Hóban, szélben, fagyban: van teendőd most is, ha nem akarsz tavasszal katasztrófát

agrarszektor.hu
Az ünnepek véget értek, és habár odakint röpködnek a mínuszok, és sok helyen hó fedi a földeket, nem áll meg az élet a kiskertekben ilyenkor sem. Számtalan feladat és teendő van, amiket pont most januárban érdemes elvégezni, ilyenkor tudjuk ugyanis felkészíteni a kertünket a tavaszra. Ilyen akár a kerti szerszámok és a vetőmagok ellenőrzése, de a talaj előkészítését is megéri már most elkezdenünk, ha nem akarunk bosszankodni később.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Habár odakint tombol a tél és a hideg, érdemes már most foglalkoznunk a kerttel és a veteményessel, a jó kertész ugyanis ilyenkor sem tétlenkedik. Néhány előkészületi munkával - legyen szó akár a kerti szerszámok, vagy a vetőmagok ellenőrzéséről - később sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat. 

Ellenőrizz le minden kerti eszközt és szerszámot!

A téli időjárás könnyedén megviselheti a kültéri eszközöket és felszereléseket, ezért minden januárban érdemes átnéznünk az üvegházakat, a fészert, az öntözőcsöveket, a permetezőket, és a kerti szerszámokat. Így még a tavaszi használat előtt megjavíthatunk mindent, ami elromlott, elvégezhetjük a szerszámok élezését, és ha szükség van rá, időben lecserélhetjük a meghibásodott, vagy már javíthatatlan eszközöket is. Ellenőrizzük kertünkben a vízcsapokat is, nehogy szétfagyjanak, és tavasszal, amikor elmúlnak a mínuszok, meglepetés érjen bennünket.

Készítsd fel a talajt a tavaszra!

Ha nincs fagy, már most érdemes komposztot vagy trágyát használni az üres zöldségágyakban, így később a talajunk biztosan csúcsminőségű lesz majd. Ha van rá mód, az ágyásokat már most ássuk fel, ezzel levegőztethetjük ugyanis a talajt, és tavasszal könnyebben megy majd az ültetés. Az ásást ugyanakkor csak abban az esetben végezzük el, ha a talaj nem fagyott, ha mégis, akkor várjunk vele addig, amíg ki nem olvad. 

Tisztítsd meg a cserepeket és a kerti szerszámokat!

Amikor elkezdődik a telepítési időszak, nem lesz időnk másra, így már most győződjünk meg arról, hogy a cserepek, a tálcák és a kerti szerszámok tiszták, ha szükséges mossuk át őket, és készítsünk elő mindent a tavaszi időszakra. Ha palántát akarunk majd nevelni, szedjük elő az elrakott rekeszeket és poharakat, ellenőrizzük, hogy sérülésmentesek-e, és ha akad hibás darab, pótoljuk őket most.

Készíts tervet!

Már most tervezzük meg, hogy miket szeretnénk majd ültetni a kertbe. A korábbi évek hibáiból, illetve sikereiből tanulva, idén már csak azokat a fajokat ültessük a kertünkbe, amelyek jövedelmezők voltak, és megfelelően teremtek, illetve jól bírták a kertünk talaját. Már most érdemes megvennünk a tavasszal szükséges vetőmagokat, illetve nézzük át melyek azok a fajták, amelyekből még maradt mag az előző évekből, és melyek azok, amelyeket pótolnunk kell. Arról mindig tájékozódjunk, hogy nem vesztette-e el a vetőmag a csírázóképességét, ez általában a zacskón mindig fel van tüntetve. Érdemes rajzokat is készítenünk a kert elrendezésével kapcsolatban, így az ültetés időpontjában, nem kell majd azon gondolkoznunk, hogy mi hova kerüljön.

Néhány zöldség vetőmagját már most elvetheted beltérben

Már most elültethetjük néhány zöldség vetőmagját beltérben. Ilyen a lóbab, az egyes salátafajták, a spenót, vagy akár a póráhagyma, melegben ugyanis hamar fejlődésnek indulnak majd, és amikor aktuális lesz, kiültethetjük majd őket a kertünkbe.

Próbálj ki idén valami újat!

Minden évben érdemes egy kisebb területet elkülöníteni a kertünkben, ahol kipróbálhatunk valami új fajt, legyen az akár zöldség, vagy dísznövény, esetleg gyógynövény. Év végére meglátjuk bevált-e, és ha a kertünk talaja és környezete megfelelő volt, akkor lehet, hogy jövőre új fajjal gazdagíthatjuk a veteményesünket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?