2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Gépek

Szédületes fejlődés: okostelefonnal megelőzhetjük a betegségeket

Olyan szoftvert dobtak piacra az USA-ban, amellyel a mezőgazdasági termelők a tényleges károk kialakulása előtt észlelhetik a kórokozók és a kártevők megjelenését. Egy szemüvegszerű eszközzel készíthetnek képeket, amelyeket tableteken és okostelefonokon is működő alkalmazással elemezhetnek. Eddig a kukorica- és paradicsom-területeken használták a szoftvert, de a tervek szerint az állattenyésztőknek is hasonlót fejlesztenek ki.
 
 

Forradalmi módszerrel segítik a gazdálkodókat az USA-ban. Az eljárás egy számítógépes szoftvert kapcsol össze a Google korábban bevezetett, úgynevezett ”okos szemüvegével”. A technikai megoldás célja az, hogy a termelők a haszonnövényekről készített fényképekkel a tényleges károk kialakulása előtt észleljék a kórokozók és a kártevők jelenlétét, így hatékonyabb védekezésre nyílhat alkalmuk - számol be a farmhousenetworks.com.

A gazdálkodók az okos szemüveggel a termőterületen képeket készíthetnek a haszonnövényekről. A felvételeket a szemüveg jutatja el az intelliSCOUT elnevezésű szoftverhez, amely elemzi a kapott képeket. Így azonnal meghatározható, hogy megfertőzték-e azokat a kórokozók vagy kártevők.


Fotó: farmhousenetworks.com


A szoftver okostelefonokon és tableteken is működik. Eddig a kukorica- és paradicsomtermesztésben próbálták ki, de a tervek szerint az állattenyésztőknek is hasonlót fejlesztenének ki. A szakemberek szerint a cél az, hogy további olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek segíthetik a gazdálkodókat abban, hogy könnyebben és magasabb haszonnal termelhessenek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu