Piszkosul sokat keresett tavaly a mezőgépipar - Íme egy tucat cég az élbolyból

Piszkosul sokat keresett tavaly a mezőgépipar - Íme egy tucat cég az élbolyból

agrarszektor.hu
Sok szó esik a legnagyobb gépgyártókról, mint amilyen a John Deere is, és kevesebb figyelmet kapnak a második vonalban szereplő, többnyire 1 Mrd euró alatti éves árbevételű munkagépgyártók. Pedig ők is jellemzően 5-10 százalékkal növelték árbevételüket az elmúlt évben, és kisebb cégek felvásárlásával bővítették a portfóliójukat. Akad olyan cég is, amelyik egyetlen év alatt harmadával tudta növelni a forgalmát. Csak a Gregoire Besson lóg ki a sorból, amelyik hatalmasat bukott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Big Six

A világ legnagyobb traktor és mezőgazdasági gépgyártóit tömörítő "Big Six" Csoport a világtermelés 55%-át adja. Ezek uralják a traktorok és a betakarítógépek piacát és diktálják a trendeket. Ezek közé a John Deere, a CNHi (Case IH, New Holland, Steyr, FPT), a Kubota (és Kverneland), az AGCO (Challenger, Fendt, Massey Ferguson, Valtra), a Claas és az SDF (Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürliman) konszernek tartoznak. Összesített éves árbevételük 2018-ban meghaladta az 52 Mrd eurót.

Közülük is kiemelkedik a John Deere 37,6%-os piaci részesedésével, amely több mint a második helyezett CNHi (19%) és a harmadik Kubota (18%) együttes piaci részesedése. A negyedik AGCO részesedése (15%) lassan közelít az előttük lévő dobogósokéhoz, a Claas és az SDF is fokozatosan zárkózik fel, de erősen le van maradva még a többiek mögött.

Egymilliárd euró alatt

1. Kuhn

A legszélesebb gyártmányportfólióval és a legnagyobb gyártási volumennel rendelkező munkagépgyártó a svájci Bucher Industrieshez tartozó, francia székhelyű Kuhn S.A., amely már többször átlépte az 1 Mrd eurós árbevételt. 2019-ben 7,9%-kal tudta növelni az árbevételét, és az előző évhez képest 1,043 Mrd euró árbevételt produkált. A legtöbb dolgozót (5300 főt) foglalkoztatja, 100 országban van jelen a termékeivel. Az elmúlt évben árbevételének 4,5%-át fordította fejlesztésekre. 2018-ban volt 190 éves a Kuhn, és 2000 szabadalom tulajdonosa.

2.Exel Industries

A második legnagyobb árbevételt produkáló cégcsoport a szintén francia központú Exel Industries, amely számos permetezőmárka (Hardi, Berthoud, Tecnoma stb.) és magajáró cukorrépa-betakarító márka - köztük a Holmer - tulajdonosa. Árbevételének háromnegyede a magajáró és vontatott permetezőgépek eladásából, negyede pedig a cukorrépa-betakarító kombájnok eladásából származott. 2019-ben 7,4%-kal növelte az árbevételét, amely 776 millió euróval ért fel. Jelentős számú dolgozót, 3700 főt foglalkoztatnak, és több nyugat-európai országban is működik gyáruk.

3. Korone

A KroneGruppe teljes (2,24 Mrd eurós) árbevételének csak egyharmadát teszik ki a mezőgazdasági gépek, a nagyobbik részét a közúti járműgyártás adja. Tavaly közel 10%-kal tudta növelni a mezőgépeladásait a neves német mezőgépgyártó, amely a magajáró szecskázók, a rotációs kaszák és a bálázók egyik legnagyobb európai gyártója. Sokat költ az innovációra. Jelenleg egyedüliként gyárt 1000 LE feletti magajáró szecskázót a világon.

4. Kverneland

Egy ideje már a Kubota kötelékébe tartozó norvég székhelyű Kverneland is longlinerként gyártja a mezőgazdasági gépek széles palettáját. Korábban a cég felvásárlásokkal szélesítette a gyártmányportfólióját. A 140 éve létező márka névhasználatának jövője egyre bizonytalanabb, mivel a japán anyavállalat egyre inkább saját nevére kereszteli és "színezi" a termékeket. A Kverneland 2019-ben látványosan, 12,5%-kal növelte az árbevételét, és a harmadik legnagyobb foglalkoztató volt az európai mezőgépgyártók között.

5. Amazone

A családi tulajdonú piaci pozíciókkal bíró Amazone is jó évet tudhat maga mögött, 2019-ben 5,3%-kal nőtt az árbevétele, amelynek értéke 457 millió euró volt. Gépeik már 70 országban róják a földeket. A gyártás 80%-át exportpiacokon értékesítik.

6. Vogel-Noot

A közelmúltban a Vogel-Noot ekegyár megvásárlásával (Mosonmagyaróvár) Magyarországon is tevékenykedik és bővítette a legfiatalabb termékének, az ekéknek a gyártását. A közelmúltban vásárolta fel a bajor Schmotzer sorközművelő kultivátormárkát is. Így szélesedett a talajművelőgép-kínálata.

7. Grimme

Viszonylag tiszta profilú gyártónak számít a Grimme, amely a burgonyatermesztési technológiák komplex gépesítési megoldásaival szerzett magának hírnevet világszerte, és a cukorrépa-betakarító kombájnok gyártásával, illetve újabban a gyökérzöldség-betakarító gépeket gyártó ASA-LIFT felvásárlásával bővítette ki tevékenységét. Tavaly 453 millió euró árbevételt könyvelhetett el, amely egy kicsivel (-2,1%-kal) alatta maradt az előző évinek. A negyedik legnagyobb foglalkoztató a szakmában. Az utóbbi időben különösen sikeres termékeivel az USA-ban.

