Bajban lehet rengeteg gazda itthon: nincs könnyű dolga annak, aki búzát termeszt

Bajban lehet rengeteg gazda itthon: nincs könnyű dolga annak, aki búzát termeszt

agrarszektor.hu
A hazai búzatermesztés megújulására, megújítására van szükség - hangzott el a XXX. Búzatanácskozáson szerdán. A Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézete, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, a Debreceni Akadémiai Bizottság Agrártudományi Szakbizottság és a Hajdú Gabona Zrt. által szervezett konferencián a kenyérgabona hazai és világpiaci árának alakulásáról és a várható termésminőségről is szó volt.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Növénytudományi Intézet konferenciájának célja immár harminc éve, hogy a legfrissebb kutatási eredményekkel és az ágazat szereplőinek összekapcsolásával segítse a hazai termelők versenyképességét - olvasható a Debreceni Egyetem hivatalos oldalán. A jubileumi konferencia megnyitóján a kar dékánja, Stündl László arról beszélt, hogy a szakmai utánpótlás kinevelésében meghatározó a gyakorló szakemberek visszajelzése.

Pepó Péter, a DE MÉK Növénytudományi Intézet egyetemi tanára elmondta, hogy a hazai búzatermesztésben folyamatosan változnak az ökológiai feltételek, a piaci környezet, a biológiai alapok és az agrokémiai feltételek. A kutatók feladata, hogy ezeket a folyamatokat nyomon kövessék és az új eredményeket, innovációkat segítsék beépíteni minél gyorsabban a gyakorlatba. A DE MÉK Növénytudományi Intézete az elmúlt harminc évben egyebek mellett több mint 300 búzafajtát tesztelt. Ezzel kapcsolatban

A termesztéstechnológia minden elemét - a vetésváltást, a talajművelést, a tápanyagellátást, az öntözést, a növényvédelmet - vizsgáltuk. Ezeket az eredményeket fókuszálva adtuk át a gyakorló gazdálkodóknak

- ismertette Pepó Péter.

A szakember hangsúlyozta: az ágazat jövedelmezősége érdekében új szegmenseket kell keresnie a magyar búzatermesztésnek. A hazai termelők az étkezési és takarmány búza-minőség mellett új piacokra is termelhetnének, ipari, gyógyszeripari és gluténelőállítási célból - fejtette ki Pepó Péter.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a búza világpiaci helyzetéről szólva kiemelte: a háborús helyzet hatására a tavalyi 33 millió tonna helyett idén 16 millió tonnás búzatermés várható Ukrajnában. Ezzel szemben Kanadában rekordszintű, míg Oroszországban kiváló termést várnak a szakemberek.

Hazánkban nőtt a búzával vetett területek nagysága, jelenleg 1 millió 200 ezer hektáron termelnek búzát. Az idei termés mennyisége elérheti az 5,7-6 millió tonnát, ami a tavalyi 4,2 tonnás terméshez képest jelentős javulást mutat. A termelőknek azonban számolniuk kell azzal, hogy a piacon folyamatos lesz a kínálat, tehát a búza tonnánkénti ára a tavalyi 140 ezer forint után idén akár 70 ezer forint alá is csökkenhet

- ismertette Lakatos Zoltán.

A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: az aratást követő időszakban a magyar búzapiacnak fel kell készülnie a jelentős mennyiségű gabona tárolására, az exportlehetőségek beszűkülésére és arra is, hogy a külföldön értékesített búza a minőségi és mennyiség elvárások mellett a szállítási költségek terén is versenyhelyzetbe kényszerül.

A jubileumi szakmai konferencián szó volt még a búzanemesítés lehetőségeiről, a precíziós mezőgazdasági eszközök használatának előnyeiről. Az előadásokat követően gyakorlati bemutatót tartottak az egyetem Látóképi Kísérleti Telepén, fajtatesztelési, vetésváltási, trágyázási, öntözési és egyéb tartamkísérleteket ismerhettek meg a résztvevők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?