Mit tegyünk, hogy ne csak az ünnepeket élje túl a fenyőnk?

agrarszektor.hu
Manapság már egyre többen vásárolnak gyökeres, földlabdás fenyőfát karácsonyra, így ugyanis az ünnepek után sem kell kidobni a növényt, hanem ki lehet ültetni a kertbe. A földlabdás fenyőfa megfelelő gondozás mellett nem szárad el, így attól sem kell félnünk, hogy lehullanak a tűlevelei.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha gyökeres, illetve földlabdás fenyőfát keresünk karácsonyra, mindenképpen kertészetből vagy faiskolából vásároljuk meg. Figyeljünk arra, hogy ne műanyag zacskóba csomagolt földlabdás fenyőt vegyünk, mert azok biztosan nem faiskolai termékek.

Nagy jelentősége van a vásárolt fenyőfa méretének, ugyanis nyolc-tíz napot biztosan ki kell bírnia a lakásunkban, ezért inkább kisebb méretű fenyőket válasszunk. Vásárlás után rövid időn belül ültessük át a fát egy nagyobb edénybe, és szorosan töltsük ki az üres helyeket virágfölddel. Beültetés után alaposan öntözzük be a fát és használjunk alátétet az esetlegesen alul kifolyó víz megfogására.

Mielőtt a meleg lakásba bevisszük, tanácsos a külső hőmérsékletnél melegebb, de 12-14 foknál nem hidegebb helyen tárolni fenyőnket 2-3 napig, így ugyanis megakadályozhatjuk a későbbi lombhullást. A fát mindig a fűtőtesttől a lehető legtávolabb helyezzük el, mert a meleg hatására könnyen kiszáradhat.

A lakásban csak mértékkel öntözzük, elegendő kétnaponta, de a földlabda mindig legyen nedvesen tartva. Tíz napnál tovább ne tartsuk a fenyőt a meleg lakásban, az ünnepek után vigyük vissza egy-két napra hűvösebb, de nem túl sötét helyiségbe, majd rakjuk ki a szabadba, és március-áprilisban már nyugodtan kiültethetjük a kertbe. Természetesen télen, fagymentes időben, amikor nincs csapadék, gondoskodjunk a fa megfelelő öntözéséről.

Ezek a fenyők hosszú távon nem tarthatók a meleg lakásban, mert "kényszerhajtásokat" nevelnek, amelyek érzékeny részek, és kiültetéskor visszaszáradnak, visszafagynak. Folyamatos hideghez szoktatással lehet a legjobb eredményt elérni a szabadföldi eredésben.

A fenyő megvásárlása előtt, míg a föld nem fagy át, ássuk ki az ültetőgödröt - amelybe majd kiültetjük a fánkat - és takarjuk le hőszigetelő anyaggal. Keményebb tél esetén is egy-két napos enyhébb idő elegendő a kiültetéshez. Minél előbb tudjuk kihelyezni a növényt, annál biztosabb lesz az eredése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?