8. Horsch

A forgatás nélküli, valamint direkt- és mulcsba vetés fő képviselőjének számító német Horsch az elmúlt időszakban a permezőkkel is bővítette portfólióját. A nagyteljesítményű gépek és gépkapcsolások képezik a gyártmányaik gerincét. 2019-ben 402 millió euró volt az árbevételük, amely 12,3%-kal haladta meg az előző évit. 80%-ban exportra termelnek, 1600 dolgozónak adnak munkát.

9. Pöttinger

A Pöttinger Ausztria legnagyobb mezőgépgyártójának számít a tavalyi 382 millió eurós árbevételével, 8%-kal fejelte meg az előző évi eredményt (nem számítva a Case IH/Steyr traktorgyár forgalmát). Széles a termékportfóliója. Viszonylag új profilnak számít a cég életében a bálázógépek gyártása. Szeletelős rendfelszedő pótkocsijaival Európában piacvezetőnek számít. Tavalyi, 382 millió eurós árbevételének 69%-a a zöldtakarmány-betakarító gépek és a bálázók eladásából származott. Termékeik 90%-a exportra kerül.

10. Lemken

A Pöttingeréhez hasonló árbevételre (380 millió euró) tett szert 2019-ben a német Lemken is, 6,4%-kal tudta növelni az egy évvel korábbi eredményt. Az eredetileg tisztán talajművelőgép profilú családi vállalkozás előbb vetőgépekkel, majd permetezőgépekkel bővítette kínálatát. Tavaly felvásárolta a kameravezérelt sorközművelő kultivátorokat gyártó holland Steketee céget, és újabb profillal növelte a kínálatot. Jelentős sikereket könyvelhetett el a tengerentúlon és Oroszországban. Indiai gyárában pedig megduplázta a két- és háromfejes ekék gyártását.

11. Maschio-Gaspardo

A Maschio-Gaspardo Group Olaszország legnagyobb munkagépgyártójának számít, árbevétele 2019-ben elérte a 332 millió eurót, és 2200 dolgozót foglalkoztat a gyáraiban. Széles a termékportfóliója, amely az ekéktől a forgatás nélküli talajművelő gépeken át a különböző bálázógépekig terjed. Egyedüliként gyárt különböző tömörségű rétegekből felépülő, hengeres nagybálát készítő gépeket. Romániában, Indiában és Kínában is működnek gyáraik.

12. Väderstad

A tartós svédacélból készült, minőségi talajművelő és vetőgépeiről ismert, svéd Väderstad 2019-ben kiemelkedő mértékben, 33,3%-kal növelte az árbevételét, amely kereken 300 millió euróval ért fel. Erre egyetlen mezőgépgyártó sem volt képes az elmúlt időszakban. Gyártmányaik 90%-át 40 országba exportálják. Az utóbbi években az elektromos meghajtású és vezérlésű, nagy sebességű vetésre alkalmas Tempo szemenként vetőivel hódít. Legfőbb piacának Európa számít, de újabban a tengerentúlon - USA-ban és Kanadában -, illetve Oroszországban is ér el sikereket.

Az üldözőboly

A legnagyobb árbevételű 12 céget öt kisebb követi a listában. A hírnevet a szállítójárműveivel megalapozó Fliegl 2019-ben 171 millió eurós árbevételt produkált, amely 6,9%-kal haladta meg az előző évit. Németországban és Magyarországon 1300 dolgozónak adnak munkát. A tápanyag-gazdálkodás és a biomassza-hasznosítás területén is jeleskedik az utóbbi időben, valamint a kommunális területre is gyárt gépeket. Gyártmányainak 70%-át exportálja.

Szintén a mezőgazdasági szállító és a szerves tápanyagok kijuttatására szolgáló járművek gyártásában érdekelt, belga Joskin tavalyi árbevétele 95,5 millió euró volt, kevesebb mint az azt megelőző évben. Az 1968-ban alapított cég az elmúlt 52 évben a világ 80 országában vetette meg a lábát. Erős innovátornak számít. Rendszeresen díjazzák a különböző kiállításokon az újdonságait.

Szintén szállítójárművek gyártásában, takarmányozási és logisztikai profilokban jelentős a Strautmann, amelynek szintén működik gyára Magyarországon. 675 dolgozót foglalkoztatva tavaly 86,5 millió eurós árbevételt könyvelhetett el. Ez 4,2%-kal haladta meg az előző évit. Szervestrágya-kijuttató, zöldtakarmány-betakarításokra alkalmas szeletelő-rendfelszedő kocsijaival sikeres a piacon, illetve autonóm (vezető nélküli) takarmánykeverő-kiosztó kocsija igazi újdonságnak számít.

A szilárd műtrágyaszórók gyártásában kiemelkedő minőséget produkáló Rauch árbevétele 2019-ben 78,9 millió eurót tett ki, amely 5,2%-kal haladta meg az előző évit. Több cégnek is szállít kész műtrágyaszórókat és komponenseket, amelyeket azok saját nevükön értékesítenek. Kommunális területen a síkosság-mentesítésére gyárt gépeket. Élen jár az innovációban és a digitalizációban.

Rossz évet zárt tavaly a szántásban világcsúcstartó francia Gregoire Besson talajművelő gépgyártó, amelynek kötelékében működik a patinás német Rabe. Árbevétele egy év alatt 37,9%-kal esett vissza, nem érte el az 50 millió eurót sem a korábbi 80 millióval szemben. Pedig 60 országban (így Magyarországon is) ismertek a talajművelő gépei. Öt gyáruk működik Franciaországban és Németországban.

Dr. Hajdú József

Címlapkép: bigtractorpower

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?