2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Karrier

Rengeteg fiatal jelentkezik erre a vidéki ingyenmunkára: kiderült, miért imádják

2011-ben indult útjára az AGRYA Vidék Kaland Programja, amelynek célja, hogy a városban élő fiatalok hasznos betekintést nyerhessenek a gazdálkodók mindennapjaiba. Hiába él ugyanis valaki egy vidéki városban, ez még nem jelenti azt, hogy tudja, hogy a polcról leemelt termék milyen utat jár be a tányérjáig. A programba 18 és 35 év között fiatalok jelentkezését várják, akik öt napon át betekintést nyerhetnek egy vidéki gazdaság mindennapjaiba.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Hét éve indította el a Vidéki Kaland Programot az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, amelyre minden évben sokszoros a túljelentkezés - írja a HelloVidék. A programba kifejezetten azokat a 18-35 év közötti fiatal városlakókat várják, akik nem mezőgazdászok, viszont érdekli őket az agrárium annyira, hogy öt nap erejéig személyesen éljék át egy működő gazdaság mindennapjait. A program kifejezetten a mezőgazdasági munkák csúcsidőszakára fókuszál, amely júniustól augusztus középéig tart, így a jelentkezőknek a különböző munkafolyamatokban is részt kell venniük, amiért anyagi ellenszolgáltatást nem, de annál több átélt élményt kapnak. 

A programba minden évben körülbelül 100 fiatal jelentkezik, a kiválasztásnál pedig felmérik a pályázók személyes motivációját, elszántságát és érdeklődését, valamint fontos a kommunikációs készség szintje is - mondta Mikula Lajos, az AGRYA elnöke. Kezdetben jellemzően budapestiek éltek a program nyújtotta lehetőséggel, mára azonban már szép számmal jelentkeznek más vidéki városokból is a kalandra vágyó fiatalok, ugyanakkor érdekes, hogy az elindulást követően jelentős, kétharmados arányban jelentkeztek nők.

Bakó Dániel, a Bakó Paprika ügyvezető igazgatója a kezdetektől fogva részt vesz a programban, és azóta már öt-hat kalandor is megfordult náluk. A szentesi kertészeti családi vállalkozásban kifejezetten paprika termesztésével foglalkoznak, a magyar termék pedig a hazai boltokban is megtalálható. Az ügyvezető elmondása szerint, fontos számukra, hogy a termékeiket minél szélesebb közönséggel megismertessék, bemutassák az alkalmazott technológiát és a tevékenységi körüket, de emellett ugyanolyan fontosnak tartja a személyes kapcsolatot. A Szentesre látogató fiatalok nemcsak a paprikaszedésbe, -válogatásba, -feldolgozásba és csomagolásba tekinthettek be, hanem a környékbeli fiatal gazdálkodók mindennapjaiba is bepillanthattak a délutáni programok során, legyen az állattartás, szántóföldi munka, borászat, vagy paradicsomtermesztés.

Váradi Violetta kiemelte, egészen véletlenül botlott bele a felhívásba, és bár a 31 éves budapesti kalandor jelenleg egy telekommunikációs cégnél dolgozik, már többször megfordult a fejében, hogy vidékre költözik. Mint mondta, vonzó volt számára, hogy a két keze munkájával teremtse meg mindazt, ami az asztalra kerül, így hamar utána is nézett annak, hogy milyen gyakorlati teendőket igényel a megvalósítás, illetve a programban való részvétel. A kalandor már most gondolkodik a következő éves pályázaton, ahol az idei tapasztalatoktól eltérően egy kisebb léptékű gazdaságot üzemeltető család mindennapjaiból szeretne egy kis ízelítőt arról, hogyan működik a háztáji gazdálkodás, a gyümölcstermesztés, ami kiindulási alapként sem lenne utolsó a számára a vidéki élet elkezdéséhez.

További részletes beszámolók a programról a HelloVidék cikkében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu