Nincs kertesháza? - Lehet kiskertje az erkélyen és a konyhában is

agrarszektor.hu
Ha nem kertes házban lakunk, és nincs kiskertünk az udvaron, de szeretnénk saját termesztésű zöldségeket, és gyümölcsöket vetni és enni, próbálkozzunk meg az ültetéssel a lakásban, vagy akár a balkonon. Néhány tipp, amelyeket érdemes kipróbálni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legegyszerűbben ültethetők, és terasz sem kell hozzájuk feltétlenül, a fűszernövények, mint például a bazsalikom, a rozmaring, és a majoranna. Figyeljünk rá, hogy sok napfényre van szükségük, és óvnunk kell őket a hidegtől. A koriander talán a legegyszerűbben termeszthető otthon, hiszen egyaránt elviseli a hideget és a meleget is. Szintén ilyen könnyedén termeszthetünk metélőhagymát vagyis snidlinget, kis helyen is elfér, és ha kellően megnő, bármikor vághatunk belőle, és megszórhatjuk vele ételeinket. Érdemes kipróbálnunk még a mentát, vagy akár az oregánót is.

A zöldségek közül a legkönnyebben a bab és a borsó termeszthető. A hüvelyeseknél gondoskodjunk arról, hogy mindig mély cserépbe ültessük őket, hiszen kell a hely a gyökereiknek. Fordítsunk figyelmet a növény számára megfelelő támaszra is, főleg ha futóbabról van szó.

Vannak fajok, amelyekből érdemes kísérleteznünk a bébi, mini vagy törpe változatokkal. Ilyen például a sárgarépa (bébirépa), vagy akár a cékla (bébicékla) is. Termeszthetünk otthon padlizsánt is, itt csak arra kell figyelnünk, hogy ha elkezd növekedni a növényünk, gondoskodjunk a megfelelő karózásáról. Ha fejes salátát vagy hónapos retket szeretnénk termeszteni, akkor ügyeljünk arra, hogy tápanyagdús talajba ültessünk, ami legyen mindig nedves, és jól öntözött.

Talán a két legnépszerűbb faj a lakásban kertészkedők körében a paradicsom és a paprika. Mindkettőből akadnak apróbb termésű és növényű fajták, amelyek nem túl helyigényesek, mi ezeket javasoljuk leginkább a teraszokra. A paradicsomnál például a cseresznye vagy datolya paradicsomok ilyenek, és mindig érdemes inkább a determinált fajtákat választani. Azonban ha inkább folytonnövő fajtát szeretnénk, gondoskodjunk a megfelelő karózásról, mikor elkezd nőni a növényünk. Paprikánál a jalapeno és chili paprika fajtákat érdemes választani otthonra, de akár valamilyen cecei vagy fehér típust is ültethetünk, viszont célszerű itt is inkább a determinált fajtákat kipróbálnunk.

A gyümölcsökről se feledkezzünk meg. A legkevesebb helyet igényli, és csak a palántát kell megvásárolnunk és elültetnünk hozzá, a szamóca. Hamar termést is hoz, és akár egy virágcserépbe is elültethetjük, és ha megérett, bogyóját bármikor csemegézhetjük.

Arra mindig figyeljünk, ha otthon a lakásban vagy a teraszon kertészkedünk, hogy minden alkalommal megfelelő mennyiségű vizet kapjanak növényeink, hiszen itt az eső nem nyújt nekünk segítséget. Kerüljük a szeles helyeket, és figyeljünk a napsütésre is (ne legyen se túlzott, se túl kevés).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03