Végleg megszűnhet az óraátállítás Magyarországon: mutatjuk, mikortól törölhetik el

agrarszektor.hu
Jön az óraátállítás, kezdődik a téli időszámítás, ami azt jelenti, hogy vasárnap hajnali 3-ról 2-re állítjuk az órát. Így a hosszú hétvégéhez plusz egy órát adhatunk. Az Európai Parlament 2019 tavaszán megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését,a koronavírus-járvány miatt azonban ezt elhalasztották, és a 2021-es határidőt 2024-ig tolták ki. Így a legfrissebb információk szerint 2024-ben már nem lesz állítás, minden országnak a választott téli vagy nyári időszámításra kell átállni.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, október utolsó vasárnapján hajnali 3-ról 2-re állítjuk vissza az órákat, vagyis egy órával meghosszabbítjuk a hosszú hétvégét. Ezen normál, csillagászatilag megfelelő időszámításra október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térünk át - írja az Időkép.

Magyarországon 1980 óta használatos a téli-nyári időszámítás rendszere. Akkor még valóban tudtak energiát megspórolni, de napjainkban inkább csak kellemetlenséget, valamint egyes informatikai rendszerekben hibákat okoz. Az Európai Parlament 2019 tavaszán megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, ami az egyik legnagyobb támogatást hazánktól kapta. A koronavírus-járvány miatt azonban ezt elhalasztották, a 2021-es határidőt 2024-ig tolták ki. Így a legfrissebb információk szerint 2024-ben már nem lesz állítás, minden országnak a választott téli vagy nyári időszámításra kell átállni.

Címlapkép forrása: MTI/Mónus Márton

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?