2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Elárulta a titkot: így permetez a Japánban élő agroszamuráj

agrarszektor.hu
Általános hiba a hobbikertészek körében, hogy rosszul permeteznek, aminek következtében nem lesz elég hatékony a művelet. Nem feltétlenül az ugyanis a jó megoldás, ha minél több vegyszert juttatunk ki, sokkal eredményesebb, ha azt megfelelően tesszük. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő, többek között mezőgazdasággal foglalkozó magyar férfi egyik videójában beszélt arról, hogyan lehet a leghatékonyabban permetezni, és melyek azok a hibák, amelyeket sokan elkövetnek.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Sok hobbikertésznél fordul elő, hogy hiába permetez, rosszul csinálja, és valójában nem elég hatékonyan végzi el a műveletet. Ahhoz ugyanis, hogy eredményes legyen a permetezés, nem kell feltétlenül sok vegyszert kijuttatni a növényekre. A legtöbb problémát nagyon kevés szerrel is meg lehet oldani hatásosan, a legnagyobb gond ugyanis akkor van, ha az ember rengeteg vegyszert juttat ki a zöldségekre annak érdekében, hogy a betegségekkel vagy a kártevőkkel megbírkózzon, a végén azonban mégis kiderül, hogy sikertelen volt a permetezés, de a méreg már rákerült a növényre.

A részletekért nézd meg az alábbi videót: 

 

A permetezés során érdemes arra odafigyelni, hogy fontos, hogy ne oldalról és döntően ne felülről végezzük el, hanem alulról. Ha a kártevők ellen védekezünk, akkor a szer 80 százalékát alulról, a többit pedig felülről juttassuk ki a növényekre. Ha tápanyagot adunk a növényeknek, akkor is inkább alulról, vagy felülről tegyük, de semmiképpen se oldalról. Akkor végezzük helyesen a permetezést, ha szinte füstöl a szer, miközben épp kijuttatjuk, az sosem jó ha spriccel, mert akkor csak lefolyik a növényről. Emellett pedig az a helyes, ha a legalsó levelektől megyünk felfelé a permetezés során.

Mindig viseljünk maszkot és védőruhát miközben permetezünk, mert a testünk könnyedén beszívhatja a méreganyagot. Aki géppel permetez, annak nem érdemes a maximumon működtetni a motort, mert hamar tönkre fog menni a gép, ezért bőven elegendő felegázzal tenni azt. Ezen kivül ügyeljünk arra, hogy a növények minden részét és oldalát permetezzük le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?