Ezért hullik tömegével a diófa levele: nem is gondolnád, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Sokan észrevehették az utóbbi időben, hogy tömegesen hullanak a levelek a diófájukról, úgy mintha már ősz lenne, és száradnának le. Sajnos idén nyáron ez egy általános jelenségnek számít, a szokatlan időben történő levélhullás pedig két okra is visszavezethető. Mutatjuk, mi okozhatja.

Több helyről is lehet hallani az utóbbi időben, hogy tömegesen hullik a kertjében a dió levele, úgy mintha már ősz lenne. Az idei nyáron nagyon erős volt a napsugárzás, a nap égető, perzselő hatása pedig a diófa leveleket is károsíthatja - írja az agroforum.hu. Ez lehet az egyik oka a tömeges levélhullásnak, hiszen a dió lombkoronájának felső levelein könnyedén felléphet az égető hatás. Ilyenkor a leveleken nagy, gyakran több centiméteres kiterjedésű, barnán elhalt szabálytalan foltok jelennek meg, amelyek egyneműek, bennük kör alakú vagy szegletes kisebb foltok nem láthatóak. Később az erős ultraibolya sugárzás hatására ezek a levelek elhalnak, és a diófák lombja kiritkul.

A szokatlan levélhullás másik oka a dió gyakori gombabetegsége lehet, mely a dió leveleit a teljes vegetációs időszakban fertőzheti az őszi lombhullásig. A dió gnomóniás betegsége a levelek lemezein kör vagy kerekített alakú barna foltokat okoz, a foltok sötétebb barna szegéllyel rendelkeznek, és a foltok közepe kivilágosodik. A foltok elszórtan képződnek, majd ahogy szaporodnak és nőnek, gyakran összefolynak, közöttük a levél elsárgul és lehullik. A rövid esős időszakok után a levelek tartós vizes állapota csak kedvez a gomba fertőzésének, emellett az esti vagy éjszakai órákban végzett öntözés párakicsapódást okoz a leveleken, ami szintén a gomba spóráinak csírázását és fertőzését váltja ki. 

A lehullott, fertőzött levelek folyamatos összegyűjtésével és megsemmisítésével csökkenhetjük a lomb visszafertőzését. Az őszi lombhullás után ajánlott a dió leveleit komposztálni, vagy megsemmisíteni. Habár sokan úgy gondolják a dió levele nem komposztálható, kiderült, hogy ez nem igaz. Érdemes külön tárolóban komposztálni a dióleveleket, mert lassabban bomlanak le, mint a többi lombhullató fa levele. Ezidő alatt azonban a levelekben található növekedésgátló anyagok a komposztálódási folyamat végére elbomlanak, és a talaj tápanyag dúsítására veszély nélkül, kiválóan alkalmasak. Különböző gombaölő szereket is használhatunk a fertőzés megállítására, ilyenek a tebukonazol, a penkonazol, a difenokonazol és az azoxistrobin hatóanyag-tartalmú szerek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?