Rengeteg fiatal jelentkezik erre a vidéki ingyenmunkára: kiderült, miért imádják

agrarszektor.hu
2011-ben indult útjára az AGRYA Vidék Kaland Programja, amelynek célja, hogy a városban élő fiatalok hasznos betekintést nyerhessenek a gazdálkodók mindennapjaiba. Hiába él ugyanis valaki egy vidéki városban, ez még nem jelenti azt, hogy tudja, hogy a polcról leemelt termék milyen utat jár be a tányérjáig. A programba 18 és 35 év között fiatalok jelentkezését várják, akik öt napon át betekintést nyerhetnek egy vidéki gazdaság mindennapjaiba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hét éve indította el a Vidéki Kaland Programot az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, amelyre minden évben sokszoros a túljelentkezés - írja a HelloVidék. A programba kifejezetten azokat a 18-35 év közötti fiatal városlakókat várják, akik nem mezőgazdászok, viszont érdekli őket az agrárium annyira, hogy öt nap erejéig személyesen éljék át egy működő gazdaság mindennapjait. A program kifejezetten a mezőgazdasági munkák csúcsidőszakára fókuszál, amely júniustól augusztus középéig tart, így a jelentkezőknek a különböző munkafolyamatokban is részt kell venniük, amiért anyagi ellenszolgáltatást nem, de annál több átélt élményt kapnak. 

A programba minden évben körülbelül 100 fiatal jelentkezik, a kiválasztásnál pedig felmérik a pályázók személyes motivációját, elszántságát és érdeklődését, valamint fontos a kommunikációs készség szintje is - mondta Mikula Lajos, az AGRYA elnöke. Kezdetben jellemzően budapestiek éltek a program nyújtotta lehetőséggel, mára azonban már szép számmal jelentkeznek más vidéki városokból is a kalandra vágyó fiatalok, ugyanakkor érdekes, hogy az elindulást követően jelentős, kétharmados arányban jelentkeztek nők.

Bakó Dániel, a Bakó Paprika ügyvezető igazgatója a kezdetektől fogva részt vesz a programban, és azóta már öt-hat kalandor is megfordult náluk. A szentesi kertészeti családi vállalkozásban kifejezetten paprika termesztésével foglalkoznak, a magyar termék pedig a hazai boltokban is megtalálható. Az ügyvezető elmondása szerint, fontos számukra, hogy a termékeiket minél szélesebb közönséggel megismertessék, bemutassák az alkalmazott technológiát és a tevékenységi körüket, de emellett ugyanolyan fontosnak tartja a személyes kapcsolatot. A Szentesre látogató fiatalok nemcsak a paprikaszedésbe, -válogatásba, -feldolgozásba és csomagolásba tekinthettek be, hanem a környékbeli fiatal gazdálkodók mindennapjaiba is bepillanthattak a délutáni programok során, legyen az állattartás, szántóföldi munka, borászat, vagy paradicsomtermesztés.

Váradi Violetta kiemelte, egészen véletlenül botlott bele a felhívásba, és bár a 31 éves budapesti kalandor jelenleg egy telekommunikációs cégnél dolgozik, már többször megfordult a fejében, hogy vidékre költözik. Mint mondta, vonzó volt számára, hogy a két keze munkájával teremtse meg mindazt, ami az asztalra kerül, így hamar utána is nézett annak, hogy milyen gyakorlati teendőket igényel a megvalósítás, illetve a programban való részvétel. A kalandor már most gondolkodik a következő éves pályázaton, ahol az idei tapasztalatoktól eltérően egy kisebb léptékű gazdaságot üzemeltető család mindennapjaiból szeretne egy kis ízelítőt arról, hogyan működik a háztáji gazdálkodás, a gyümölcstermesztés, ami kiindulási alapként sem lenne utolsó a számára a vidéki élet elkezdéséhez.

További részletes beszámolók a programról a HelloVidék cikkében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?