2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Gépek

Csúcsot döntött a mezőgépforgalom: főként a kertészetekbe kerestek gépeket

A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el. A mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint (+15 százalék) értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018-ban, miközben az alkatrészekre több mint 49 milliárd forintot fordítottak (+11 százalék), amely összeg minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt - derül ki az AKI adataiból. Az eladott gépek összetételén érződik a folyamatosan bővülő lucernatermő terület és a kertészeti beruházásokra kiírt pályázati forrás is.
 
 

A gépvásárlási kedvet kedvező finanszírozási lehetőségek is támogatátták. Az elmúlt években felgyorsult a legmodernebb technológiák és technikák elterjedése. Az időjárási szélsőségek miatt igen egyre szűkebb a munkák elvégzésére alkalmas időtartam, ami nagyobb teljesítményű, jobb hatásfokkal működő gépek felé tereli a termelők figyelmét, amit az ágazatra jellemző folyamatos munkaerőhiány is ösztönöz.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta 2018-ban, ugyanez az arány egy évvel korábban 69 százalék volt. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 55 százalékát az erőgépek, 45 százalékát a munkagépek, valamint az egyéb gépek adták. A traktoreladások 7 százalékkal növekedtek 2018-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva: a kerekes és gumihevederes járószerkezetű traktorokból 3174-et értékesítettek. Míg a korábbi években nagyobb számban vásároltak gabonakombájnt a gazdálkodók, a 2018. évi értékesítés 15 százalékkal visszaesett,  262 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. Ezzel a csökkenéssel arányosan kevesebb betakarító adaptert értékesítettek.

Bálázógépekből ugyanakkor 57 százalékkal nőtt a kereslet, pedig már 2016-ban is jelentős mértékben bővült a forgalom. A szálastakarmány-betakarítókból az előző évi szinten alakult az értékesítés. A magajáró rakodók eladása 13 százalékkal nőtt 2018-ban a bázisidőszakhoz képest, ami 597 rakodógép eladását jelentette.

A talajművelő gépek 2018. évi forgalma 3 százalékkal haladta meg az előző évit. Figyelemreméltó a szőlő- és gyümölcs-ültetvények ápolására alkalmazható munkagépek piaci értékesítésének 76 százalékos növekedése. A tápanyag-kijuttató gépekből 11, a vetőgépekből 4 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy évvel korábban. A növényvédő gépek piaca 31 százalékkal növekedett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu