Ezzel számolni kell: a negyedik ipari forradalomra készül Japán

agrarszektor.hu
Az agrártechnológia a japán gazdaság egyik húzóágazata lehet a következő években, miután az ország mezőgazdaságában jelentkező komoly kihívásokat csúcstechnológiával próbálják legyőzni az elektronikai ipar legendás vállalatai, valamint az elmúlt években elindított startupok. Negyedik ipari forradalomról beszélnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A negyedik ipari forradalom - így aposztrofálja a Japan Today a japán agráriumban bekövetkező átalakulást, amiről az októberben Tokióban tartott Agri World konferencia kapcsán számol be a lap. Az ázsiai országban a demográfiai és szociális változások komoly kihívások elé állítják a mezőgazdaságot; az öregedő társadalomban egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány, miközben a fogyasztás az átlagéletkor emelkedésével folyamatosan nő.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Míg egy évtizeddel ezelőtt 2,2 millióan dolgoztak a mezőgazdaságban, addig ez a szám 2014-re 1,7 millióra csökkent, miközben húsz év alatt megduplázódott a megműveletlen földterület nagysága, ami a tavalyi évre elérte a 420 ezer hektárt. Tovább növeli a szektor sérülékenységét a rendkívül magas importfüggőség; jelenleg az elfogyasztott élelmiszer mintegy 60 százalékát adja ki a behozatal.
Tokió ambiciózus tervekkel néz szembe a krízissel, céljuk, hogy 2050-re 55 százalékkal emeljék a helyi termelést, 2020-ra pedig megtízszerezzék a mezőgazdasági termelés értékét. A kormány elsősorban a technológia által vezérelt professzionális mezőgazdasági vállalkozásokra számít ezen a téren. Az "agribusiness" jelenleg az ottani mezőgazdaság 50 százalékát teszi ki, a cél pedig az, hogy 2025-re az arány elérje a 80 százalékot. A hatékonyság növelésének fő eszköze a robotika, az automatizált termelés.

A Panasonic már bemutatta mezőgazdasági robotjait, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni az érett paradicsomot, majd a veteményben közlekedve a szállítóeszközökhöz vinni a termést. Hasonló termékeken dolgozik a Toshiba és a Sharp is. De beszállnak a versenybe a kisebb játékosok, például a GRA Inc. is. Ez a japán középvállalat kifejezetten az eper termesztésére specializált üvegház-automatizálási rendszereket fejleszt, amelyekkel sikeresen támasztották fel Mijagi prefektúra epertermesztő farmjait, amelyeket megsemmisített a 2011-es Tohoku földrengés. A legújabb fejlesztéseket a japán agrárszektor is megismerhette az Agri World kiállításon, amelyen huszonegy ország ezernyolcszáz kiállítója vett részt.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?