Nincs több titok: mesterséges intelligencia figyeli a földeket

Nincs több titok: mesterséges intelligencia figyeli a földeket

A mesterséges intelligencia segítségével nyújt, korábban nem látott precizitással olyan információkat egy magyar startup fejlesztése, amely segítségével a gazdák pontosabb döntéseket hozhatnak és jelentős költséget takaríthatnak meg a termelés során. A rendszer több száz hektárt dolgoz fel néhány óra alatt, felismeri a gyomokat, a vadkárt, tőszámlálást végez, ráadásul rendkívül gyorsan tanul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A teljes egészében magyar fejlesztésű platform 2021-ben az Agrárgazdasági Kamara (NAK) a leginnovatívabb magyar startup díját is megkapta és már kockázatitőke-befektető is beállt mögé. A Havas Norbert, Simon Levente és Vancsó Ambrus által fejlesztett rendszer nagy felbontású fényképekkel dolgozik, amelyet akár a gazdálkodó, akár valamelyik szerződött drónpartnere készíthet el.

Hatalmas terület órák alatt

– mondta el az Agrárszektornak Szirmai Balázs, a Proofminder kutatás-fejlesztési vezetője. Hozzátette:

a különbség a léptékben van. A Proofminder platformja több száz hektárt képes feldolgozni pár óra alatt, így meghatározza az összes gyomnövény pontos GPS koordinátáját, vagy például a napraforgótövek pontos számát a teljes területen.

Fotókból dolgozik

A piacon lévő, már használatos megoldásokkal ellentétben tehát a fejlesztés egy teljesen új megközelítést alkalmaz: nem NDVI képek vagy hozamtérképek alapján, hanem sima RGB (színes) képek segítségével tudja megmondani tetszőlegesen nagy területről a levélszintű, pontos információkat.

– ígérik a fejlesztők. Egy egyszeri képanyagból ráadásul több következtetést is le tud vonni. Ugyanabból a kiindulási adatcsomagból, illetve képgyűjteményből többféle eredmény biztosítható a felhasználó igénye szerint: tőszámlálás, vadkárbecslés, gyomnövénytérkép, termésbecslés és még számos más információ. Szirmai Balázs több gyakorlati példát is említett.

Az egyik legfrissebb eredményünk az olajtök számlás és érettség mérés. Drónfelvételek alapján megszámoltuk a területen található olajtökök számát, majd kategorizáltuk őket különböző érettségi stádium szerint. Ez egy teljesen új fejlesztés volt, melyet kevesebb mint egy hét alatt oldottunk meg. Másik példa a hibrid kukorica címerezés. Az egyik legfejlettebb termékünk a kukorica címer felismerő megoldásunk, amely hibrid kukorica címerezéskor képes bezonosítani az apa és anya sorokat, majd pontosan megmondani, hogy hol marad nemkívánt címer és GPS koordináták segítségével, centiméter pontosan meg tudjuk mondani, hova kell visszamenni címerezni.

Költségmegtakarítást is eredményez

A rendszer alkalmazható foltpermetezés tervezésére is, változó nagyságú dózissal. Több magyarországi területen drónos felvételezés után azonosította a fenyércirok vagy bogáncs gyomnövényt, majd az így elkészített gyomtérkép alapján valahol drónos, valahol hagyományos permetező segítségével szelektíven csak a gyomokkal fertőzött területet permetezte le a gazdálkodó.

Gyorsan tanul

A fejlesztési vezető szerint a rendszer legfőbb előnye a könnyű kezelhetőség, valamint a skálázhatóság, hiszen több száz hektárra vonatkozó képanyagot képes feldolgozni egy éjszaka alatt. Ezen felül a már említett rugalmasságot emelte ki, a szisztéma ugyanis pár nap alatt megtanítható egy új esetre, így meglehetősen gyorsan képes új területeken is eredményeket elérni.

Globális piacra törnek

A rendszer már aktív, jelenleg több felhasználója van különböző országokból, így alkalmazzák az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Magyarországon is. A működő platform ugyanakkor jelenleg is fejlesztés alatt áll, amelynek révén bővülnek a funkciói és egyre könnyebb, felhasználóbarátabb a kezelhetősége.

A fejlesztők globális piacban gondolkodnak. A közeljövőben részt vesznek a novemberben megrendezendő Agritechnica kiállításon és nemrég indították el a Latin- Amerikai kampányukat. Célunk minden piacon jelen lenni és folyamatosan bővíteni a termékpalettánkat, illetve fejleszteni a szolgáltatásunkat – hangsúlyozta Szirmai Balázs.

Fotó: Proofminder

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?