Kiderült az egészséges gyep titka: az alapmunkálatokat már most el kell kezdened

agrarszektor.hu
Már szeptemberben el kell kezdenünk a gyeptelepítés előkészítését, ha azt szeretnénk, hogy jövőre tartósan szép pázsit legyen a kertünkben. Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb tudnivalók a művelet szakszerű elvégzéséhez.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Érdemes már most hozzálátni a gyeptelepítés előkészítéséhez, ha tartós és szép pázsitot szeretnénk jövőre. A lelkiismeretesen gondozott pázsit akár tizenöt évig is kitarthat, így érdemes szakszerűen nekilátni a gyeptelepítésnek, ami azt is jelenti, hogy nem éri meg spórolni a költségeken. Gyepet olyan helyre telepítsünk, ami körülhatárolt, és összefüggő, az ilyen területet ugyanis könnyebb öntözni és nyírni is. Telepítés előtt mindig egyengessük el a terepet, a sík felszínen egyenletesen nő a fű, és a víz sem áll meg a különböző mélyedésekben. Fontos, hogy a talajt feltöltsük tápanyaggal, amire az érett istállótrágya és a komposzt is alkalmas, ajánlatos azonban ezeket vegyes műtrágyával kiegészíteni. A hozzáadott adalékokat ásással vagy kultivátorozással keverjük bele a talajba. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A talajban nagyon sok elfekvő gyommag van, amelyek az elmunkált földben gyorsan kikelnek majd. Sok kertész megfeledkezik arról, hogy érdemes ilyenkor a leendő gyepterületet megpermetezni gyomirtóval, mert a vegyszer a kikelt gyomokat elpusztítja, így később már nem lesz gondunk a gyomokkal. Ha ez a munkafolyamat elmarad, akkor az agresszív gyomok elnyomják majd a nemes füveket, és a pázsit már az első évben elgyomosodik majd. 

 A gyomszőnyeg elhervadása után újból meg kell porhanyítani a talaj felső, négy-öt cm vastag rétegét, mert csak ezt követően jöhet a fűmag vetése. Egy négyzetméter területre harminc-harmincöt gramm fűmagot vessünk egyenletesen, és a magokat azonnal munkáljuk be a talaj felső rétegébe, különben a madarak kicsipegetik. Ezután a föld tömörítése jön hengerezéssel, hiszen a fűmag csak így csírázik ki gyorsan.  A csírázáshoz sok talajnedvességre van szükség, ezért száraz idő esetén az elvetett területet akár naponta kétszer is meg kell öntöznünk.

EZ IS ÉRDEKELHET
A magvetés után nyolc-tíz nappal a terület már zöldellni kezd majd, két héttel később pedig el kell végeznünk az első nyírást. Az első alkalommal fontos figyelnünk a fűnyíró beállításaira, a gépet úgy állítsuk be, hogy a tartó négy-öt cm magas maradjon, mert a cél nem az, hogy kitépje a fűszálakat, hanem, hogy egyszerűen levágja őket. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?