Bármennyire okos egy gazdaság, a döntés az ember kezében van

agrarszektor.hu
Ma olyan léptékű változás zajlik a mezőgazdaságban, mint amikor megjelentek az első traktorok a földeken. Sok változó figyelembevételével, nagy területről gyűjtött adatok alapján tudunk döntést hozni, így a termelés optimalizálása nagyságrendi szintet tud lépni. Ez az agrárdigitalizáció igazi előnye, amiből a precíziós technológia csak az első lépés. Maróti Miklóst, az AgroVIR ügyvezető igazgatóját kérdeztük arról, hol tart most ez a folyamat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Látványosan felgyorsult a digitalizáció a mezőgazdaságban is, mióta 2009-ben megalapították a céget. Hová jutottak el az elmúlt szűk egy évtizedben? Sikerült elérni azokat a célokat, amelyeket annak idején kitűztek?

Ebben a közel tíz évben sokkal többet sikerült elérnünk, mint amennyit a cég alapításakor gondoltunk volna. Egyrészt jóval nagyobb jelenleg a piaci részesedésünk, mint amiről valaha álmodtunk, másrészt sokkal nagyobb a cég maga. A nemzetközi terjeszkedés a cég alapításakor nem szerepelt a terveink között, most azonban már másfél éve Romániában is jelen van az AgroVIR, és több mint 80 ezer hektáron használják a rendszerünket. Idén nyáron kitelepítettünk egy céget és egy csapatot Argentínába, ahol már több ügyfelünk is van, valamint fél éve Bulgáriában is jelen vagyunk. A cég jövő évi tervei között ugyanakkor Ukrajna meghódítása is szerepel. Ez nem kizárólag a mi érdemünk, megfelelő időben voltunk ugyanis a megfelelő helyen. 2009-ben, a cég alapításakor alakult ki pont egy olyan környezet Magyarországon, amikor már felmerült az igény egy olyan vállalatirányítási rendszerre, illetve vezetői döntéstámogatásra, mint amilyen az AgroVIR rendszere is. Ebben az időszakban jelent meg a mezőgazdasági cégeknél az a gondolkodásmód, amelynek mentén a cégünk meg tudott erősödni, és fel tudta venni a lépést a szektor igényeivel.

Maróti MIklós

Az AgroVIR korábbi tervei között szerepelt, hogy az állattenyésztésben, illetve a szőlészet-borászatban is használható lesz a szoftver. Mely területeken lehet most alkalmazni a rendszerüket?

Jelenleg kevesebb mint tíz szőlészet-borászati ügyfelünk van, ebben a szektorban jelenleg direktbe nem értékesítünk. Ha valaki megkeres minket, akkor azonban mindig tudunk megoldást kínálni számára.

A szántóföldi növénytermesztésben lehet az erőforrások optimalizálásával, valamint a megalapozottabb döntésekkel a legnagyobb profitnövekedést elérni, így értelemszerűen ott a legnagyobb a potenciális piac.     Fontos lenne az állattenyésztésben is komolyabb lépéseket tennünk, mivel nemzetközi szinten sincs olyan megoldás, amely a jövedelmezőséget figyelné ebben az ágazatban.

A gyakorlatban mire használják a gazdálkodók az AgroVIR szoftvert?

Az adminisztratív terhek és feladatok csökkentésére használják, valamint a napi és stratégiai döntéseik támogatására. Jelenleg az a fő célunk, hogy nagyobb segítséget adhassunk az ügyfeleinknek abban, hogy könnyebben tudjanak döntéseket hozni. Folyamatosan próbáljuk egyszerűsíteni a szoftver használatát automatizmusokkal, benchmarkokkkal, KPI-okkal, illetve különböző elemzésekkel.

Mi lesz a következő mérföldkő a program fejlesztésében?

Az adatelemzés egyre nagyobb léptékben zajlik, mostanra annyira sok paramétert, illetve változót tudunk mérni és összehasonlítani, ami egy más jellegű gondolkodást tesz lehetővé, és végeredményben egy sokkal jobb döntést eredményezhet, legyen szó például vetésforgóról, fajtáról vagy technológiáról. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a talaj, valamint időjárási adatok táblaszinten legyenek összekapcsolva az inputanyagokkal, a költségekkel és a jövedelmezőséggel.

