A büdöske után is van élet: ezekről a dísznövényekről miért nem beszél senki?

agrarszektor.hu
A kerttulajdonosok többsége évről évre ugyanazokat a dísznövényeket ülteti a cserepekbe, vagy a kiskertbe, kevesen kockáztatnak új fajokkal. Nem is kell azonnal erre gondolni, hiszen több olyan elfeledett évelő is van, amelyek termesztése pofonegyszerű, az utóbbi időben azonban mégis háttérbe szorultak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nem érdemes legragadni a megszokott dísznövényekről, amikor a kertet vagy a balkont szeretnénk színesebbé tenni, legyünk kreatívak. Több olyan évelő van, amely mára már elfeledett lett, méltatlanul, hiszen a termesztésük pofonegyszerű. Összegyűjtöttünk hat olyan dísznövényt, amelyek eddig háttérbe szorultak, most azonban itt az ideje, hogy újra a kertek díszei legyenek - írja a Better Homes&Gardens.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Mályvafélék

A mályvafélék egyszerűen gondozható évelő növények, általában 60-120 centiméter magasak, és nyár közepétől egészen kora őszig díszitik a kertünket. Viszonylag gyorsan növekednek, és inkább azokat a helyeket részesítik előnyben, ahol egész nap éri őket a fény, ugyanakkor a részleges árnyékot is jól viselik. Szinte bármilyen talajtípuson elélnek, de gyakran szétszórják magjaikat, így szinten bármikor újra növekedhetnek. Ez azt jelenti, hogy érdemes vigyázni velük, mert elég könnyen inváziós fajjá válhatnak a kertünkben. 

Bőrlevél (Bergenia) 

A bőrlevél egy nagyon hasznos talajtakaró növény, mivel jól tűri az árnyékos helyeket. Vastag, sötétzöld, szív alakú levelei és élénk rózsaszínű tavaszi virágai nagyon jól mutatnak a magas fák vagy sűrű cserjék alatt. Ha ez nem lenne elég a bőrlevelet nem károsítják a nyulak, a szarvas, az aszály és a betegségek sem. 

Salamon pecsétje

Ez az az évelő, amely árnyékban is szépen és sűrűn virágzik, de a kert sötétebb sarkait is felvidítja. Általában 60-90 centiméter magasra nő, zöld vagy tarka lombozatú, apró, fehér, harang alakú virágai pedig április-májusban fejlődnek ki. A tápanyagban gazdag, enyhén nedves talajokat részesíti előnyben, és föld alatti gyökereivel szép lassan az egész kertet a magáévá teszi.

Évelő muskátli

Ezek a dísznövények ritkán nőnek 60 centiméternél magasabbra. Az évelő muskátli sokféle színben kapható, fehér, rózsaszín, kék, levendula, lila, piros, de kétszínű fajták is léteznek. Nagyon strapabírók, és az egész napos napsütést, valamint a félárnyékot is jól viselik. Az első virágzás után egyes növények könnyen elszaporodhatnak, ilyenkor csak annyit kell tennünk, hogy visszavágjuk őket annak érdekében, hogy ne a szárnövekedés, hanem a virágnövekedés kerüljön a középpontba.

Veronika

Az biztos, hogy nem a veronika az első növény, amelyet a kertbe lépve észreveszünk, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a növények fiatalkorukban nem néznek ki túl mutatósan. A veronika azonban az egyik legegyszerűbben termeszthető évelő növény, ráadásul erős kék, lila, piros vagy fehér virágaival egész nyáron díszítik a kertünket. Ha a virágok halványabb színt öltenek, akkor vágjuk le őket.

Gyöngyvirág

Nem meglepő, hogy a gyöngyvirág is helyet kapott a felsorolásban. Az alacsony növény gyorsan belakja a kert árnyékosabb részeit, pláne ha tápanyagban gazdag talajról van szó. A növény halványzöld levelei kora tavasszal bukkannak fel, néhány hét múlva pedig a rövid, kecses virágszárak követik őket. Érdemes a gyöngyvirágot talajtakaróként használni a kertben, arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a virágok mérgező bogyókat növesztenek, így a gyerekeket és a háziállatokat tartsuk távol tőle.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?