Egymilliárdból fejleszt a MATE: nagy változás jön az egyetem szarvasi telephelyén

Egymilliárdból fejleszt a MATE: nagy változás jön az egyetem szarvasi telephelyén

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 2021/2022. tanévében graduális képzést indított a szarvasi képzési helyén, mellyel hozzájárul a Békés megyei felsőoktatás erősítéséhez, a helyi oktatás- és kutatásfejlesztéshez. A MATE ezen tevékenységének célja többek között az oktatói-kutatói kapacitásfejlesztés és utánpótlás biztosítása mellett Szarvas tudásalapú gazdasági-társadalmi fejlődésének előmozdítása - hangzott el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mai sajtótájékoztatóján. A rendezvényen Dr. Gyuricza Csaba rektor mellett Dankó Béla országgyűlési képviselő és Babák Mihály polgármester is felszólalt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a helyi szintű felsőoktatás erősítése céljából gyakorlatorientált alap- és mesterképzéseket hirdet meg szarvasi képzési helyén, a tanulás lehetőségének egész életpályára történő kiterjesztése érdekében. Így a szarvasi és Békés megyei fiatalok lakóhelyük közelében kezdhetik meg vagy folytathatják felsőfokú tanulmányaikat, mely hozzájárulhat többek között a város verseny- és népességmegtartó képességének növeléséhez.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Gyuricza Csaba rektor hangsúlyozta:

Egyetemünk kutatási és képzési profilját specializálja a komoly hagyományokkal rendelkező szarvasi képzési helyen, melynek keretében agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó graduális és szakirányú továbbképzéseket indít. Emellett biztosítjuk a tudományos kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést - az értékes ismeretek, jól hasznosítható tudás és sokrétű gyakorlati tapasztalat átadása érdekében. A MATE-n tanuló hallgatók gyakorlati képzéséhez és kutatási tevékenységben való részvételéhez hozzájárul a szarvasi halászati és öntözési kutatóhely, amelyek bázisán 2022 végéig több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés és új campus létrehozása valósul meg. Oktatási és kutatási feladataink helyi és regionális megvalósításához intézményünk számára továbbra is fontos a kormányzattal, Szarvas város önkormányzatával és a vállalkozókkal való együttműködés.  

Dankó Béla országgyűlési képviselő megköszönte a MATE partnerségét a felsőoktatás újjászervezésében, majd kiemelte: a természeti feltételek változásai miatt eredményes mezőgazdálkodás ma már nem valósítható meg öntözés nélkül. Szarvason pedig több évtizedes hagyományai vannak az öntözéses gazdálkodás kutatásának és oktatásának. A felsőfokú képzések újraindítását az is indokolta, hogy jelentősen megnőtt Békés megyében a fiatalok igénye a helyben elérhető felsőfokú képzések iránt. Babák Mihály, Szarvas város polgármestere elmondta: a szarvasi önkormányzat hálás az Egyetemnek, hogy "álljt parancsolt" a szarvasi felsőoktatási tradíciók kopásának és igyekszik mindent megtenni azért, hogy hosszú távon életképes legyen a megújuló képzés, amelyen a térség jövője múlik. Méltatta az agrár-felsőoktatás megújítására hivatott MATE létrejöttét. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A város minden területen segítségre kész annak érdekében, hogy az új egyetem céljai ebben az országrészben is teljesüljenek. 2021 szeptemberében a MATE szarvasi képzési helyén a hallgatók a mezőgazdasági mérnök alapképzésen kezdték meg tanulmányaikat levelező munkarendben. A szakirányú továbbképzések tekintetében 2021 szeptemberében az öntözési szakmérnöki képzés indult el, de idén februárban már elindították a környezetvédelmi, továbbá a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakokat is. A keresztféléves eljárásban meghirdetésre került a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterképzés levelező munkarendre Szarvason, mely képzésre 2021. november 15-ig lehet jelentkezni.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03