A célunk pedig, hogy ezek az adatok lehetőleg automatikusan kerüljenek be a rendszerbe.    Mi elsősorban a jövedelmezőséget nézzük, ugyanakkor az AgroVIR rendszerét a fenntarthatóságra és a környezetterhelés csökkentésére is lehet használni. A nemzetközi terjeszkedésünknél azt látjuk a legnagyobb értéknek, hogy ebbe a döntési mechanizmusba be tudunk segíteni az ügyfeleinknek, párhuzamosan a precíziós technológia terjedésével. Döbbenetes pénzek mozognak a digitális agrárvilágban, a nagy cégek dollármilliárdokat öntenek ebbe a szektorba. Mindenki keresi a megoldást arra, hogy olyan, a gazdálkodót ténylegesen segítő eszközt hozzon létre, amellyel reálisan növelhető a termelés jövedelmezősége.
Nem minden adat érkezik automatikusan

Mit gondol, hol tart most a precíziós gazdálkodás és a digitális mezőgazdaság Magyarországon?

Sokan nem is gondolnák, de Magyarország nagyon jól áll a precíziós technológiák és a digitalizáció eszközeinek használatával. A magyar termelők a digitális gondolkodásban sincsenek lemaradva, amit az is mutat, hogy az AgroVIR rendszere a szántóterület tíz százalékán jelen van. A precíziós eszközökre is megvan az igény ügyfeleink részéről, hiszen ezek adatai is integrálhatóak a rendszerünkben.

Itt nem az adminisztráció csökkentése a fő cél - bár ez sem elhanyagolható előny -, hanem a táblaszintnél kisebb területi egységeken a jövedelmezőség elemzése.    Terveink szerint erre már jövőre tudunk megoldást biztosítani.

Mennyire nyitottak a munkavállalók az AgroVIR-re? Mennyi idő alatt lehet bevezetni egy ilyen átfogó rendszert egy gazdaságban?

A munkavállalói réteg és a kor egyáltalán nem jelent problémát, sokkal nagyobb korlát a rendszer használata során a hozzáállás. Akad például olyan idősebb ügyfelünk, aki azelőtt még számítógépet sem használt, az AgroVIR szoftvere azonban akkora segítséget jelent számára, hogy megtanulta használni. Ezzel szemben van olyan a fiatalabb korosztályba tartozó ügyfelünk, akivel a nem megfelelő hozzáállása miatt vért izzadtunk, mire hajlandó volt a rendszert napi szinten használni. Egy nagyobb cégnél 3-6 hónapot vesz igénybe, mire sikerül bevezetni az AgroVIR-t, ennyi idő alatt lehet ugyanis átállni egy napi szintű, precíz adatrögzítésre a határidőnaplóról, illetve az Excel-ről. Én akkor vagyok elégedett, amikor egy cég olyan számok alapján hoz döntést, amelyek a tényleges működését segítik, ez viszont a kezdeti időponttól számolva két év. Az első és gyakran a második év is az adatrögzítési és menedzsmenthibák megtalálásával telik, ami egy természetes folyamat, hiszen egy ilyen rendszer bevezetése bármelyik iparágban nagyjából ennyi időt vesz igénybe.

A hídmérleggel kiválóan kommunikál a szoftver

Problémát jelenthet a márka és márka közötti, illetve a szoftver és szoftver közötti kommunikáció? Képesek akár többféle eszközt is érteni és kiszolgálni?

Vannak olyan IT megoldások, amelyek nagyon nyitottak, ilyenek az elektronikus hídmérlegek, vagy akár az elektronikus üzemanyagkutak, a számviteli és pénzügyi rendszerek nagy részéről pedig szintén megvan a kellő fogadókészség.

A flottamenedzsment-szoftverek egy része is nyitott arra, hogy megvalósuljon a szoftver és szoftver közötti kommunikáció. A gépgyártóknál, a gépforgalmazóknál és a terminálforgalmazóknál ugyanakkor nagyon vegyes a kép,    és ezt a nemzetközi trendek is igazolják. Az ügyfeleink teljesen jogosan várják el, hogy ne kelljen az adatokat kétszer rögzíteniük, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy erre ne is legyen szükség.

Ön szerint lehetséges, hogy egyszer akár emberek nélkül is irányítható lesz egy gazdaság?

A világpiaci szereplők jelenleg azon vannak, hogy a lehető legtöbb eszköz automatizált legyen. Egyre több az okostelefon-alkalmazás, és egyre több olyan megoldás születik, amelyik még inkább fogyasztó-kompatibilissé teszi az okoseszközöket. Azt kizártnak tartom, hogy az emberi tényező egyszer majd teljesen kiiktatható lesz a gazdálkodásból, azt viszont el tudom képzelni, hogy automata traktorok dolgoznak majd a földeken.

A döntések meghozatalában azonban mindig szükség lesz majd az emberre, az intuícióra, a tapasztalatra, ezt teljesen kiváltani nem lehet.

A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünkben jelent meg, amely a linkre kattintva meg is rendelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?