Még nem késő védekezni! Ezek a kártevők már most pusztítanak a gyümölcsösökben

Még nem késő védekezni! Ezek a kártevők már most pusztítanak a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Meglett a böjtje a korai tavasznak. A március második felében, több hullámban érkező hideg először a virágzó mandula- és kajszifákat fosztotta meg a termés lehetőségétől, utána az őszibarack következett, most pedig a hónap utolsó napján a szilvafákat teszi tönkre a fagy. A fagypont alatti az éjszakai hőmérsékletek minden bizonnyal jelentős fagykárokat fognak okozni. A hűvös, szeles időben a megporzó rovarok sem tevékenykednek, ám a gyümölcsféléket akkor is meg kell védeni a károsítóktól, ha kisebb lesz az idei termés.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei. Az almafa levélpirosító levéltetű és a ribiszke levélpirosító levéltetű már javában károsítja a fiatal leveleket, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A szívogatás hatására hólyagosodó levelek piros színre váltanak, a levélfonákon megtalálhatók a kártevők. Hamarosan azonban a ribiszkén károsító levéltetvek gazdanövényt váltanak, áttelepülnek lágyszárú növényekre, és csak az áttelelő tojások lerakására térnek vissza a ribiszkére. Az almafán károsító faj nem vált gazdanövényt, végig az almafán szívogat. Ha most védekezünk, a tünetek már megmaradnak, de a további nemzedékek szaporodását megakadályozhatjuk. Az almafa varasodás aszkospóra szóródását a jelenlegi hideg- és száraz idő gátolja, újabb esőben viszont ismét folytatódni fog. A levelek már fogékonyak a fertőzésre, és a kórokozó számára ideálisabb körülmények között megbetegedhetnek. A virágok még zöldbimbós állapotúak, a hideg feltehetőleg nem károsította még őket.

A szilva már teljes virágzásban van. Ebben a stádiumban a csonthéjas gyümölcsű növények virágfertőző moníliája mellett a poloskaszagú darazsak kártételére kell figyelni, mert a virágok csészecimpáira rakják petéiket a nőstények. Rajzásuk megfigyelésére ebben az időpontban a fehér színű ragacsos fogólapok a legalkalmasabbak, mely mindkét faj (Hoplacampa flava, H. minuta) egyedeit kiválóan fogja. A védekezést a kártevő rajzáscsúcsa idején kell megkezdeni, és azt sziromhulláskor megismételni. A moníliás virág- és hajtásfertőzés, valamint a sztigminás megbetegedés ellen most szerves hatóanyagú kontakt- és felszívódó készítményekkel védekezzünk.

A meggy és a cseresznye szintén zöldbimbós fenológiai stádiumban várja a melegebb napokat. A virág- és hajtásfertőző monília elleni védekezés sarkalatos pontja, a prevenció, tehát a rezes védekezések folytatásaként itt is térjünk át a szerves kontakt- és felszívódó készítmények használatára, mely a monília mellett szintén hatásos a sztigminás megbetegedés ellen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 10:57