2022. január 18. kedd Piroska

Hírek - Gépek

Megszólalt a szakember: az innováció nemcsak a gazdákat, de a döntéshozókat is segíti

A gazdatársadalom az adatgyűjtésnek és az adatfeldolgozásnak egy olyan egy olyan forradalmába lépett, ami óriási segítség lehet abban, hogy a fenntarthatóságot és a gazdasági tevékenységük profitját összhangba tudják hozni - mondta Szalkai Gábor, Bayer Hungária Kft. közkapcsolati és fenntarthatósági vezetője az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt a drónok mezőgazdasági felhasználásának kérdéseiről és problémáiról, valamint elmondta, hogy a Bayer milyen innovatív megoldásokkal segíti a gazdákat az eredményeik javításában.
 
 

Szalkai Gábor az Agrárszektor 2020 Konferencián elmondta, hogy a világ minden részéhez és a társadalom minden szereplőjéhez hasonlóan idén tavasszal mind a Bayer Hungária Kft., mind a Bayer mint nemzetközi cégcsoport szembesült a koronavírus-járvánnyal. A szakember beszámolt róla, hogy felelősségteljes, élettudományokkal és mezőgazdasággal is foglalkozó vállalatként követik a jogszabályokat, valamint a dolgozóik és a partnereik egészségének védelmében betartanak minden szükséges óvintézkedést.

Szalkai Gábor szerint egy állandóság van a vállalat életében, és ez a változás. A szakember elismerte, hogy tavasszal, Európa hirtelen lezárását követően voltak fennakadások a logisztikában, de mostanra már megtanultak együtt élni ezekkel a szabályokkal, és mindent megtesznek azért, hogy minden általuk gyártott és forgalmazott inputanyag és technológia időben eljusson a gazdálkodókhoz. A Bayer Hungária közkapcsolati és fenntarthatósági vezetője külön kiemelte a Bayer legújabb technológiai újítását, a Climate FieldView nevű rendszerét, amely különösen nagy segítséget jelenthet abban, hogy a termelők a rendelkezésükre álló, összegyűjtött adatokkal folyamatosan monitorozni tudják a termelésüket, és megfeleljenek az összes előírásnak is.

A szakember szót ejtett a drónok mezőgazdasági használatának kérdéséről is, amely – már csak a szabályozása miatt is – egy kifejezetten komplex kérdés. A drónok használatát az Európai Unió is szabályozza, és mivel a drónok a légi növényvédelem hatálya alá esnek, ha ezeket a gépeket mezőgazdasági vagy növényvédelmi célra szeretnék használni a gazdák, akkor nagyon fontos, hogy megfeleljenek a szigorú, de kicsit kihívásokkal küszködő előírásoknak is. Szalkai Gábor kitért rá, hogy nemcsak a drónnak kell alkalmasnak lennie a növényvédő szerek kijuttatására, de a növényvédő szereknek is meg kell felelniük számos kritériumnak.

Kutató-fejlesztő vállalatként azon dolgozunk, hogy a megfelelő formulák és technológiák rendelkezésre álljanak. A szabályozási környezet kialakításában is partnerei vagyunk a döntéshozóknak, hogy egy élhető szabályozás szülessen, és a magyar termelők hozzájuthassanak a legújabb innovációinkhoz

– mondta Szalkai Gábor.

A digitális forradalom kapcsán a szakember ismét elmondta, hogy a Bayernek már Magyarországon is elérhető a termelők részére a Climate FieldView rendszere, ami egy olyan digitális rendszer, ami folyamatosan fejleszthető, bővíthető, és gyakorlatilag a talajok különböző paramétereinek (tápanyag-tartalom, meteorológiai adatok) monitorozásával és gyűjtésével lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdák már a vetés során is szabályozottan, akár táblán belül is differenciáltan tudják a termőföldbe juttatni a vetőmagokat. És ugyanígy minden inputanyagot teljesen szabályozottan, akár egy adott területen belül is differenciáltan, a lehető legnagyobb hatékonysággal tudjanak felhasználni. És a betakarítás idején a termény különböző paraméterei is monitorozhatóak.

Szalkai Gábor szerint ezek azok a digitális innovációk, amivel a Bayer hozzá tud járulni, hogy mind a termelők, mind a döntéshozók megfelelő információkhoz juthassanak. A szakember elmondta, hogy a gazdatársadalom az adatgyűjtésnek és az adatfeldolgozásnak egy olyan egy olyan forradalmába lépett, ami óriási segítség lehet abban, hogy a fenntarthatóságot és a gazdasági tevékenységük profitját összhangba tudják hozni.

Ebben komplex megoldásokkal állunk a partnereink rendelkezésére

– tette hozzá Szalkai Gábor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!