Gyepápolási kisokos kezdőknek: tuti tippek az ápolt kerthez

agrarszektor.hu
Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, és lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 fök fölé emelkedik, a gyepnövekedés újra beindul, ez pedig tökéletes időpont a gyepápolás megkezdéséhez. Az erős és sűrű gyep titka a különböző gyepgondozási technikák az adott évszaknak és időjárásnak megfelelő kombinációjában rejlik, az alábbi kertápolási tippek pedig segíthetnek abban, hogy szép és ápolt kertünk legyen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyepápolás 1. lépése: Tisztítás

A gyepápolás első lépése a gyepfelület ágaktól és lehullott levelektől történő tisztítása, ami egy gyűjtőkosaras fűnyíróval könnyedén megoldható - írja közleményében a Stihl. Eldugott helyeken, például sövények alatt azonban az akkumulátoros lombszívó gépek nagy segítséget jelenthetnek.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Gyepápolás 2. lépése: Fűnyírás

A gyepnövekedés beindult, a talaj teljesen száraz, így elérkezett az első fűnyírás ideje. Fontos, hogy az első nyírást mindig frissen élezett késsel végezzük azért, hogy a pengék ne tépjék, hanem vágják a gyenge fűszálakat. Az optimális vágásmagasság 4-6 centiméter között van, az árnyékosabb területeken, mint például a bokrok alatt azonban legalább az 5 centiméteres fűmagasság megtartása ajánlott. Emellett az ápolt gyepfelület fenntartása érdekében a rendszeres fűnyírás és a trágyázás elengedhetetlen.

Gyepápolás 3. lépése: Fűnyírás és trágyázás egy lépésben

Amennyiben a területen előző évben nem történt mulcsozás, úgy egy tavaszi trágyázás ajánlott, amely megadja a szükséges tápanyagtartalmat a földnek, így a gyep erős és egészséges lesz. Érdemes megtartanunk a levágott füvet is, mivel finomra aprítva természetes trágyaként visszakerülhet a talajra.

Gyepápolás 4. lépése: Gyepszellőztetés és gyeplazítás

Az egészséges fűfelület legfontosabb felétele a rendszeres fűnyírás. Gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep állaga és kinézete tovább javítható. A gyepszellőztetés során a kések függőlegesen belevágnak a zárt fűfelületbe. A gyepszellőztetők dupla élű késekkel rendelkeznek, melyek néhány milliméter mélyen hatolnak a talajba, és eltávolítják a mohatelepeket, a gyepfilcet és a gyomokat. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet, a víz, a levegő és a tápanyagok ismét könnyebben jutnak el a gyökerekig, a fű strapabíróbb lesz és ismét telített zöld színben pompázik. Az egészséges gyep ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért ezt a műveletet érdemes évente legfeljebb kétszer - tavasszal és nyár végén - száraz időben, 10 fok feletti hőmérsékletnél elvégezni.

Forrás: Stihl

A gyeplazítás egy kevésbé intenzív művelet, melynek során az elhalt növényi maradványokat kifésüljük. A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a mohát és a gyepfilcet, amely serkenti a gyepsűrűséget és a gyomot is még a korai szakaszában eltávolítja. Ezzel a módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is. A gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezért ezt a műveletet bármilyen gyakran ismételhetjük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13