Támad az őszibarack legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

agrarszektor.hu
Akinek őszibarackfája és nektarinja van, annak a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell. A betegség továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 fokos átlaghőmérséklet az optimális, ami azt jelenti, hogy idén biztosan számolnunk kell a gomba támadásával.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a tafrina, ám a fertőzés után csak 1-2 héttel később jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek - írja a magyarnovenyorvos.hu. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni a gomba ellen. Különösen a nektarin és a sárgahúsú barackfajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át és már 4 és 14 fok közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.

 Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezés javasolt. Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon érdemes megismételni a folyamatot réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül ajánlatos választani, és az alsóbb dózisokkal dolgozzunk. Ilyenek például a rézhidroxid, a rézoxid, a tribázikus rézszulfát, valamint a finom örlésű rézoxiklorid. Egyes készítményeket már a "fajtára jellemző színeződés kialakulásáig" is fel lehet használni őszibarackban. Sokan még mindig félnek a réztartalmú szerektől őszibarackban, ráadásul nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. A réz hatását egyébként a mankoceb hatóanyag felerősíti, ez a kombináció is kapható a gazdaboltokban.

A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel, ezért apró cseppekkel permetezzünk, tapadást elősegítő segédanyagokkal, emellett a fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a tafrina terjedését. Ugyanakkor amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a gomba ellen. Ismételni kell 5-7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15-20 fokot, ekkor ugyanis leáll a dérgomba károsítása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?