2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Gépek

Reklámfilm az első üzemi traktorról 1920-ból (videó)

A gazdaság igazi mindenesei voltak az első traktorok. A kor mércéi szerint elképesztő gyorsan és pontosan dolgoztak, miközben a cséplőgép meghajtását is rájuk lehetett bízni. Egy bajor archív reklámfilm dicsekszik az új masinák képességeivel.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az 1920-as években gurultak ki az első olyan erőgépek a gyárakból, amelyekkel már ekét, tárcsát vagy fogast is lehetett húzni. Sőt, olyan multifunkcionálisak voltak, hogy egy ékszíj segítségével a cséplőgépet is meg tudták hajtani. Ebben az időben a falvak lakosságát reklámfilmekkel igyekeztek meggyőzni arról, hogy az új masina hasznos és biztonságos is. A bajor tévé archívumából került elő ez a szépen felújított mozgókép.

Egy 45 lóerős Daimler dolgozik a filmben. Vagyis egy kétlovas ekefogathoz képest 20-szor nagyobb teljesítménnyel szántotta a  földet, egy nap alatt akár 8 hektárral is végzett. Az 5 méter hosszú gép 4 tonnát nyomott, mögötte az ekék irányban tartását plusz egy személy - a gerendelyen kormányozva - segítette. Maga az erőgép könnyen soron maradt, hiszen az első kerék az árokban haladva nyomvonalon tartotta. Ahogy a film büszkén bemutatja: menet közben akár le és fel is lehetett szállni  a traktorra - a sebessége ezt amúgyis lehetővé tette. Ami igazán izgalmas az az, hogy a gépet pár mozdulattal át lehetett szerelni  például egy 30 lóerős cséplőgép meghajtására is.

Íme a kétperces felvétel:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu