Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a karácsonyi kaktusz gondozásakor

Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a karácsonyi kaktusz gondozásakor

Tóth Enikő
Téves a hiedelem, hogy a karácsonyi kaktusz csak december végén virágzik. Kedvező körülmények között már októbertől virulhat! Bár az ünnepek idején remek ajándék lehet egy szépen kivirágzott karácsonyi kaktusz, ez a növény általában folyamatosan virágzik márciusig, úgyhogy nem kell lemondanunk róla, illetve a díszítő értékéről évközben sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A karácsonyi kaktusz gondozása

Sokan tévednek amikor a karácsonyi kaktuszt úgy nevelik, mint a hagyományos kaktuszokat, mert a mi növényünk nem bírja hosszútávon elviselni a meleg és száraz levegőt. Ha helyesen gondozzuk akkor sok virágot fog hozni és akár 15-20 éven keresztül is a szobánk éke lehet. A karácsonyi kaktusz igényes növény, amit nem szabad zavarni rügyezés közben, vagyis ilyenkor ne költöztetésük egyik helyről a másikra és ne is forgassuk el a cserepet, amiben van. A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba is, de a tűző naptól óvjuk! A legmegfelelőbb, ha a karácsonyi kaktuszunkat 13 és 20°C között tartjuk. Olyankor, amikor nem virágzik (vagyis: nyugalmi időszakban) 10-15°C is elegendő számára. Télen inkább világosabb, hűvösebb helyre tegyük, ne érje közvetlen napfény, míg nyáron a napsütést és a 18 fokot kedveli. Ha ősszel nem tartjuk hűvös helyen, valószínűleg nem fog virágozni. Csak alacsony hőmérsékleten alakulnak ki a bimbók.

Több vizet igényel mint a többi kaktusz, viszont nem szereti a túlöntözést és a pangóvizet se viseli jól. Érdemes esővízzel felülről öntözni és ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon. Túlöntözés esetén a gyökerei elkezdenek rothadni. Szeptembertől elég kéthetente öntözni, viszont bimbókat kezd növeszteni akkor érdemes 2-3 naponta vizet adni neki. A virágzás múltával ismét csökkenthetjük a vízadagot. A növekedési és virágzási időszakban meghálálja a tápoldatozást, akár műtrágyáról akár kaktusz tápról van szó.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?