Ezzel számolni kell: a negyedik ipari forradalomra készül Japán

agrarszektor.hu
Az agrártechnológia a japán gazdaság egyik húzóágazata lehet a következő években, miután az ország mezőgazdaságában jelentkező komoly kihívásokat csúcstechnológiával próbálják legyőzni az elektronikai ipar legendás vállalatai, valamint az elmúlt években elindított startupok. Negyedik ipari forradalomról beszélnek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A negyedik ipari forradalom - így aposztrofálja a Japan Today a japán agráriumban bekövetkező átalakulást, amiről az októberben Tokióban tartott Agri World konferencia kapcsán számol be a lap. Az ázsiai országban a demográfiai és szociális változások komoly kihívások elé állítják a mezőgazdaságot; az öregedő társadalomban egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány, miközben a fogyasztás az átlagéletkor emelkedésével folyamatosan nő.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Míg egy évtizeddel ezelőtt 2,2 millióan dolgoztak a mezőgazdaságban, addig ez a szám 2014-re 1,7 millióra csökkent, miközben húsz év alatt megduplázódott a megműveletlen földterület nagysága, ami a tavalyi évre elérte a 420 ezer hektárt. Tovább növeli a szektor sérülékenységét a rendkívül magas importfüggőség; jelenleg az elfogyasztott élelmiszer mintegy 60 százalékát adja ki a behozatal.
Tokió ambiciózus tervekkel néz szembe a krízissel, céljuk, hogy 2050-re 55 százalékkal emeljék a helyi termelést, 2020-ra pedig megtízszerezzék a mezőgazdasági termelés értékét. A kormány elsősorban a technológia által vezérelt professzionális mezőgazdasági vállalkozásokra számít ezen a téren. Az "agribusiness" jelenleg az ottani mezőgazdaság 50 százalékát teszi ki, a cél pedig az, hogy 2025-re az arány elérje a 80 százalékot. A hatékonyság növelésének fő eszköze a robotika, az automatizált termelés.

A Panasonic már bemutatta mezőgazdasági robotjait, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni az érett paradicsomot, majd a veteményben közlekedve a szállítóeszközökhöz vinni a termést. Hasonló termékeken dolgozik a Toshiba és a Sharp is. De beszállnak a versenybe a kisebb játékosok, például a GRA Inc. is. Ez a japán középvállalat kifejezetten az eper termesztésére specializált üvegház-automatizálási rendszereket fejleszt, amelyekkel sikeresen támasztották fel Mijagi prefektúra epertermesztő farmjait, amelyeket megsemmisített a 2011-es Tohoku földrengés. A legújabb fejlesztéseket a japán agrárszektor is megismerhette az Agri World kiállításon, amelyen huszonegy ország ezernyolcszáz kiállítója vett részt.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?