Kevés az agrármunkás? - Jöhetnek a drónok (videó)

agrarszektor.hu
Drónokkal pótolnák a hiányzó munkaerőt Japán mezőgazdasági területein, mivel a vidéki térségekben egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány. Az akár 20 kilométeres óránkénti sebesség elérésére is képes "robotokat" elsősorban a növényvédő szerek és a műtrágyák kijuttatására használnák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évről évre egyre több fiatal hagyja el a vidéki területeket Japánban, és költözik be inkább a városokba. Ennek az a következménye, hogy a mezőgazdasági területeken egyre nagyobb a munkaerőhiány. Az országban akad olyan rizstermelő térség, ahol a mezőgazdaságban dolgozók átlagos életkora 67-68 év. 

Egy japán cég két éve tesztel olyan drónokat, amelyek alkalmasak lehetnek a kieső munkaerő pótlására, hosszú távon pedig használatukkal növelhető a termelékenység és a gazdálkodók jövedelme is. A drónokat döntően a növényvédő szerek és a műtrágya kijuttatására alkalmaznák, leginkább a rizsföldeken, de képesek elemezni és megvizsgálni az egyes rizsszárakat, illetve meghatározni, mennyi peszticidet, vagy műtrágyát igényelnek a növények.

A körülbelül 25 kilogramm súlyú drónok akár az óránkénti 20 kilométeres sebességet is el tudják érni, így gyorsan manőverezhetnek a területek felett. Ez különösen ott lehet hasznos, ahol a megművelt földek a hegyek oldalában helyezkednek el. A drónok sokkal hamarabb kijuttathatják a peszticideket és a műtrágyákat, illetve használatuknál nincs szükség nagy tartályok szállítására sem.

A drónokat nagy akkumulátorokkal látják el, így töltés nélkül hosszú ideig lehet használni azokat. Ipad-del irányathatók, és térképes szoftverrel működnek. Egy drón ma "mindössze" 4 millió jenbe, azaz 10 millió forintba kerül, így jóval olcsóbb, mint például a nagyobb méretű, rádiós irányítású mini helikopterekek, amelyek 15 millió jenbe (35,5 millió forintba) is kerülhetnek

A drónokat a gazdálkodás hatékonyságának növelése és a költségek csökkentése érdekében az utóbbi években egyre inkább alkalmazzák nemcsak Japánban, hanem az egész világon is. Az Európai Unióban például az idén bemutattak több olyan mezőgazdasági robotot is, amelyeket az uniót elhagyó európai munkavállalók helyettesítésére akarnak használni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?