2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Karrier

Muszáj előre menekülni - Gazdaportré: Orosz Róbert

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy az országhatárhoz közeli kis faluban, Alsóbereckiben él feleségével és három gyermekével Orosz Róbert. Az immár csaknem húsz éves múltra visszatekintő mezőgazdasági vállalkozásuk, a Schahin Bt. fő profilja a nyúltenyésztés. Az idáig vezető út azonban nem volt zökkenőmentes – állítja a családfő, aki vidéken nőtt fel és már fiatal korában megszerette a természetet, ezért erdőgazdálkodásból szerzett szakmai képesítést. Ám – helyi lehetőségek híján – a szolgáltató iparban helyezkedett el, szakkiállítások, vásárok technikai-szerkezeti alapjait biztosította. A nagyvárosi zsúfoltság és a kiszámíthatatlan megrendelői igények miatt belefáradt az állandó bizonytalanságba, így elhatározta, hogy változtat vállalkozása profilján, saját termelésbe fog, és a család hazaköltözött Alsóbereckibe.
 
 

Olyan termelést akartak kialakítani, amely kevéssé függ a helyi piaci viszonyoktól és az időjárás viszontagságaitól. Hosszas gondolkodás és tervezés után a nyúltenyésztés mellett döntöttek. Ám az indulás nem volt zökkenőmentes: helyben nem volt elegendő szakmai tapasztalat, ezért Orosz Róbert a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz fordult tanácsért. A szervezet segítségével felvette a kapcsolatot a Zika Szövetkezettel, és ennek köszönhetően elindult Alsóbereckiben a nyúltenyésztés. Első lépésként 2003-ban építeni kezdtek egy istállót, amelyet 2005-ben betelepítettek.

Gyorsan felismerték, hogy csak akkor lehet stabilan, folyamatosan kielégíteni a piaci igényeket, ha nagy mennyiséget állítanak elő. Ezért 2007-ben megkezdték az alsóberecki telepen a kettes illetve hármas számú istálló zöldmezős beruházását. Ezután a telep már ezerötszáz anyanyúl és azok szaporulatának a befogadására volt képes.

A Takarékszövetkezet a kezdetektől jelen volt a vállalkozás életében, a tevékenység kezdetekor még csak számlavezető bankként, majd az évek során a kapcsolat fokozatosan fejlődött. Így a bővítések finanszírozásából már a Zemplén Takarék Szövetkezet is kivette a részét. „Az építési beruházásokat követően a beüzemelés és állományfeltöltés forgóeszközigénye is a Takarékszövetkezetnek köszönhetően állt rendelkezésre. Ugyanakkor itt nem álltunk meg” – mesélte büszkén Orosz Róbert.

2009-ben Karcsán egy öt istállóból álló állattartó telep hosszú távú bérlésébe vágtak bele közösen Róbert öccsével, Csabával, aki ezért időközben feladta külföldi munkáját és hazaköltözött. Itt tíz éven keresztül termelési turnusonként 30-40 ezer hízónyulat neveltek. 2019-ben, miután megvásárolták, megkezdték e telep teljes felújítását és a technológia cseréjét, hogy így növeljék a kapacitását. A beruházást ismét a Takarékbank Zrt. közreműködésével sikerült elindítani. A telephely jelenleg 60-70 százalékban készült el, és az idén tervezik befejezni a beruházást, amelynek eredményeként a családi vállalkozás állománya további négyezer anyával, a kibocsátás pedig ennek a szaporulatával bővül.

Az alaptevékenységgel párhuzamosan 2015-től gyümölcsültetvények telepítése céljából termőföldvásárlásokba is kezdtek, amihez ismét jó partnernek bizonyult a Takarékszövetkezet, komoly anyagi segítséget nyújtva az újabb beruházásokhoz – mondta Orosz Róbert. Így az állattartásból származó szerves trágyának is megfelelő helyet találtak.

Jelenleg több mint negyven hektáron termeszt csonthéjas gyümölcsöket a vállalkozás. Két évvel ezelőtt egy kisüzemi gyümölcsfeldolgozó- és hűtőüzemet is sikerült létrehozniuk, ahol igény szerint gyümölcslevek készítésével is foglalkoznak.

Muszáj folyamatosan „előre menekülni” és beruházni, hiszen a konkurencia sem alszik, a kereslet növekszik – vallja Róbert. Ezért az állomány további bővítése céljából a jövőben is számítanak a Takarékbank Zrt. támogatására, partnerségére.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2020 című kiadványában jelent meg.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu