2022. október 2. vasárnap Petra

Mit tegyünk, hogy ne csak az ünnepeket élje túl a fenyőnk?

agrarszektor.hu
Manapság már egyre többen vásárolnak gyökeres, földlabdás fenyőfát karácsonyra, így ugyanis az ünnepek után sem kell kidobni a növényt, hanem ki lehet ültetni a kertbe. A földlabdás fenyőfa megfelelő gondozás mellett nem szárad el, így attól sem kell félnünk, hogy lehullanak a tűlevelei.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ha gyökeres, illetve földlabdás fenyőfát keresünk karácsonyra, mindenképpen kertészetből vagy faiskolából vásároljuk meg. Figyeljünk arra, hogy ne műanyag zacskóba csomagolt földlabdás fenyőt vegyünk, mert azok biztosan nem faiskolai termékek.

Nagy jelentősége van a vásárolt fenyőfa méretének, ugyanis nyolc-tíz napot biztosan ki kell bírnia a lakásunkban, ezért inkább kisebb méretű fenyőket válasszunk. Vásárlás után rövid időn belül ültessük át a fát egy nagyobb edénybe, és szorosan töltsük ki az üres helyeket virágfölddel. Beültetés után alaposan öntözzük be a fát és használjunk alátétet az esetlegesen alul kifolyó víz megfogására.

Mielőtt a meleg lakásba bevisszük, tanácsos a külső hőmérsékletnél melegebb, de 12-14 foknál nem hidegebb helyen tárolni fenyőnket 2-3 napig, így ugyanis megakadályozhatjuk a későbbi lombhullást. A fát mindig a fűtőtesttől a lehető legtávolabb helyezzük el, mert a meleg hatására könnyen kiszáradhat.

A lakásban csak mértékkel öntözzük, elegendő kétnaponta, de a földlabda mindig legyen nedvesen tartva. Tíz napnál tovább ne tartsuk a fenyőt a meleg lakásban, az ünnepek után vigyük vissza egy-két napra hűvösebb, de nem túl sötét helyiségbe, majd rakjuk ki a szabadba, és március-áprilisban már nyugodtan kiültethetjük a kertbe. Természetesen télen, fagymentes időben, amikor nincs csapadék, gondoskodjunk a fa megfelelő öntözéséről.

Ezek a fenyők hosszú távon nem tarthatók a meleg lakásban, mert "kényszerhajtásokat" nevelnek, amelyek érzékeny részek, és kiültetéskor visszaszáradnak, visszafagynak. Folyamatos hideghez szoktatással lehet a legjobb eredményt elérni a szabadföldi eredésben.

A fenyő megvásárlása előtt, míg a föld nem fagy át, ássuk ki az ültetőgödröt - amelybe majd kiültetjük a fánkat - és takarjuk le hőszigetelő anyaggal. Keményebb tél esetén is egy-két napos enyhébb idő elegendő a kiültetéshez. Minél előbb tudjuk kihelyezni a növényt, annál biztosabb lesz az eredése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34