Ne mondjunk le télen se a saját termesztésű zöldségekről

agrarszektor.hu
Egyre hidegebb lesz kint, jönnek a fagyok, és hamarosan a hó is megérkezik. Ilyenkor az ember általában leugrik a közeli szupermarketbe, ha egy kis friss zöldségre vágyik. Jó azonban tudni, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie, ugyanis vannak olyan zöldségfélék, amelyeket mi magunk is termeszthetünk akár a lakásban is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha beltéri "kiskert projektbe" kezdünk, a legjobb, ha olyan zöldségfajokat választunk, amelyek kis területen is jól érzik magukat. A saláta, a spenót, a legtöbb gyógynövény és az endívia is alkalmasak a zárt terű termesztésre, de próbálkozhatunk zöldpaprikával, babbal, cseresznye paradicsommal és törpe padlizsánnal is. 
,
Amikor zöldséget választunk a beltéri termesztéshez, érdemes előtte végignéznünk a vetőmagpiacot. Egyre több zöldségfajból van már ugyanis törpe típusú fajta is, amelyek nem igényelnek annyi időt és teret a növekedéshez. A zöldségek ültetésekor minden esetben olvassuk el a vetőmagok csomagolásán található utasításokat.

Fontos, hogy mindig megfelelő edényt válasszunk a beltéri kertünk zöldségei számára. A cserepeknek mindig biztosítaniuk kell a megfelelő vízelvezetést, és elég nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy ne csak a palánták, de később a felnőtt növények is elférjenek bennük. Az edény mérete mindig az ültetni kívánt zöldség típusától függ. A gyógynövények és a salátafélék például nem igényelnek túl mély cserepet, ugyanis a gyökerük nem annyira szétágazó, ellentétben a paradicsommal.

Ültetéskor legjobb, ha kerüljük az agyagedényeket, ezekben ugyanis gyorsabban kiszárad a föld, mint a kerámia, fa-, fém- vagy műanyag edényekben.

A növények elhelyezése is lényeges szempont, érdemes ugyanis olyan helyet választanunk, ahol annyi közvetlen napfényt kapnak a zöldségeink, amennyit csak lehet. Míg akadnak olyan növények, amelyek kevésbé fényigényesek, a legtöbb igényli a több órás napfényt, így győződjünk meg róla, hogy a kiskert naponta legalább hat órás napfényt kap majd. Ha nincs napsütötte ablakpárkányunk, akkor érdemes olyan lámpákat vásárolnunk, amelyek segíthetik a zöldségek növekedését és elegendő fényt biztosítanak. Számos e célra kialakított lámpa létezik a kertészetekben, de akár online is találhatunk.

A talaj szempontjából fontos, hogy olyan keveréket használjunk, amely jó vízelvezető-képességel rendelkezik.

Jó növénytermesztő közeget mi is készíthetünk, egyenlő mennyiségű kovaföld, homok, perlit és mulcs összekeverésével. De összekeverhetünk egyenlő részben földet a kertünkből, durva homokot és komposztot vagy tőzeglápot is. Mindkét keverékkel egészséges zöldségeket nevelhetünk majd a lakásunkban, akár télen is. 

Ne felejtsük el, hogy a beltéri kerteket rendszeresen öntözni kell, ne hagyjuk, hogy a talaj túl száraz legyen, ugyanis a nem megfelelő öntözés keserű ízű zöldségeket eredményezhet. A legtöbb kertészetben elérhetők úgynevezett "öntözési gömbök", amelyek segíthetnek a talaj nedvességének megőrzésében.

A jó műtrágya a sikeres beltéri kertészet receptjének fontos része.

Érdemes jó szerves trágyát választanunk, amelyhez egy kis komposzt hozzáadásával serkenthetjük zöldségeink növekedését.

A tengeri moszat használatával is kedvezhetünk növényeinknek, ugyanis lassabban szabadítják fel a tápanyagokat.

A jó hír a beltéri kertészkedőknek, hogy sokkal kevesebb kártevő támadhatja meg itt a növényünket, így kevesebb ellen kell védekeznünk is. A liszteskék jelentenek általában problémát, de könnyen elpusztíthatjuk őket ragacsos csapdák kihelyezésével, amelyek kertészetekben kaphatók. A pajzstetveket úgy lehet a legkönnyebben eltávolítani, ha egy alkohollal átitatott vattacsomóval ledörzsöljük őket. A takácsatkafélék azonban az egyik leggyakoribb kártevők. A növényeinket úgy szabadíthatjuk meg tőlük, ha vízzel permetezzük őket, ha azonban ez mégsem válik be, akkor egy pohár mosogatószert keverjünk a vízhez, és így permetezzük le az oldattal a növényeinket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?