Landini Rex traktor (x)

agrarszektor.hu
Ha szemügyre vesszük a szőlő- és gyümölcsültetvényeket, nem kérdés, hogy a terület művelése technológiai sajátosságokat követel meg. Egy minden igényt kielégítő igazi specialistát, az ültetvények királyát, a Landini Rexet mutatjuk be!

Királyi jelző

Az erőgépeknek a szántóföldi növénytermesztéshez képest sok szempontból eltérő igényeknek kell megfelelniük a szőlő- és gyümölcsültetvényeken. Gondoljunk csak a traktorok méretére, fordulékonyságára, valamint kiszolgáló berendezéseik sokoldalúságára. Ezekhez a különleges igényekhez ajánlja a Landiniket gyártó Argo Tractors Rex traktorcsaládját.

Nem minden ok nélküli a királyi jelző az elnevezésben. A Landini ültetvényspecialista Rex traktorcsalád, két alkalommal is "Az év traktora" lett a speciális traktorok kategóriájában. A széria 2008-as bevezetése óta több változáson is átesett, mire elérte mostani formáját és műszaki tartalmát. Legutóbb 2015-ben került sor némi ráncfelvarrásra, de a fejlesztések nem álltak meg, folyamatosak.

Minden, ami a teljesítményt biztosítja

A Rex széria, környezetbarát, Perkins motorokkal lett felszerelve az egyre szigorúbbá váló károsanyag kibocsátási szabványokkal összhangban. Jelenlegi modellek 82 és 110 LE teljesítménykategóriában állnak rendelkezésre

 

A Speedfive sebességváltó 5 szinkronizált sebességfokozatot tartalmaz három normál és egy mászó sebességcsoporttal, valamint egy mechanikusan kapcsolható szinkronizált irányváltóval. Így összesen 20 előre és 20 hátra fokozatunk van, 40 km/h haladási sebesség mellett. De lehetőség nyílik terhelés alatti irányváltó, Hi-Lo nyomatékváltó rendelésére is, mellyel a sebességfokozatok száma akár 40 is lehet mindkét irányban.

A hidraulika rendszer működtetéséről alapfelszereltségben tandem elrendezésű szivattyú gondoskodik, amelynek teljes térfogatárama 82 l/min. Az ültetvényekben gyakori, extrém hidraulikus energiaigényű munkagépekhez a traktorok rendelhetők nagyobb, 100 liter/min szivattyúval. Összesen 5-5 pár hidraulikus csatlakozásra van lehetőségünk elöl és hátul. A számos vezérlőszelep kombinációk, optimális kezelői kényelmet és nagyobb termelékenységet biztosítanak.

Akadálytalan kilátás, maximális kényelem

Az első dolog, amit a gépkezelők nagyra fognak értékelni a Rex vezetőfülkéjébe történő beszálláskor, az a "Total View" kabin által nyújtott akadálytalan körkörös kilátás. A formatervezett és kiváló minőségű anyagokból álló, tágas, kezelőtér nagy komfortot ad a vezető számára. A hidrosztatikus kormányzás és az állítható kormánykerék tovább javítja a traktor manőverező képességét, és ezzel együtt a vezetési kényelmet. A továbbfejlesztett, mennyezetbe épített, aktív szenes szűrővel ellátott szellőző-, fűtő- és klímaberendezéssel felszerelt kabin garantálja a maximális kényelmet, és egyben óvja a kezelő egészségét a kemikáliáktól.


Aki már hatot vásárolt

Ma már az ország számos pontján LandiniRex traktorok segítik a termelőket a munkaműveletek elvégzése során. Ilyen a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó Vylyan Pincészet is, akinek műszaki vezetőjét, Lakatos Tivadart kérdeztük az erőgéppel kapcsolatos tapasztalataikról.

"120 hektáron gazdálkodunk, 5 dűlőnk van, dűlőnként több szőlőfajtával. A kékszőlők között van cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, merlot, syrah, pinot noir, zweigelt, kékoportó, valamint két fehér fajtánk is van, chardonnay és olaszrizling. Hiszünk abban, hogy a borok minőségét döntően a szőlő határozza meg. Szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni, hiszen a házat is az alapoknál kezdjük építeni.

14 éve vagyok a cégnél, s amikor idekerültem, különböző márkájú erőgéppekkel dolgoztunk. Javasoltam is Debreceni Mónika birtokigazgatónak, hogy fenntartás és üzemeltetés szempontjából célszerű lenne egységesíteni a gépparkot, így egyszerűbb a szervizelés is. Ráadásul 72 hektáron 180 cm-es távolságú soraink vannak, amelyek művelése igazi kihívást jelent traktor és eszköz szempontjából. Így kerültünk kapcsolatba az AXIÁL-al, majd választottuk a Landinit.

 

Jelenleg 6 db Landini traktorunk van, ezek között van 1 db Powerfarm 100-as, melyet régi 300 cm-es sortávolság ültetvényeinken használunk. A többi Rex típusú: 2 db V, 1 db S, 2 db 110 F modell. Az AKG-ban vállaltak miatt most kevesebb talajmunkát végzünk, de kaszálást, fűszellőztetést, permetezést, gyomirtást, csonkázást, valamint vízhordást, azaz gyakorlatilag mindenféle feladatra bevetjük a Landiniket. Az egyik 110 F modellt idén vásároltuk, amelyet a különleges igényeinknek megfelelő felszereltséggel, s a legkisebb gumi mérettel rendeltünk, de ezen felül az első sárvédőket, légfék tartályt is át kellett helyezni. Minderre a keskeny sortáv és maximális hatékonyság elérése miatt volt szükség.

Nagyon ügyelünk a környezetre, a fenntarthatóságra. A lehető legkevesebb talaj terheléssel műveljük a szőlőt, ezért gyakran egy menetben több műveletet végzünk, például elöl csonkázunk, hátul pedig zúzunk. Ehhez speciális hidraulika csomagra is szükség volt.

Abból tanulunk, amit használunk. Megrendelésnél pedig nagyon át kell gondolni a gépcsomagot, a specifikációkat, mert később költségesebb átalakításokat végezni. Az S és az F modellekkel igen elégedettek vagyunk. Az AXIÁL a Landini traktorokkal nagyon jó ár-érték arányt képvisel a piacon. Jelenleg 335 üzemóra van a legfiatalabb Rex 110 F modellünkben, s eddig nem volt vele problémánk. Választásunkhoz az AXIÁL gyors és megbízható alkatrész- és szervizhálózata nagymértékben hozzájárult."

Kép: Fekete Gábor, Axiál Kft.

Szöveg: Sebesi István és Borbély Zsanett, Axiál Kft.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?