Ez lenne a csemegekukorica-titok? Meglepő módszerrel növelnék meg a hozamokat

Ez lenne a csemegekukorica-titok? Meglepő módszerrel növelnék meg a hozamokat

agrarszektor.hu
2022-ben a magyar mezőgazdaságot is nagymértékben sújtotta a rendkívüli aszály. Az átlaghőmérséklet a nyári hónapokban emelkedett az előző évekhez képest, de nőtt a hőségnapok számának gyakorisága és az egymást követő hőségnapok száma is egyaránt. Ez a tendencia a jövőben várhatóan tartós lesz, ám ennek a kedvezőtlen folyamatnak a kezelésére lehetőséget kínál az öntözés. A jelen kihívásainak és a rendelkezésre álló technológia vívmányainak felhasználásával törekedni kell a precíziós öntözés adta lehetőségek kihasználására, melynek alapját a „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” című projekt is képezi.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” című projekt fizikai megvalósítása 2021. év január 1-ével kezdődött el. Ennek lényege, hogy a harmonikus, egészséges táplálkozás olyan diverzifikált diétát igényel, amelyben a makro tápanyagok mellett életfontosságú, az emberi szervezet számára önállóan nem előállítható biokomponensek is megfelelő mennyiségben és összetételben szerepelnek. Azok a növények, amelyek speciális és esszenciális nanokomponenseket tartalmaznak, azok különleges helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban (healthy food). Ezek közé tartoznak a látást támogató anyagok (lutein, zeaxantin), amelyek különböző növényi forrásokban, így a csemegekukoricában megtalálhatók - derült ki a Debreceni Egyetem közleményéből.

A projekt újdonság értéke az, hogy olyan, az üzemi gyakorlatban széleskörűen alkalmazható „win-win” technológiát dolgozzon ki, amelyben együtt lehet biztosítani a csemegekukorica nagy és biztonságos termését a speciális minőséggel (healthy food). A projekt olyan moduláris rendszerű, amely a résztvevők horizontális és vertikális együttműködésén alapul. A tudományos kutatás a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet együttműködésében valósul meg. Ezek az eredmények kiegészülnek a szaktanácsadási tevékenységgel és a precíziós gazdálkodást folytató üzemekben kerülnek verifikálásra és gyakorlati megvalósításra.

Emellett olyan makroparcellás kísérletek kerülnek beállításra, amelyek a modern növénytermesztésben számos tényező egyidejű figyelembevételét valósítják meg az optimális terméshozam elérését. A növény tápanyagigényének folyamatosan változó körülmények között történő kiszolgálása során olyan jelentős termelési többlet potenciál képezhető, mely meghaladja a hagyományos gazdálkodásban rejlő tartalékokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13