2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Gépek

Gyomirtás felsőfokon: így szabadulnak meg a legagresszívabb gazoktól az olaszok

A FreshPlaza nemrég arról számolt be, hogy már Olaszországban is elérhető a francia Naïo Technologies vállalat precíziós robotgyomlálója, a „Dino”, ami kifejezetten zöldségföldek nagy volumenű gyomlálására lett kifejlesztve. Idén ősztől már az olasz gazdák is megvásárolhatják az innovatív Dino robotgyomlálót, amit – helyi forgalmazója – az Olasz Mezőgazdasági Konzorcium (Consorzi Agrari d’Italia - CAI) szeptemberben egy gyakorlati bemutatón is megismertetett a szélesebb közönséggel.
 
 

Ez az autonóm robotmunkagép képes az RTK GPS rendszerének és szenzorainak segítségével az adott növénykultúrához legjobban igazodva, 2 cm-es pontossággal, mechanikus gyomlálást végezni, akár 8-10 órán keresztül is – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Teljes kihasználás mellett 10 óra alatt 4 hektár gyomlálására képes. Az 1,25 tonnás gép hajtásáért négy független elektromotor felel. Intelligens vezérlése mellett széleskörű felhasználhatósága teheti még népszerűbbé: tetszőlegesen felszerelhető ujjas gyomlálóval, „L” alakú saraboló pengével, vagy épp lúdtalp alakú kapával. Kiválóan használható salátafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék, fűszernövények és még sok más zöldségkultúra sorközműveléséhez.

Ahhoz, hogy a körülbelül 220 ezer dollárba (68 millió forintba) kerülő Dino robotgyomláló működtetése gazdaságos legyen, a CAI szakembereinek számításai szerint körülbelül 20-30 hektáros parcellára lenne szükség. Pont ezért a gyártók és a forgalmazók nem is a robot értékesítését, hanem bérbe adását tekintik elsődleges üzleti modellnek, melyben a gép mellett a gazda tanácsadást is kaphatna – illetve ez a modell teszi lehetővé, hogy a robot mindig a legfrissebb szoftverrel és automatikával üzemelhessen.

(A cikkben szereplő képek és videók a Naïo Technologies tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!