Ez lenne a csemegekukorica-titok? Meglepő módszerrel növelnék meg a hozamokat

Ez lenne a csemegekukorica-titok? Meglepő módszerrel növelnék meg a hozamokat

agrarszektor.hu
2022-ben a magyar mezőgazdaságot is nagymértékben sújtotta a rendkívüli aszály. Az átlaghőmérséklet a nyári hónapokban emelkedett az előző évekhez képest, de nőtt a hőségnapok számának gyakorisága és az egymást követő hőségnapok száma is egyaránt. Ez a tendencia a jövőben várhatóan tartós lesz, ám ennek a kedvezőtlen folyamatnak a kezelésére lehetőséget kínál az öntözés. A jelen kihívásainak és a rendelkezésre álló technológia vívmányainak felhasználásával törekedni kell a precíziós öntözés adta lehetőségek kihasználására, melynek alapját a „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” című projekt is képezi.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” című projekt fizikai megvalósítása 2021. év január 1-ével kezdődött el. Ennek lényege, hogy a harmonikus, egészséges táplálkozás olyan diverzifikált diétát igényel, amelyben a makro tápanyagok mellett életfontosságú, az emberi szervezet számára önállóan nem előállítható biokomponensek is megfelelő mennyiségben és összetételben szerepelnek. Azok a növények, amelyek speciális és esszenciális nanokomponenseket tartalmaznak, azok különleges helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban (healthy food). Ezek közé tartoznak a látást támogató anyagok (lutein, zeaxantin), amelyek különböző növényi forrásokban, így a csemegekukoricában megtalálhatók - derült ki a Debreceni Egyetem közleményéből.

A projekt újdonság értéke az, hogy olyan, az üzemi gyakorlatban széleskörűen alkalmazható „win-win” technológiát dolgozzon ki, amelyben együtt lehet biztosítani a csemegekukorica nagy és biztonságos termését a speciális minőséggel (healthy food). A projekt olyan moduláris rendszerű, amely a résztvevők horizontális és vertikális együttműködésén alapul. A tudományos kutatás a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet együttműködésében valósul meg. Ezek az eredmények kiegészülnek a szaktanácsadási tevékenységgel és a precíziós gazdálkodást folytató üzemekben kerülnek verifikálásra és gyakorlati megvalósításra.

Emellett olyan makroparcellás kísérletek kerülnek beállításra, amelyek a modern növénytermesztésben számos tényező egyidejű figyelembevételét valósítják meg az optimális terméshozam elérését. A növény tápanyagigényének folyamatosan változó körülmények között történő kiszolgálása során olyan jelentős termelési többlet potenciál képezhető, mely meghaladja a hagyományos gazdálkodásban rejlő tartalékokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?