Már a kemény fagy sem nyírja ki a kártevőket: most minden gazda felkötheti a gatyáját

Már a kemény fagy sem nyírja ki a kártevőket: most minden gazda felkötheti a gatyáját

agrarszektor.hu
Március utolsó hetében az időjárási frontok váltogatták egymást. A kellemes nappali hőmérsékleti maximumok mellett több alkalommal is kemény éjszakai fagyok sújtották a fejlődésben előrébb tartó növényeket, főként a virágzó gyümölcsösöket. Jelen ismereteink szerint ez a lehűlés kevésbé érintette a szántóföldi kultúrákat, csupán a növekedés ütemét lassította, így a hideg idő ellenére is egyre nő a kórokozók és kártevők aktivitása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az őszi káposztarepce mindenütt szárba szökkent, a hidegebb idő ellenére zöldbimbós állapotú. A repce szárormányosok egyedsűrűsége a korábbi védekezések hatására a minimálisra csökkent, viszont a növények szárában kikeltek a kártevő lárvái. A károsítás hatására már jól megfigyelhető a virágszárak torzulása, időnkénti felrepedése, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A kártevők közül most a repcefénybogár tömeges jelenléte ad okot az aggodalomra. A lehűlés okozta fejlődéslassulás miatt elhúzódik a repce virágzása, emiatt sok a megrágott bimbó. A rágás okozta virágsérülés termékenyülési problémákat okoz, minél lassabban kezd el virágozni a növény, annál nagyobb a fénybogarak által előidézett kár. Úgy tűnik, hogy csak többszöri méhkímélő technológiával végzett rovarölő szeres kezeléssel orvosolható a kártétel. A repcefénybogarak tömeges jelenléte mellett egyre több a bundásbogár is, bár a pitypang virágzása miatt ez a kártevő már inkább a gyepesített gyümölcsösök felé orientálódik. A repce lombozatán alacsony fertőzöttséget okozva, de jelen van a fómás megbetegedés, érdemes figyelni a kártétel alakulását, nehogy átterjedjen a növény szárára.

Az őszi kalászos növényeken a melegebb napok hatására egyre inkább terjed a gabonalisztharmat, a friss fertőzések már a növények szárát veszélyeztetik, főként az őszi árpát, mert ez a legfejlettebb állapotú. A lisztharmat mellett atipikus tünetekkel sárgarozsda és árpa törperozsdát is megfigyeltek a szakemberek. A tünetek azonosítását egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között lehet elvégezni. A mostani lehűlés jelenleg inkább a rozsdabetegségeknek kedvez, mintsem a gabonalisztharmat-fertőzés terjedésének. A kártevők közül most a vetésfehérítő bogarak betelepedése lelassult, várják a melegebb napokat. A gabonában lévő egyedek tojást még nem raktak, érési táplálkozást folytatva hámozgatják a növények leveleit. A gabona levéltetvek szaporodása megkezdődött, miközben egyre látványosabb tüneteket produkál az ősz és az enyhe tél során is fertőző árpa sárgaság törpülés vírusa. A beteg növények már most lemaradtak fejlődésükben, a fertőzés okozta tüneteket már nem fogják kiheverni, de terjedésüket a levéltetvek elő fogják segíteni.

Néhány gazda már kukoricát is vetett, ami nem biztos, hogy sikeres döntés volt. Az előkészített területeken, okulva a tavalyi kiugróan magas drótféreg fertőzöttségen feltétlenül indokolt elvégezni a talajlakó kártevő fertőzöttség felmérését, így indokolt esetben a vetéssel egy menetben elvégezhető a talajfertőtlenítés. A fertőzöttségi küszöbérték 2-3 darab kártevő négyzetméterenként.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?