Teljesen megújul az agrárképzés a Debreceni Egyetemen

Teljesen megújul az agrárképzés a Debreceni Egyetemen

agrarszektor.hu
Az agrárium kiemelt fontosságú, stratégiai terület hazánkban. Az ágazat támogatása érdekében a Debreceni Egyetem Szenátusa decemberi ülésén létrehozta az agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettesi pozíciót, melyet Harsányi Endre egyetemi docens tölt be.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Harsányi Endre, a megbízott agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes elmondta, hogy egyszerre kell lépést tartani a dinamikusan megújuló és fejlődő mezőgazdasággal, valamint az agrárfelsőoktatás átalakításával. A Debreceni Egyetem (DE) saját utat választott ebben a folyamatban, amely illeszkedik a több mint 150 éves debreceni agrárképzés hagyományaihoz, megfelel a kor kihívásainak, reagál a piaci igényekre. A DE rendszere támogatja, egyedülálló infrastruktúrája pedig lehetővé teszi a tervezett elképzelések megvalósítását - jelentette ki a rektorhelyettes. Harsányi Endre a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy számos kitörési pontot, új lehetőséget biztosít a megújuló agrárképzésnek a hazai mezőgazdaság.

Az oktatásban egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak az informatikai és műszaki ismeretek. Ma a hatékony agrárszektor elképzelhetetlen a precíziós gazdálkodás és a megújuló energiaforrások felhasználása nélkül. Olyan gyakorlattal rendelkező szakembereket kell képeznünk, akik ezeket a bonyolult és összetett rendszereket alkalmazni és üzemeltetni is tudják, és az egyetemi padsorokból kilépve azonnal teljes értékű munkavállalói lehetnek egy mezőgazdasági vállalkozásnak

- hangsúlyozta Harsányi Endre.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK), valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) oktatási és kutatási rendszerének megújítását hozhatják a változtatások - véli a rektorhelyettes, aki az AKIT főigazgatói feladatait is ellátja. Harsányi Endre beszélt arról is, hogy mivel sem oktatás, sem kutatás, sem pedig az innováció nem létezik kiválóan felkészült, szorosan együttműködő oktató és kutató gárda nélkül, így a céljuk egy erős, összetartó és fejlődni akaró agráros közösség kialakítása.

A kar dékánjával, Stündl László egyetemi docenssel rendszeres találkozók során egyeztettünk az oktatás és kutatás fejlesztését érintő feladatokról. A két szervezeti egység szoros együttműködésének kialakításával a fejlesztési célok gyorsabban és hatékonyabban elérhetővé válnak

- mutatott rá Harsányi Endre.

Az alapszakok rendszerének átdolgozásával, egyebek mellett az agrármérnöki képzést szeretnék piacképesebbé tenni. Az egyetemi docens kifejtette, hogy a fiatalok számára csakis a műszaki, az informatikai újítások, az agrárinformatika és a robotika megismertetésével lehet vonzóbbá tenni a mezőgazdaságot. A technológiai fejlődés azonban az agronómia ismerete nélkül nem fog működni, a kettőnek együtt szimbiózisban, egyensúlyban kell lennie. Harsányi Endre elmondta, hogy emellett sokkal szorosabbra szeretnék fűzni a MÉK és az AKIT kapcsolatát. A tangazdaság kutatásainak támogatására, az innovatív ötletek megvalósítására még több uniós forrást akarnak bevonni, továbbá hangsúlyosabb szerepet szánnak a térinformatikai rendszeren alapuló szántóföldi növénytermesztés fejlesztésének.

A rektorhelyettes beszámolt arról is, hogy a jelenleg is folyó agrárfelsőoktatás átalakítása során a Debreceni Egyetemhez került az Újfehértói Kutatóintézet. Harsányi Endre szerint az intézmény életében nagyon mozgalmas időszaknak néznek most elébe az új egység bevonásával. Az AKIT munkájában, a fejlesztésekben és a kutatásokban jelentős szerepet kap az Újfehértói Kutatóintézet. A gyümölcstermesztésben, a kertészeti technológiák fejlesztésében és a termékelőállításban új lehetőségek nyílnak meg. Szélesedhet például a medical food, azaz a 100%-ban természetes alapanyagokból, kontrollált termelési technológiával előállított vényköteles termékek és készítmények palettája, amelyekhez a klinikai vizsgálata helyben biztosított - emelte ki a szakember.

Az egyetemi docens elmondta, hogy a DE gyakorlatorientált agrároktatását nagyban segítik a több évtizedes partnerkapcsolatok. A duális képzés kiszélesítéséhez további vállalatokat kívánnak bevonni az oktatásba. Harsányi Endre kifejtette, hogy kiemelten fontos számukra, hogy hallgatóiknak olyan gyakorlati képzőhelyet biztosítsanak tanulmányaik alatt, ahol a legújabb technológiákkal és a legmodernebb eljárásokkal ismerkedhetnek meg.

Olyan tudásátadásra van szükség, amely követi az innovációs folyamatokat és gyakorlati tapasztalatokat is biztosít a hallgatóknak. A Debreceni Egyetem agrárképzését ezeknek a piaci követelményeknek megfelelően gondolták újra - mondta Harsányi Endre. Az agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes műszaki ismereteket, precíziós gazdálkodást, és üzemeltetéshez kapcsolódó ismereteket fog oktatni a MÉK-en.

(Címlapkép forrása: www.unideb.hu)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?