2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a karácsonyi kaktusz gondozásakor

Tóth Enikő
Téves a hiedelem, hogy a karácsonyi kaktusz csak december végén virágzik. Kedvező körülmények között már októbertől virulhat! Bár az ünnepek idején remek ajándék lehet egy szépen kivirágzott karácsonyi kaktusz, ez a növény általában folyamatosan virágzik márciusig, úgyhogy nem kell lemondanunk róla, illetve a díszítő értékéről évközben sem.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A karácsonyi kaktusz gondozása

Sokan tévednek amikor a karácsonyi kaktuszt úgy nevelik, mint a hagyományos kaktuszokat, mert a mi növényünk nem bírja hosszútávon elviselni a meleg és száraz levegőt. Ha helyesen gondozzuk akkor sok virágot fog hozni és akár 15-20 éven keresztül is a szobánk éke lehet. A karácsonyi kaktusz igényes növény, amit nem szabad zavarni rügyezés közben, vagyis ilyenkor ne költöztetésük egyik helyről a másikra és ne is forgassuk el a cserepet, amiben van. A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba is, de a tűző naptól óvjuk! A legmegfelelőbb, ha a karácsonyi kaktuszunkat 13 és 20°C között tartjuk. Olyankor, amikor nem virágzik (vagyis: nyugalmi időszakban) 10-15°C is elegendő számára. Télen inkább világosabb, hűvösebb helyre tegyük, ne érje közvetlen napfény, míg nyáron a napsütést és a 18 fokot kedveli. Ha ősszel nem tartjuk hűvös helyen, valószínűleg nem fog virágozni. Csak alacsony hőmérsékleten alakulnak ki a bimbók.

Több vizet igényel mint a többi kaktusz, viszont nem szereti a túlöntözést és a pangóvizet se viseli jól. Érdemes esővízzel felülről öntözni és ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon. Túlöntözés esetén a gyökerei elkezdenek rothadni. Szeptembertől elég kéthetente öntözni, viszont bimbókat kezd növeszteni akkor érdemes 2-3 naponta vizet adni neki. A virágzás múltával ismét csökkenthetjük a vízadagot. A növekedési és virágzási időszakban meghálálja a tápoldatozást, akár műtrágyáról akár kaktusz tápról van szó.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?