Már a kemény fagy sem nyírja ki a kártevőket: most minden gazda felkötheti a gatyáját

Már a kemény fagy sem nyírja ki a kártevőket: most minden gazda felkötheti a gatyáját

agrarszektor.hu
Március utolsó hetében az időjárási frontok váltogatták egymást. A kellemes nappali hőmérsékleti maximumok mellett több alkalommal is kemény éjszakai fagyok sújtották a fejlődésben előrébb tartó növényeket, főként a virágzó gyümölcsösöket. Jelen ismereteink szerint ez a lehűlés kevésbé érintette a szántóföldi kultúrákat, csupán a növekedés ütemét lassította, így a hideg idő ellenére is egyre nő a kórokozók és kártevők aktivitása.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az őszi káposztarepce mindenütt szárba szökkent, a hidegebb idő ellenére zöldbimbós állapotú. A repce szárormányosok egyedsűrűsége a korábbi védekezések hatására a minimálisra csökkent, viszont a növények szárában kikeltek a kártevő lárvái. A károsítás hatására már jól megfigyelhető a virágszárak torzulása, időnkénti felrepedése, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A kártevők közül most a repcefénybogár tömeges jelenléte ad okot az aggodalomra. A lehűlés okozta fejlődéslassulás miatt elhúzódik a repce virágzása, emiatt sok a megrágott bimbó. A rágás okozta virágsérülés termékenyülési problémákat okoz, minél lassabban kezd el virágozni a növény, annál nagyobb a fénybogarak által előidézett kár. Úgy tűnik, hogy csak többszöri méhkímélő technológiával végzett rovarölő szeres kezeléssel orvosolható a kártétel. A repcefénybogarak tömeges jelenléte mellett egyre több a bundásbogár is, bár a pitypang virágzása miatt ez a kártevő már inkább a gyepesített gyümölcsösök felé orientálódik. A repce lombozatán alacsony fertőzöttséget okozva, de jelen van a fómás megbetegedés, érdemes figyelni a kártétel alakulását, nehogy átterjedjen a növény szárára.

Az őszi kalászos növényeken a melegebb napok hatására egyre inkább terjed a gabonalisztharmat, a friss fertőzések már a növények szárát veszélyeztetik, főként az őszi árpát, mert ez a legfejlettebb állapotú. A lisztharmat mellett atipikus tünetekkel sárgarozsda és árpa törperozsdát is megfigyeltek a szakemberek. A tünetek azonosítását egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között lehet elvégezni. A mostani lehűlés jelenleg inkább a rozsdabetegségeknek kedvez, mintsem a gabonalisztharmat-fertőzés terjedésének. A kártevők közül most a vetésfehérítő bogarak betelepedése lelassult, várják a melegebb napokat. A gabonában lévő egyedek tojást még nem raktak, érési táplálkozást folytatva hámozgatják a növények leveleit. A gabona levéltetvek szaporodása megkezdődött, miközben egyre látványosabb tüneteket produkál az ősz és az enyhe tél során is fertőző árpa sárgaság törpülés vírusa. A beteg növények már most lemaradtak fejlődésükben, a fertőzés okozta tüneteket már nem fogják kiheverni, de terjedésüket a levéltetvek elő fogják segíteni.

Néhány gazda már kukoricát is vetett, ami nem biztos, hogy sikeres döntés volt. Az előkészített területeken, okulva a tavalyi kiugróan magas drótféreg fertőzöttségen feltétlenül indokolt elvégezni a talajlakó kártevő fertőzöttség felmérését, így indokolt esetben a vetéssel egy menetben elvégezhető a talajfertőtlenítés. A fertőzöttségi küszöbérték 2-3 darab kártevő négyzetméterenként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 10:57