Így könnyítheted meg a mindennapi kertészkedést

agrarszektor.hu
Már most, a téli időszakban érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen trükkökkel tehetjük gazdaságosabbá kiskertünket. Néhány egyszerű ötlettel ugyanis jelentősen megkönnyíthetjük a mindennapi kertészkedést. Elég csak kicsit praktikusabban gondolkodnunk, és a vetőmagok ültetési módszerének megváltoztatásával, de akár a kert méretének módosításával is termékenyebbé tehetjük a kiskertünket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ne várjunk tavaszig azzal, hogy átgondoljuk, miket csinálhatnánk idén másképp a kiskertünkben. Néhány trükkel ugyanis jelentősen megkönnyíthetjük majd a későbbi munkát, és még a kertet is termékenyebbé tehetjük. 

1. Nem mindegy, mikor használunk talajtakarót

A téli időszakban egészen addig nem érdemes talajtakarót használni a növényeink körül, amíg az első fagy meg nem történt. Ha ugyanis hamarabb kihelyezzük a talajtakarót, akkor biztosítjuk a meleget a rovarok számára, és megvédjük őket a hidegtől, így azok könnyedén áttelelnek majd.

2. Reformáljuk meg a magok ültetését

Amikor a szezonban elkezdjük a magok ültetését, használjunk inkább tojáshéjat a nagyobb konténerek vagy edények helyett. Így később, amikor kiültetjük majd a palántákat a kertbe, elég csak szétrepesztenünk a héjat, vagy egyszerűen levágni a gyökérről és el is ültethetjük növényeinket a végleges helyükre. 

3. Kezdjük kicsiben

Érdemes először inkább egy kisebb, körülbelül száz négyzetméteres kertben elkezdeni a gazdálkodást, a nagyobb helyett. Egy kisebb kert ugyanis könnyebben kezelhető, gyorsabb megtanulható és kitapasztalható a gyomnövények és a kártevők elleni védekezés, illetve számos öntözési trükköt is elsajátíthatunk. Amikor pedig már gyakorlottan kezeljük a kisebb kertet, növelhetjük annak méretét.

4. Tartsuk távol a csigákat

Tegyünk zúzott tojáshéjat a növények köré, mert így könnyedén távol tarthatjuk tőlük a csigákat. A kártevő ugyanis az éles felületen biztosan nem fog tudni majd közlekedni és így a növényeinkben sem fog kárt okozni. 

5. Takarítsuk be a terméseket reggel

A legkedvezőbb időszak a zöldségek betakarítására a reggel. Ez ugyanis az az idősáv, amikor a termések a legtöbb tápanyagot tartalmazzák, és a hűtőszekrényben tárolva később is vitaminokban gazdagok maradnak majd. Sokak szerint ugyanakkor a paradicsomot és a hagymaféléket nem érdemes a hűtőben tárolni, mert hamar elveszíthetik az ízüket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?