Virágzik a levendula: így takarítsd be!

agrarszektor.hu
Virágzik a levendula, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődik a betakarítása is. Nehéz azonban megállapítani, hogy melyik a megfelelő időpont a szüretre, van azonban néhány támpont, amelyre támaszkodhatunk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sokak szerint az egyik legnehezebb kérdés annak a megállapítása, hogy mikor takarítsuk be a levendulát. Van azonban néhány támpont, ami segítséget nyújthat, pontos dátum azonban nem, vagy csak nagyon nehezen adható meg. Ennek az az oka, hogy ha a tavasz hűvösebb volt, és napfény sem volt elegendő, akkor biztosan késik majd a betakarítás időpontja. Magyarországon a levendula virágzása általában június első hetében kezdődik, a hónap végére pedig már szinte minden virág kinyílik, majd megkezdődik a több hétig tartó száradás. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A virágzat illóolaj-tartalma a teljes virágzáskor a legnagyobb. Ez a betakarításra legalkalmasabb időpont mindössze 7-8 napig tart. Nagyobb ültetvények esetén ezért már a virágzás kezdetén meg kell kezdeni a betakarítást. Illóolaj és úgynevezett virágdrog-előállításra egyaránt csak a virágzatot kell levágni.

Az aratás időpontja mindig attól függ, hogy milyen célra szeretnénk később felhasználni a levendulát. Ha csokorban szeretnénk szárítani, akkor olyankor vágjuk le a virágokat, amikor az első két virág már kinyílt, de a többi rügy még zárt, vagy maximum a virágok harmada nyílt ki. Vigyázzunk, mert ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok le fognak potyogni. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után ételbe, italba, de illatosító tasakba is felhasználhatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?