Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a karácsonyi kaktusz gondozásakor

Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a karácsonyi kaktusz gondozásakor

Tóth Enikő
Téves a hiedelem, hogy a karácsonyi kaktusz csak december végén virágzik. Kedvező körülmények között már októbertől virulhat! Bár az ünnepek idején remek ajándék lehet egy szépen kivirágzott karácsonyi kaktusz, ez a növény általában folyamatosan virágzik márciusig, úgyhogy nem kell lemondanunk róla, illetve a díszítő értékéről évközben sem.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A karácsonyi kaktusz gondozása

Sokan tévednek amikor a karácsonyi kaktuszt úgy nevelik, mint a hagyományos kaktuszokat, mert a mi növényünk nem bírja hosszútávon elviselni a meleg és száraz levegőt. Ha helyesen gondozzuk akkor sok virágot fog hozni és akár 15-20 éven keresztül is a szobánk éke lehet. A karácsonyi kaktusz igényes növény, amit nem szabad zavarni rügyezés közben, vagyis ilyenkor ne költöztetésük egyik helyről a másikra és ne is forgassuk el a cserepet, amiben van. A világos, napfényes, meleg helyeken érzi igazán jól magát. Tavasszal és nyáron kitehetjük a szabadba is, de a tűző naptól óvjuk! A legmegfelelőbb, ha a karácsonyi kaktuszunkat 13 és 20°C között tartjuk. Olyankor, amikor nem virágzik (vagyis: nyugalmi időszakban) 10-15°C is elegendő számára. Télen inkább világosabb, hűvösebb helyre tegyük, ne érje közvetlen napfény, míg nyáron a napsütést és a 18 fokot kedveli. Ha ősszel nem tartjuk hűvös helyen, valószínűleg nem fog virágozni. Csak alacsony hőmérsékleten alakulnak ki a bimbók.

Több vizet igényel mint a többi kaktusz, viszont nem szereti a túlöntözést és a pangóvizet se viseli jól. Érdemes esővízzel felülről öntözni és ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon. Túlöntözés esetén a gyökerei elkezdenek rothadni. Szeptembertől elég kéthetente öntözni, viszont bimbókat kezd növeszteni akkor érdemes 2-3 naponta vizet adni neki. A virágzás múltával ismét csökkenthetjük a vízadagot. A növekedési és virágzási időszakban meghálálja a tápoldatozást, akár műtrágyáról akár kaktusz tápról van szó.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32