2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Gépek

Reklámfilm az első üzemi traktorról 1920-ból (videó)

A gazdaság igazi mindenesei voltak az első traktorok. A kor mércéi szerint elképesztő gyorsan és pontosan dolgoztak, miközben a cséplőgép meghajtását is rájuk lehetett bízni. Egy bajor archív reklámfilm dicsekszik az új masinák képességeivel.
 
 

Az 1920-as években gurultak ki az első olyan erőgépek a gyárakból, amelyekkel már ekét, tárcsát vagy fogast is lehetett húzni. Sőt, olyan multifunkcionálisak voltak, hogy egy ékszíj segítségével a cséplőgépet is meg tudták hajtani. Ebben az időben a falvak lakosságát reklámfilmekkel igyekeztek meggyőzni arról, hogy az új masina hasznos és biztonságos is. A bajor tévé archívumából került elő ez a szépen felújított mozgókép.

Egy 45 lóerős Daimler dolgozik a filmben. Vagyis egy kétlovas ekefogathoz képest 20-szor nagyobb teljesítménnyel szántotta a  földet, egy nap alatt akár 8 hektárral is végzett. Az 5 méter hosszú gép 4 tonnát nyomott, mögötte az ekék irányban tartását plusz egy személy - a gerendelyen kormányozva - segítette. Maga az erőgép könnyen soron maradt, hiszen az első kerék az árokban haladva nyomvonalon tartotta. Ahogy a film büszkén bemutatja: menet közben akár le és fel is lehetett szállni  a traktorra - a sebessége ezt amúgyis lehetővé tette. Ami igazán izgalmas az az, hogy a gépet pár mozdulattal át lehetett szerelni  például egy 30 lóerős cséplőgép meghajtására is.

Íme a kétperces felvétel:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó