Így lehet ingyen palántád minden évben: itt a pofonegyszerű módszer

agrarszektor.hu
Nem szükséges minden évben újra és újra megvásárolnunk kedvenc növényeinket, vagy palántáinkat, dugványozással ugyanis ingyen hozzájuthatunk a legtöbbhöz. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a sokak szerint bonyolult, valójában azonban pofonegyszerű szaporítási módszerről, így jövőre biztosan nem kell majd palántákra költenünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre többen dugványoznak otthon, amivel valóban sokat lehet spórolni, akadnak azonban olyanok, akik még mindig tartanak tőle mert úgy gondolják bonyolult folyamat. Valójában azonban sokkal egyszerűbb mint hinnénk, és nagyon sok növénnyel elvégezhető. Most pont ideális az időpont a dugványozáshoz, a növények ugyanis erőteljes növekedésben vannak, és a dugványok is könnyen meggyökeresednek. 

Hogyan is kezdjünk hozzá? Válasszunk ki egy olyan egészséges idei hajtást a dugványozni kívánt növényen, amelyen nincsenek sérülések, és fontos, hogy hajlékony, valamint kemény legyen, de még ne fás. Az úgynevezett zöldugványozáshoz a virág nélküli hajtások a legalkalmasabbak, ha azonban nem találunk ilyet, akkor csípjük le róla a virágokat. Metszőollóval vagy egy éles ollóval vágjuk le az egészséges hajtást, és addig amíg nem ültetjük el, tegyük műanyag zacskóba. Az alsó leveleket tépkedjük le a dugványról, így kapunk egy apró szárszerűséget, amellyel elültethetjük a földbe a dugványokat úgy, hogy azoknak csak a leveles része érjen a felszín felé. Óvatosan tömörítsük a kis növények körül a földet, majd öntözzük be alaposan és óvatosan úgy, hogy a víz ki ne mossa a földet a cserépből. 

A növények víztartalma reggel a legnagyobb, így a dugványozásra is ez a legmegfelelőbb időszak, előző este azonban érdemes alaposan megöntözni a növényünket. Zölddugványokat egészen nyár végéig vághatunk, utána azonban már késő, mert a dugvány meggyökeredéséhez idő kell, télen azonban ez a folyamat lelassul. A dugványokat világos helyre tegyük, de ne tűző napra, és figyeljünk arra, hogy mindig tiszta eszközöket használjunk a dugványozás sorá. Kerüljük a túlöntözést, és tartsuk szem előtt a jó vízelvezetést. Azt, hogy már gyökeresedik-e a dugványunk úgy tudjuk ellenőrizni, hogy óvatosan megpróbáljuk kihúzni a földből, és ha ez nem sikerül, akkor valószínűleg már elindult a folyamat. Ha nem indult meg a gyökeresedés, akkor érdemes műanyag fólia alá tenni a dugványokat, hogy elegendő nedvességet kapjanak.

A dugványozás elengedhetetlen elemei:

  • Jó minőségű, általános virágföld, vagy homokkal kevert palántaföld-keverék
  • Körülbelül 10 centiméteres cserepek, a növény méretétől függően azonban egy cserépbe több dugvány is kerülhet
  • A kiszáradás megakadályozása érdekében használjunk műanyag zacskókat
  • Ültetőpálca, hogy lyukat fúrjunk a földbe
  • Öntözőkanna rózsás fejjel
  • Kés, olló vagy metszőolló
A legalkalmasabb növények a dugványozásra:
  • muskátli
  • zsálya
  • szegfű
  • rozmaring
  • krizantém
  • levendula
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55