Jön az ember nélküli mezőgazdaság

Jön az ember nélküli mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági robotok a hatékonyság és a termelékenység növelésével forradalmasítani fogják a termelést egy most megjelent elemzés szerint. A robotok képesek önállóan elvégezni különböző feladatokat, például az ültetést, a gyomirtást, a betakarítást és a termés felügyeletét. Pontos adatgyűjtéssel és elemzéssel optimalizálják az erőforrás-felhasználást és csökkentik a pazarlást is, ráadásul precízen, akár éjjel-nappal dolgoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

– írja elemzésében a Yahoo Finance. A cikk hozzáteszi: a mezőgazdasági robotok széles körű használatát a digitális mezőgazdasággal kapcsolatos tudatosság növekedése ösztönzi, mivel a gazdálkodók felismerik a fejlett technológiákban rejlő átalakító potenciált a gazdálkodási gyakorlatok modernizálásának terén.

Jobban dolgoznak, mint az ember

A mezőgazdasági robotok bevezetésének egyik fő mozgatórugója az, hogy a termelők mindinkább felismerik az általuk kínált előnyöket. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ezek a robotok automatizálhatják a munkaigényes feladatokat, csökkenthetik a gazdálkodási költségeket, és javíthatják a gazdaság általános irányítását.

A mezőgazdasági robotok automatizálják a lassú, ismétlődő és unalmas feladatokat, lehetővé téve a gazdáknak, hogy jobban összpontosítsanak az általános termelési hozamok javítására. Ide tartoznak a pilóta nélküli légi járművek (UAV) vagy drónok, fejőrobotok, automatizált betakarítási rendszerek, vezető nélküli traktorok és egyéb robotok, például a faiskolákban vagy üvegházakban használt pilóta nélküli földi járművek (UGV) robotjai, a válogató és csomagoló robotok és a gyomirtó robotok.

Előznek a vezető nélküli traktorok

A drónok várhatóan vezetik a mezőgazdasági robotok piacát, a vezető nélküli traktorok nagyfokú kereskedelmi forgalomba hozatalával azonban várhatóan a következő három-négy évben megelőzik a drónokat.

Az európai mezőgazdasági robotok piaca nagyfokú professzionalizmust és technológiai átállást mutat. A nagy gazdaságok hiánya és a kissé magasabb inputköltségek azonban csekély hátrányt jelentenek az amerikai piachoz képest.

Ezen a téren a kiemelkedő vállalatok közé tartoznak a DJI (Kína), a PrecisionHawk (USA), a Trimble Inc. (USA), a Parrot Drones (Franciaország), az AeroVironment, Inc. (USA), a Yamaha Motor Co., Ltd. (Japán), AgEagle Aerial Systems, Inc. (USA), DroneDeploy (USA), 3DR (USA) és a Sentera Inc. (USA).

Kisebb költség, nagyobb eredmény

Pontosan el tudják ültetni a magokat, műtrágyát tudnak kijuttatni és növényvédő szereket adagolni, csökkentve a hulladékot és optimalizálva az erőforrás-felhasználást. A precíziós gazdálkodás biztosítja, hogy a növények pontosan ott kapják meg a megfelelő mennyiségű inputanyagot, ahol szükség van rá, ami nagyobb hozamot és költségmegtakarítást eredményez.

A vezető nélküli traktorok várhatóan - magas áruk ellenére - széles körben terjednek majd el, mivel a munkaerőköltségek folyamatosan emelkednek, a munkaerő-hiány pedig régóta komoly probléma az ágazatban.

Európa jelentős növekedés előtt áll

A Mezőgazdasági Gépgyártók Egyesületeinek Európai Bizottsága (CEMA) szerint az európai mezőgazdasági gépek piaca jelenleg növekszik, ami várhatóan a mezőgazdasági robotok piacának növekedését is táplálni fogja.

A kormányzati támogatással kapcsolatos bizonytalanság, az alacsony mezőgazdasági jövedelmek és az Oroszországból származó importkorlátozások jelentik ugyanakkor a fő korlátozó tényezőket.

Az európai mezőgazdasági gépipar az egyik legfejlettebb a világon, és olyan globális szereplők jelenléte támogatja, mint a John Deere (USA), Small Robot Company (Egyesült Királyság), Earth Rover (Egyesült Királyság), Saga Robotics (Norvégia), CNH Industrial (Hollandia) és AGCO Corporation (USA).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?