2022. május 17. kedd Paszkál

Hírek - Gépek

Ügyes kis mindenes: ez a robot új szintre emelheti a betakarítást a földeken

A fenntartható mezőgazdasági robotokkal foglalkozó, 3 millió dolláros, közösségi finanszírozással összegyűjtött kezdőtőkével rendelkező Farm Acres nevű startup kifejlesztett egy önálló, mezőgazdasági betakarítást segítő elekromos robotot, amelyet Carry névre kereszteltek el. A robotot azért hozták létre, hogy segítsen a gazdáknak a kézzel betakarított növények gyorsabb betakarításában, és hogy ez a munka kevesebb fizikai megerőltetéssel járjon.
 
 

A Future Acres célja az, hogy egy elérhető és megfizethető megoldást nyújtson a gazdáknak, ami megújítja a mezőgazdasági ágazatot. A cég a közleményében emellett kitárt arra is, hogy a termelékenység egy új szintjét fogják elhozni az élelmiszer-ellátási láncba már a betakarítás fázisában, ez pedig a jólét, az etikus beszerzések és a fenntarthatóság korszakát fogja elhozni az ágazatban – írta meg a Future Farming.

A fejlett mesterséges intelligenciának, az automatizálásnak és az elektromos meghajtásnak köszönhetően Carry, az elektromos mezőgazdasági betakarító robot célja az, hogy ésszerűsítse a betakarítási folyamatokat. A robot teherbírása eléri az 500 fontot (nagyjából 226 kilogrammot), ennyi termést lehet képes szállítani bármilyen terepen, bármilyen időjárási körülmények között. A Future Acres számításai szerint a robot akár 30%-kal is megnövelheti a hatékonyságot, ami azt jelenti, hogy alig 80 nap alatt be tudja hozni az árát. A gépi tanulásnak és a számítógépes érzékelésnek köszönhetően Carry képes felismerni és elkerülni a különféle tereptárgyakat, mint például az akadályok, a fák és az emberek. A begyűjtött adatokból pedig tovább tudja javítani a pontosságát.

A robot kétféleképpen vezérelhető: vagy távirányítással, vagy a számítógépes érzékelésre épülő rendszere segítségével. Ezek segítségével Carry képes egész nap önállóan és biztonságosan követni a gazdaságban dolgozókat. A robot cserélhető akkumulátora 7-10 órás üzemidőt tesz lehetővé, egy feltöltéssel nagyjából 6-10 mérföldnyi (10-16 kilométernyi) utat tud megtenni. A Future Acres szerint már ha csak egy Carry egység dolgozik a földeken, akkor is akár 13500 dollárnyi (több mint 4 millió forintnyi) megtakarítást lehet elérni. Ha pedig több egység hordja vissza a földekről a termést a gazdaságba, azzal nagy mértékben meg lehet könnyíteni az emberi munkások dolgát.

A startup a jövőben a precíziós mezőgazdaságra, a növényvédő szerek és a növények egészségének mérésére fog fókuszálni. Emellett a hozamok, a növények minőségének és az élelmiszerpazarlásnak a nyomon követésére, anélkül, hogy káros anyagokat engedne a levegőbe vagy a földbe. A Farming Acres szerint gépi tanulással megtámogatott megközelítésnek köszönhetően a jövőben egészségesebb ételek fognak a fogyasztók asztalára kerülni.

A mezőgazdasági ágazatnak látszólag soha véget nem érő kihívásokkal kell szembenéznie pénzügyi, munkavállalói és fenntarthatósági szinteken. Ezért azzal a szándékkal alkottuk meg a robotunkat, hogy egy olyan eszközt és rendszert adjunk a gazdák kezébe, ami képes enyhíteni ezeket a stresszfaktorokat

– mondta Suma Reddy, a Future Acres vezérigazgatója.

A szakember kitért arra is, hogy a robottól azt várják, hogy előremozdítsa a mezőgazdasági ágazatot azáltal, hogy hathatós segítséget nyújt a földeken dolgozó emberi munkaerőnek, és csökkenti a rájuk nehezedő fizikai terhelést. A Carry a betakarítás jövője, ami azonnal pozitív hatást gyakorol azokra, akik a földeken dolgoznak, tette hozzá Suma Reddy. A cég első körben az Egyesült Államok kis- és közepes méretű gazdaságaiban szeretné népszerűvé tenni a robotját, annak más piacokra való bevezetéséről egyelőre nincsenek információk.

(A cikkben szereplő képek és videók a Future Acres tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!