Futurisztikus traktor: itt az első drónkövetéses, szélvédőkijelzős hibridjárgány

agrarszektor.hu
Az osztrák Steyr elképesztő tanulmánygéppel jelentkezett az idei hannoveri Agritechnicán. A concept traktor az FPT motogyárral együttműködésben készült el, és máris kijelölte azt az irányt, amit a jövő mérnökeinek a mezőgépgyártásban követniük kell. Szélvédőbe integrált kijelző, automatikus dróntámogatás és egyenként meghajtott, elektromotoros kerekek jellemzik a futurisztikus gépet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mérnökök a rendekezésre álló innovatív technológiák számos elemét egyesítették az új concept tratktorban, a cél egy hatékony és környezetkímélő erőgép megalkotása volt, amely a modern technika teljes tárházát felvonultatja.

A traktor szíve egy moduláris felépítésű hibridmotor, amelynek része a gázolajjal működő, négyhengeres FPT robbanómotor, egy generátor, egy akkumulátor és összesen öt darab elektromotor. Ezekből négy a kerékagyakban helyezkedik el, egymástól függetlenül, de összehangoltan működnek, így az éppen szükséges energiamennyiséget biztosítják a meghajtás számára. Ez kiváló tapadást és kormányozhatóságot biztosít a jármű számára.

A munkagépeket üzemeltető kardántengely és a hidraulika szintén elektromos meghajtású. A kardántengely különféle fordulatszámon és reverzibilisen is működtethető. Az elektromos munkaeszközök akár nagyfeszültségű (700 V), akár alacsony feszültségű (48 V) csatlakozóval is üzemeltethetők. A tanulmánytraktor akkumulátora egy szabványos töltőaljzaton keresztül kaphat áramot. A boostot csúcsüzemben az akkumulátor biztosítja a traktor számára. Az akkumulátoros elektromotorok további előnye, hogy a működés közben és a lejtőkön nyert energia tárolható és később felhasználható.

Az új meghajtás éppen annyi helyet foglal el, mint a hagyományos. Mivel moduláris felépítésű, a robbanómotor könnyen lecserélhető bármelyik más FPT motorra, vagyis komplett teljesítménylépcsők épülhetnek majd az új modellre, és az alkatrészpótlás is egyszerű lesz.

A hibridtraktor elektromos, fokozatmentes váltóval rendelkezik, ami sem mechanikus, sem hidraulikus komponenseket nem tartalmaz, ami az energiaveszteség csökkentéséhez is hozzájárul. Tisztán elektromos meghajtás mellett nulla emisszióval működik a  gép, sem káros gázokat, sem zajt nem bocsájt ki.  Emiatt beltéri felhasználásban, például állattartó telepeken vagy növényházakban nagyra becsülhetik majd a gazdák.  Az ilyen terekben az is előnyös, hogy az egyedileg kormányzott kerekek kisebb fordulási sugarat tesznek lehetővé a traktor számára.

A precíziós gazdálkodás jegyében szokatlan módon egy multispektrális kamerákkal szerelt drón is tartozik az erőgéphez. Ez közvetlenül a traktor előtt repülve valós idejű adatokat szolgáltat a növényzet vagy a felület állapotáról. A tanulmányjármű a digitális farmmenedzsmentre is lehetőséget ad, méghozzá egyenesen a fülkéből: a farm-office a jobboldali ablakba integrált kijelzőn keresztül működtethető. Eközben a szélvédőbe építve, kicsivel fejmagasság felett, a traktor működésének legfontosabb jellemzői jellennek meg a gépkezelő számára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?