Eleged van a lehullott falevelekből? Így szabadulhatsz meg tőlük

agrarszektor.hu
A legtöbb embernek a lehullott falevelek láttán a kuka jut eszébe, pedig semmi értelme nincs kidobni a száraz avart, ennél sokkal hasznosabban is fel lehet használni. Ha ügyesek vagyunk, akkor a kertben kincset érhet a száraz avar, mutatjuk tehát, mihez kezdhetsz vele.

A lombhullató fák és bokrok lassan lehullajták leveleiket, így egyre gyakoribb program lesz azok összeszedése. Sokan ilyenkor azonnal kidobják a száraz leveleket, pedig ennél sokkal hasznosabban is fel lehet őket használni. A kerttulajdonosok számára igazi kincs lehet a kerti avar, hiszen igen nagy mennyiségű, értékes növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeket számos módon lehet hasznosítani. Mielőtt bármi történik, az egyik legfontosabb feladat a levelek gyors összegyűjtése. Ha ugyanis ezt nem tesszük meg, akkor alattuk a fűtövek kipusztulnak. 

A fagyos hajnalok közeledtével el kell kezdeni a fagyérzékeny rózsatövek, szőlőtőkék és a fügebokrok alatt párnát képezni a levelekből. Ezt a párnát egy-két lapátka homokkal beszórva tartósíthatjuk. Ne feledkezzünk meg az örökzöld növények tövének védelméről sem, mert ezek alatt nem képződik természetes védőpárna, ezért ide is érdemes levelet szórnunk. Az avar egy részét célszerű a nyírott, vagy szabad növekedésű sövény alá tölteni, mert ezeknek a gyökérzete is kárt szenvedhet a szigorú fagyok esetén. 

A veteményeskertben kiültetett salátapalánták, őszi borsóvetések, póréhagymák sorközét is védhetjük avarréteggel, sőt a felásott talaj is jobban porhanyul a levélréteg alatt. Emellett a magaságyban is fontos szerepe van a faleveleknek, ahol a termőréteg alatt 20-25 cm vastag, gyorsan korhadó és ezért hőt termelő réteget alakíthatunk ki, amely a korai magvetés kikelését gyorsítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?