Ne mondjunk le télen se a saját termesztésű zöldségekről

agrarszektor.hu
Egyre hidegebb lesz kint, jönnek a fagyok, és hamarosan a hó is megérkezik. Ilyenkor az ember általában leugrik a közeli szupermarketbe, ha egy kis friss zöldségre vágyik. Jó azonban tudni, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie, ugyanis vannak olyan zöldségfélék, amelyeket mi magunk is termeszthetünk akár a lakásban is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha beltéri "kiskert projektbe" kezdünk, a legjobb, ha olyan zöldségfajokat választunk, amelyek kis területen is jól érzik magukat. A saláta, a spenót, a legtöbb gyógynövény és az endívia is alkalmasak a zárt terű termesztésre, de próbálkozhatunk zöldpaprikával, babbal, cseresznye paradicsommal és törpe padlizsánnal is. 
,
Amikor zöldséget választunk a beltéri termesztéshez, érdemes előtte végignéznünk a vetőmagpiacot. Egyre több zöldségfajból van már ugyanis törpe típusú fajta is, amelyek nem igényelnek annyi időt és teret a növekedéshez. A zöldségek ültetésekor minden esetben olvassuk el a vetőmagok csomagolásán található utasításokat.

Fontos, hogy mindig megfelelő edényt válasszunk a beltéri kertünk zöldségei számára. A cserepeknek mindig biztosítaniuk kell a megfelelő vízelvezetést, és elég nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy ne csak a palánták, de később a felnőtt növények is elférjenek bennük. Az edény mérete mindig az ültetni kívánt zöldség típusától függ. A gyógynövények és a salátafélék például nem igényelnek túl mély cserepet, ugyanis a gyökerük nem annyira szétágazó, ellentétben a paradicsommal.

Ültetéskor legjobb, ha kerüljük az agyagedényeket, ezekben ugyanis gyorsabban kiszárad a föld, mint a kerámia, fa-, fém- vagy műanyag edényekben.

A növények elhelyezése is lényeges szempont, érdemes ugyanis olyan helyet választanunk, ahol annyi közvetlen napfényt kapnak a zöldségeink, amennyit csak lehet. Míg akadnak olyan növények, amelyek kevésbé fényigényesek, a legtöbb igényli a több órás napfényt, így győződjünk meg róla, hogy a kiskert naponta legalább hat órás napfényt kap majd. Ha nincs napsütötte ablakpárkányunk, akkor érdemes olyan lámpákat vásárolnunk, amelyek segíthetik a zöldségek növekedését és elegendő fényt biztosítanak. Számos e célra kialakított lámpa létezik a kertészetekben, de akár online is találhatunk.

A talaj szempontjából fontos, hogy olyan keveréket használjunk, amely jó vízelvezető-képességel rendelkezik.

Jó növénytermesztő közeget mi is készíthetünk, egyenlő mennyiségű kovaföld, homok, perlit és mulcs összekeverésével. De összekeverhetünk egyenlő részben földet a kertünkből, durva homokot és komposztot vagy tőzeglápot is. Mindkét keverékkel egészséges zöldségeket nevelhetünk majd a lakásunkban, akár télen is. 

Ne felejtsük el, hogy a beltéri kerteket rendszeresen öntözni kell, ne hagyjuk, hogy a talaj túl száraz legyen, ugyanis a nem megfelelő öntözés keserű ízű zöldségeket eredményezhet. A legtöbb kertészetben elérhetők úgynevezett "öntözési gömbök", amelyek segíthetnek a talaj nedvességének megőrzésében.

A jó műtrágya a sikeres beltéri kertészet receptjének fontos része.

Érdemes jó szerves trágyát választanunk, amelyhez egy kis komposzt hozzáadásával serkenthetjük zöldségeink növekedését.

A tengeri moszat használatával is kedvezhetünk növényeinknek, ugyanis lassabban szabadítják fel a tápanyagokat.

A jó hír a beltéri kertészkedőknek, hogy sokkal kevesebb kártevő támadhatja meg itt a növényünket, így kevesebb ellen kell védekeznünk is. A liszteskék jelentenek általában problémát, de könnyen elpusztíthatjuk őket ragacsos csapdák kihelyezésével, amelyek kertészetekben kaphatók. A pajzstetveket úgy lehet a legkönnyebben eltávolítani, ha egy alkohollal átitatott vattacsomóval ledörzsöljük őket. A takácsatkafélék azonban az egyik leggyakoribb kártevők. A növényeinket úgy szabadíthatjuk meg tőlük, ha vízzel permetezzük őket, ha azonban ez mégsem válik be, akkor egy pohár mosogatószert keverjünk a vízhez, és így permetezzük le az oldattal a növényeinket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?