Már a gyomirtáshoz sem kell ember: ez a robot még a gazolást is elvégzi (videó)

agrarszektor.hu
A francia Naïo Technologies tett egy újabb lépést az automata gyomirtás felé. A cég a Dino nevű robotja számára tette lehetővé a vegyesfajú földeken történő gyomtalanítást. Ehhez egy deep learning módszerrel tanuló növényfelismerő rendszert telepítettek a robot aljára. Az előzetes és folyamatos tanulásnak köszönhetően a robot képes lett felismerni és megkülönböztetni egymástól a különféle káposztákat, a színük, a fajtájuk és a fejlettségi szintjük alapján. A fejlesztett robot első prototípusai 2020-ban válnak elérhetővé a Naïo Technologies gazdálkodó partnerei számára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A többféle kamerával és GPS-es nyomkövető rendszerrel felszerelt Dino robot képes lett arra, hogy valós időben észlelje a növényeket a földön, ahogy elhaladt a sorok között. Ennek köszönhetően már eleve úgy lát neki a gyomtalanítási feladatoknak, hogy tudja, hol vannak a hasznos növények, amelyeknek így nem fog ártani a késeivel. A Naïo Technologies szerint a robottal végzett gyomlálás így jóval hatékonyabbá vált, részben a pontos növényfelismerésnek és lokalizálásnak, részben pedig a késeknek és a csendes, pontos elektromos mozgató rendszer precizitásának köszönhetően.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A francia gyártó állítása szerint ez a megoldás a most látottnál jóval többre lesz képes. A robot használatával a gazdák számos előnyt élvezhetnek majd. A robot ugyanis elektromos árammal üzemel, nagyon pontos navigációs rendszerrel rendelkezik, egyáltalán nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, kevés karbantartást igényel és igen fejlett biztonsági rendszerekkel van felszerelve. Mindezek mellett a robot könnyű, amelyet úgy terveztek, hogy ne tömörítse össze a földet. Az automata munkavégzés miatt pedig jóval kevesebb pénzbe kerül, mint egy gyomlálófejjel/kapával felszerelt traktor, amelynek a működtetéséhez még egy szakképzett kezelőre is szükség van.

Ugyan a Dino mostanáig csak egy sorok közti gyomlálási feladatokra alkalmas robot volt, ezzel a mostani fejlesztéssel képessé vált az önálló növénygazdálkodásra is. A precíziós gyomlálás mellett a növényfelismerő rendszer számos új lehetőséggel bővíti a robot felhasználásának tárházát, mint például az adatgyűjtés, termésbecslés, pontos műtrágyás kezelés és más célzott alkalmazások. A Naïo Technologies a technológiát egyelőre még csak káposztafélékre optimalizálta a Dinot, de a jövőben más növények gondozására is alkalmassá tehetik majd.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?