2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Gépek

Futurisztikus traktor: itt az első drónkövetéses, szélvédőkijelzős hibridjárgány

Az osztrák Steyr elképesztő tanulmánygéppel jelentkezett az idei hannoveri Agritechnicán. A concept traktor az FPT motogyárral együttműködésben készült el, és máris kijelölte azt az irányt, amit a jövő mérnökeinek a mezőgépgyártásban követniük kell. Szélvédőbe integrált kijelző, automatikus dróntámogatás és egyenként meghajtott, elektromotoros kerekek jellemzik a futurisztikus gépet.
 
 

A mérnökök a rendekezésre álló innovatív technológiák számos elemét egyesítették az új concept tratktorban, a cél egy hatékony és környezetkímélő erőgép megalkotása volt, amely a modern technika teljes tárházát felvonultatja.

A traktor szíve egy moduláris felépítésű hibridmotor, amelynek része a gázolajjal működő, négyhengeres FPT robbanómotor, egy generátor, egy akkumulátor és összesen öt darab elektromotor. Ezekből négy a kerékagyakban helyezkedik el, egymástól függetlenül, de összehangoltan működnek, így az éppen szükséges energiamennyiséget biztosítják a meghajtás számára. Ez kiváló tapadást és kormányozhatóságot biztosít a jármű számára.

A munkagépeket üzemeltető kardántengely és a hidraulika szintén elektromos meghajtású. A kardántengely különféle fordulatszámon és reverzibilisen is működtethető. Az elektromos munkaeszközök akár nagyfeszültségű (700 V), akár alacsony feszültségű (48 V) csatlakozóval is üzemeltethetők. A tanulmánytraktor akkumulátora egy szabványos töltőaljzaton keresztül kaphat áramot. A boostot csúcsüzemben az akkumulátor biztosítja a traktor számára. Az akkumulátoros elektromotorok további előnye, hogy a működés közben és a lejtőkön nyert energia tárolható és később felhasználható.

Az új meghajtás éppen annyi helyet foglal el, mint a hagyományos. Mivel moduláris felépítésű, a robbanómotor könnyen lecserélhető bármelyik más FPT motorra, vagyis komplett teljesítménylépcsők épülhetnek majd az új modellre, és az alkatrészpótlás is egyszerű lesz.

A hibridtraktor elektromos, fokozatmentes váltóval rendelkezik, ami sem mechanikus, sem hidraulikus komponenseket nem tartalmaz, ami az energiaveszteség csökkentéséhez is hozzájárul. Tisztán elektromos meghajtás mellett nulla emisszióval működik a  gép, sem káros gázokat, sem zajt nem bocsájt ki.  Emiatt beltéri felhasználásban, például állattartó telepeken vagy növényházakban nagyra becsülhetik majd a gazdák.  Az ilyen terekben az is előnyös, hogy az egyedileg kormányzott kerekek kisebb fordulási sugarat tesznek lehetővé a traktor számára.

A precíziós gazdálkodás jegyében szokatlan módon egy multispektrális kamerákkal szerelt drón is tartozik az erőgéphez. Ez közvetlenül a traktor előtt repülve valós idejű adatokat szolgáltat a növényzet vagy a felület állapotáról. A tanulmányjármű a digitális farmmenedzsmentre is lehetőséget ad, méghozzá egyenesen a fülkéből: a farm-office a jobboldali ablakba integrált kijelzőn keresztül működtethető. Eközben a szélvédőbe építve, kicsivel fejmagasság felett, a traktor működésének legfontosabb jellemzői jellennek meg a gépkezelő számára.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu