2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Karrier

Rengeteg fiatal jelentkezik erre a vidéki ingyenmunkára: kiderült, miért imádják

2011-ben indult útjára az AGRYA Vidék Kaland Programja, amelynek célja, hogy a városban élő fiatalok hasznos betekintést nyerhessenek a gazdálkodók mindennapjaiba. Hiába él ugyanis valaki egy vidéki városban, ez még nem jelenti azt, hogy tudja, hogy a polcról leemelt termék milyen utat jár be a tányérjáig. A programba 18 és 35 év között fiatalok jelentkezését várják, akik öt napon át betekintést nyerhetnek egy vidéki gazdaság mindennapjaiba.
 
 

Hét éve indította el a Vidéki Kaland Programot az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, amelyre minden évben sokszoros a túljelentkezés - írja a HelloVidék. A programba kifejezetten azokat a 18-35 év közötti fiatal városlakókat várják, akik nem mezőgazdászok, viszont érdekli őket az agrárium annyira, hogy öt nap erejéig személyesen éljék át egy működő gazdaság mindennapjait. A program kifejezetten a mezőgazdasági munkák csúcsidőszakára fókuszál, amely júniustól augusztus középéig tart, így a jelentkezőknek a különböző munkafolyamatokban is részt kell venniük, amiért anyagi ellenszolgáltatást nem, de annál több átélt élményt kapnak. 

A programba minden évben körülbelül 100 fiatal jelentkezik, a kiválasztásnál pedig felmérik a pályázók személyes motivációját, elszántságát és érdeklődését, valamint fontos a kommunikációs készség szintje is - mondta Mikula Lajos, az AGRYA elnöke. Kezdetben jellemzően budapestiek éltek a program nyújtotta lehetőséggel, mára azonban már szép számmal jelentkeznek más vidéki városokból is a kalandra vágyó fiatalok, ugyanakkor érdekes, hogy az elindulást követően jelentős, kétharmados arányban jelentkeztek nők.

Bakó Dániel, a Bakó Paprika ügyvezető igazgatója a kezdetektől fogva részt vesz a programban, és azóta már öt-hat kalandor is megfordult náluk. A szentesi kertészeti családi vállalkozásban kifejezetten paprika termesztésével foglalkoznak, a magyar termék pedig a hazai boltokban is megtalálható. Az ügyvezető elmondása szerint, fontos számukra, hogy a termékeiket minél szélesebb közönséggel megismertessék, bemutassák az alkalmazott technológiát és a tevékenységi körüket, de emellett ugyanolyan fontosnak tartja a személyes kapcsolatot. A Szentesre látogató fiatalok nemcsak a paprikaszedésbe, -válogatásba, -feldolgozásba és csomagolásba tekinthettek be, hanem a környékbeli fiatal gazdálkodók mindennapjaiba is bepillanthattak a délutáni programok során, legyen az állattartás, szántóföldi munka, borászat, vagy paradicsomtermesztés.

Váradi Violetta kiemelte, egészen véletlenül botlott bele a felhívásba, és bár a 31 éves budapesti kalandor jelenleg egy telekommunikációs cégnél dolgozik, már többször megfordult a fejében, hogy vidékre költözik. Mint mondta, vonzó volt számára, hogy a két keze munkájával teremtse meg mindazt, ami az asztalra kerül, így hamar utána is nézett annak, hogy milyen gyakorlati teendőket igényel a megvalósítás, illetve a programban való részvétel. A kalandor már most gondolkodik a következő éves pályázaton, ahol az idei tapasztalatoktól eltérően egy kisebb léptékű gazdaságot üzemeltető család mindennapjaiból szeretne egy kis ízelítőt arról, hogyan működik a háztáji gazdálkodás, a gyümölcstermesztés, ami kiindulási alapként sem lenne utolsó a számára a vidéki élet elkezdéséhez.

További részletes beszámolók a programról a HelloVidék cikkében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben