Vegyszer nélkül is működik a gyomirtás: ezekkel a módszerekkel nem lőhetsz mellé

agrarszektor.hu
A nagyobb gazdaságokban rendszerint kémiai gyomirtókat használnak a gazdák, sokak szerint azonban ezek nem feltétlenül egészségesek sem a növényekre, sem az emberre nézve. Kérdés tehát, hogy ha nem vegyszerekkel, akkor hogyan lehet környezetbarát, természetes módszerekkel eltávolítani a gyomokat a kertből? A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő, többek között mezőgazdasággal foglalkozó magyar férfi egyik videójában a természetes gyomirtókról beszélt, ezeket gyűjtöttük most össze.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legtöbben, főleg a nagyobb gazdaságokban általában vegyszerrel végzik a gyomirtást, kémiai úton ugyanis sokkal egyszerűbb a gazok kipusztítása, és rengeteg vegyszer áll a gazdák rendelkezésére. Ezek a módszerek azonban nem feltétlenül környezetbarátak és egészségesek. Több természetes gyomirtó is a rendelkezésre áll, egyik ilyen például az ecet használata. Első lépésként fűkaszával menjünk végig a gyomos területen, majd a ahol szükséges, oda öntözzünk ki ecetet. Ezt lehet 100 százalékban is csak ecettel, de sokan inkább felhígitják, sőt van aki természetes mosogatószert is rak az ecethez, mert így még jobban üt az oldat. Ez a módszer akkor lehet a legjobb, ha nincs elég időnk a gazolásra, és valami gyors megoldást keresünk. 

Sokan választják a hagyományos kézzel való gazolást, aminek az az előnye, hogy ha jól végezzük, hogy a gyökérrel együtt eltávolíthatjuk a gazt. A hátránya azonban, hogy ha a talajunkat sokszor és gyakran háborgatjuk, akkor bizony könnyen a felszínre törhetnek azok a magok, amelyek eddig mélyebben voltak. A gyomok magja ugyanis akkor jön elő, amikor érzi, hogy erre van lehetősége, van olyan ugyanis, hogy akár 5-6 évig eltartja magát a földben, és csak akkor kerül feljebb, ha háborgatjuk a talajt. Ezért is érdemes mérlegelni, hogy megéri-e kézzel gazolni, vagy inkább az ecetes módszert válasszuk. 


Az égetés is jó módszer lehet a gyomirtásra, elegendő hozzá csak egy kis lángszóró, és könnyedén eltávolíthatjuk a gazokat. Arra kell csak figyelnünk, hogy fóliához közel ne használjuk, mert könnyen megégethetjük, és nyári melegben inkább ne használjuk, mert könnyen okozhatunk vele tüzet. Ha kicsi a sorok között a távolság, akkor se használjuk, mert könnyen megégethetjük a növényeinket, ugyanakkor az udvaron, és ahol nehéz lenne kihúzni a gazt, ott nagyon hasznos lehet. Utolsó módszerként a rotációs kapát is érdemes kiemelni, amely nagyobb területeken kiváló segítség lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?