Ez elképesztő: így csökkenthetik jelentősen a kiadásaikat az élelmes gazdák

Ez elképesztő: így csökkenthetik jelentősen a kiadásaikat az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt években világszerte jelentősen megemelkedtek a mezőgazdasági ágazat szereplőinek költségei, előbb a koronavírus-járvány, majd pedig az orosz-ukrán háború hatására. Az Egyesült Államokban az inputköltségek az ellátási láncokat érő sokkhatások miatt 80-250%-kal emelkedtek a mondott időszakban, a növénytermesztés költségei pedig rekordmagasságba emelkedtek 2022-ben. A szakértők szerint azonban a mesterséges intelligencia és a precíziós technológiák segítségével nemcsak az USA-ban, de globálisan is nagymértékben csökkenthetők lennének a termelési költségek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Arkinvest kutatása szerint a mesterséges intelligencia (AI) és a precíziós mezőgazdaság (Ag) világszerte több mint 22%-kal csökkentheti az éves mezőgazdasági működési költségeket. Az AGCO Corporation, a CNH Industrial, a Deere & Company és a Komatsu vállalatok - mások mellett - számos innovatív megoldást hoznak létre a mezőgazdasági termelékenység növelése érdekében - olvasható a Future Farming oldalán. Tavaly a John Deere bejelentette, hogy 2030-ra teljesen autonóm kukorica- és szójatermesztési rendszert kíván bevezetni, az autonóm traktorral kezdve. Egy felmérés szerint a vállalat precíziós mezőgazdasági eszközei a jövőben fontos szerepet fognak játszani a gazdaságok termelékenységének növelésében.

Hogyan lehet csökkenteni a mezőgazdasági költségeket?

A szakértők szerint a legfrissebb újításokat magukban foglaló permetezőgépek és vetőgépek, valamint az autonóm technológia kombinációja számos mezőgazdasági költséget csökkenthet. A számítások szerint a növénytermesztés során felhasztnált vetőmagok, műtrágyák és vegyszerek mennyisége közel 27%-kal csökkenhet, amely csökkenés nagyrészt a starter műtrágyák 60%-os csökkenéséből fakadhat, ugyanis ezek adják a működési költségek csaknem 3%-át. További jelentős költségmérséklés lehet a gyomirtószerek 67-80%-os csökkenése, amely a működési költségek körülbelül 12%-át teszi ki. Emellett, mivel az autonóm technológia átveszi az emberektől a szántóföldi munkát, a becslések szerint a munkaerőköltségek, amelyek a működési költségek majdnem 8%-át teszik ki, akár 85%-kal is csökkenhetnek. Végezetül a kutatások szerint a megelőző karbantartás és a hatékonyabb szántóföldi átjárások további közel 20%-kal csökkenthetik az üzemanyag-, kenőanyag-, villamosenergia- és javítási költségeket. A mesterséges intelligencia és a precíziós technológia kombinációja az alábbiakban bemutatottak szerint hektáronként 26%-kal csökkentheti a kukorica, valamint 31-31%-kal a szója és a búza termesztésének működési költségeit az Egyesült Államokban.

A technológiák globális elfogadottsága jelentős költségcsökkentő tényező lehet

Az ARK becslései szerint globálisan a gazdaságok 75-80%-a fogja ezeket a megoldásokat bevezetni. Az eltérő elfogadási arányok olyan tényezőkön alapulnak, mint a gazdaság mérete, a kapcsolódási lehetőségek és a kulturális különbségek. Ahogy a mezőgazdasági vállalatok kihasználják a különböző technológiákat, és a használat alapú üzleti modellek felé mozdulnak el - ezzel csökkentve az előzetes tőkeköltségeket és lehetővé téve a hektáronkénti díjakat -, arra lehet következtetni, hogy ha a gazdaságok 75%-a alkalmazná ezeket, úgy a mezőgazdasági üzemek működési költségei világszerte 22%-kal csökkenhetnének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?