Ezt meg kell lépniük a borászatoknak, ha sikeresek akarnak lenni

Ezt meg kell lépniük a borászatoknak, ha sikeresek akarnak lenni

agrarszektor.hu
A globális borágazat egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe a gazdasági növekedés és a környezeti felelősségvállalás összehangolása terén. Egy friss kutatás rávilágít arra, hogyan alkalmazzák a magyar borászatok az öko-innovációs gyakorlatokat, és milyen stratégiákat követnek a fenntarthatóság érdekében - számolt be a Portfolio.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Az öko-innováció, amely új, környezetbarát termékek, folyamatok és stratégiák fejlesztését jelenti, kulcsfontosságú szerepet játszik a borászat környezeti kihívásainak kezelésében. Bár a nagy bortermelő országokban már jól dokumentálták ezeket a gyakorlatokat, Közép-Európa, köztük Magyarország esetében kevés információ állt rendelkezésre eddig - számol be két kutató munkájáról a Portfolio-n megjelent cikkében.

"Azok a borászatok, amelyek aktívan együttműködnek külső partnerekkel – például beszállítókkal, versenytársakkal és tudományos intézményekkel –, nagyobb valószínűséggel alkalmaznak fejlett öko-innovációkat," állapítják meg a kutatók. A tanulmány több kulcsfontosságú tényezőt azonosított, amelyek ösztönzik az öko-innovációt a magyar borászatban. Ezek közé tartozik a tudásmegosztás, a vállalati méret és erőforrások, valamint a vezetői elkötelezettség a fenntarthatóság iránt.

A kutatás rámutat, hogy az öko-innováció nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos, hanem a borágazat hosszú távú életképességének biztosítása érdekében is elengedhetetlen. Ahogy egyre több borászat fordul a fenntartható gyakorlatok felé, a magyar borászat jövője nemcsak zöldebb, de ellenállóbb is lehet. A tanulmányt Lekics Valéria, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktorandusza és Fertő Imre, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális tudományi Kutatóközpont főigazgatója készítette. Az eredményeket az International Journal of Wine Business Research című folyóiratban publikálták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?