Bajban lehet rengeteg gazda itthon: nincs könnyű dolga annak, aki búzát termeszt

Bajban lehet rengeteg gazda itthon: nincs könnyű dolga annak, aki búzát termeszt

agrarszektor.hu
A hazai búzatermesztés megújulására, megújítására van szükség - hangzott el a XXX. Búzatanácskozáson szerdán. A Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézete, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, a Debreceni Akadémiai Bizottság Agrártudományi Szakbizottság és a Hajdú Gabona Zrt. által szervezett konferencián a kenyérgabona hazai és világpiaci árának alakulásáról és a várható termésminőségről is szó volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Növénytudományi Intézet konferenciájának célja immár harminc éve, hogy a legfrissebb kutatási eredményekkel és az ágazat szereplőinek összekapcsolásával segítse a hazai termelők versenyképességét - olvasható a Debreceni Egyetem hivatalos oldalán. A jubileumi konferencia megnyitóján a kar dékánja, Stündl László arról beszélt, hogy a szakmai utánpótlás kinevelésében meghatározó a gyakorló szakemberek visszajelzése.

Pepó Péter, a DE MÉK Növénytudományi Intézet egyetemi tanára elmondta, hogy a hazai búzatermesztésben folyamatosan változnak az ökológiai feltételek, a piaci környezet, a biológiai alapok és az agrokémiai feltételek. A kutatók feladata, hogy ezeket a folyamatokat nyomon kövessék és az új eredményeket, innovációkat segítsék beépíteni minél gyorsabban a gyakorlatba. A DE MÉK Növénytudományi Intézete az elmúlt harminc évben egyebek mellett több mint 300 búzafajtát tesztelt. Ezzel kapcsolatban

A termesztéstechnológia minden elemét - a vetésváltást, a talajművelést, a tápanyagellátást, az öntözést, a növényvédelmet - vizsgáltuk. Ezeket az eredményeket fókuszálva adtuk át a gyakorló gazdálkodóknak

- ismertette Pepó Péter.

A szakember hangsúlyozta: az ágazat jövedelmezősége érdekében új szegmenseket kell keresnie a magyar búzatermesztésnek. A hazai termelők az étkezési és takarmány búza-minőség mellett új piacokra is termelhetnének, ipari, gyógyszeripari és gluténelőállítási célból - fejtette ki Pepó Péter.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a búza világpiaci helyzetéről szólva kiemelte: a háborús helyzet hatására a tavalyi 33 millió tonna helyett idén 16 millió tonnás búzatermés várható Ukrajnában. Ezzel szemben Kanadában rekordszintű, míg Oroszországban kiváló termést várnak a szakemberek.

Hazánkban nőtt a búzával vetett területek nagysága, jelenleg 1 millió 200 ezer hektáron termelnek búzát. Az idei termés mennyisége elérheti az 5,7-6 millió tonnát, ami a tavalyi 4,2 tonnás terméshez képest jelentős javulást mutat. A termelőknek azonban számolniuk kell azzal, hogy a piacon folyamatos lesz a kínálat, tehát a búza tonnánkénti ára a tavalyi 140 ezer forint után idén akár 70 ezer forint alá is csökkenhet

- ismertette Lakatos Zoltán.

A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: az aratást követő időszakban a magyar búzapiacnak fel kell készülnie a jelentős mennyiségű gabona tárolására, az exportlehetőségek beszűkülésére és arra is, hogy a külföldön értékesített búza a minőségi és mennyiség elvárások mellett a szállítási költségek terén is versenyhelyzetbe kényszerül.

A jubileumi szakmai konferencián szó volt még a búzanemesítés lehetőségeiről, a precíziós mezőgazdasági eszközök használatának előnyeiről. Az előadásokat követően gyakorlati bemutatót tartottak az egyetem Látóképi Kísérleti Telepén, fajtatesztelési, vetésváltási, trágyázási, öntözési és egyéb tartamkísérleteket ismerhettek meg a résztvevők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02