2023. szeptember 22. péntek Móric

Vegyszer nélkül is működik a gyomirtás: ezekkel a módszerekkel nem lőhetsz mellé

agrarszektor.hu
A nagyobb gazdaságokban rendszerint kémiai gyomirtókat használnak a gazdák, sokak szerint azonban ezek nem feltétlenül egészségesek sem a növényekre, sem az emberre nézve. Kérdés tehát, hogy ha nem vegyszerekkel, akkor hogyan lehet környezetbarát, természetes módszerekkel eltávolítani a gyomokat a kertből? A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő, többek között mezőgazdasággal foglalkozó magyar férfi egyik videójában a természetes gyomirtókról beszélt, ezeket gyűjtöttük most össze.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A legtöbben, főleg a nagyobb gazdaságokban általában vegyszerrel végzik a gyomirtást, kémiai úton ugyanis sokkal egyszerűbb a gazok kipusztítása, és rengeteg vegyszer áll a gazdák rendelkezésére. Ezek a módszerek azonban nem feltétlenül környezetbarátak és egészségesek. Több természetes gyomirtó is a rendelkezésre áll, egyik ilyen például az ecet használata. Első lépésként fűkaszával menjünk végig a gyomos területen, majd a ahol szükséges, oda öntözzünk ki ecetet. Ezt lehet 100 százalékban is csak ecettel, de sokan inkább felhígitják, sőt van aki természetes mosogatószert is rak az ecethez, mert így még jobban üt az oldat. Ez a módszer akkor lehet a legjobb, ha nincs elég időnk a gazolásra, és valami gyors megoldást keresünk. 

Sokan választják a hagyományos kézzel való gazolást, aminek az az előnye, hogy ha jól végezzük, hogy a gyökérrel együtt eltávolíthatjuk a gazt. A hátránya azonban, hogy ha a talajunkat sokszor és gyakran háborgatjuk, akkor bizony könnyen a felszínre törhetnek azok a magok, amelyek eddig mélyebben voltak. A gyomok magja ugyanis akkor jön elő, amikor érzi, hogy erre van lehetősége, van olyan ugyanis, hogy akár 5-6 évig eltartja magát a földben, és csak akkor kerül feljebb, ha háborgatjuk a talajt. Ezért is érdemes mérlegelni, hogy megéri-e kézzel gazolni, vagy inkább az ecetes módszert válasszuk. 


Az égetés is jó módszer lehet a gyomirtásra, elegendő hozzá csak egy kis lángszóró, és könnyedén eltávolíthatjuk a gazokat. Arra kell csak figyelnünk, hogy fóliához közel ne használjuk, mert könnyen megégethetjük, és nyári melegben inkább ne használjuk, mert könnyen okozhatunk vele tüzet. Ha kicsi a sorok között a távolság, akkor se használjuk, mert könnyen megégethetjük a növényeinket, ugyanakkor az udvaron, és ahol nehéz lenne kihúzni a gazt, ott nagyon hasznos lehet. Utolsó módszerként a rotációs kapát is érdemes kiemelni, amely nagyobb területeken kiváló segítség lehet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?