Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: így védekezz helyesen a vakond ellen

Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: így védekezz helyesen a vakond ellen

Bár a Kisvakond, mint mesefigura óriási népszerűségnek örvend Magyarországon és Európában, leginkább senki se szeret ténylegesen találkozni ezzel a kis állattal a kertjében, mivel kétségbevonhatatlan jó tulajdonságai ellenére hajlamos elcsúfítani azt a túrásaival és károkat okozni a vetemények között. Mivel a vakond védett állat, tilos elpusztítani, ezért csak az elűzése jöhet szóba. Ez azonban a vakond természete miatt meglepően bonyolult feladattá tud válni. Az Agrárszektor megkérdezte a szakembert, melyik az a módszer, amivel a legkönnyebben el lehet riasztani a vakondokat a kertekből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Valószínűleg sosem fog lezárulni az a vita, hogy a közönséges vakond (Talpa europaea) voltaképp hasznos, vagy kártékony állat-e. Hasznos, hiszen a földben rejtőző kártékony rovarok, így például a cserebogár pajorjának egyik legfontosabb pusztítója. De megeszi a csigákat és a kifejlett rovarokat, bogarakat is. Ugyanakkor komoly problémát is jelenthet a kertben a jelenléte, mert nem veti meg a földigilisztákat sem, az ültetvényekben pedig a növények pusztulását okozhatja, ugyanis ásásával fellazítja a növények gyökereit, kifordíthatja a földből a palántákat, amitől azok elszáradnak. A szép, rendezett gyepet elcsúfító vakondtúrások sem tesznek jót a kis állat megítélésének.

A kertben a vakondtúrások láttán a legtöbb ember első felindulásában alighanem a betolakodó kiirtásában látná a megoldást, de többszörösen is helytelen lenne így tenni. Ennek egyik oka a fentebb említett dilemma, a másik pedig az a tény, hogy a vakond, noha természetvédelmi státuszát tekintve nem fenyegetett állat, Magyarországon védett fajnak számít, természetvédelmi értéke egyedenként 25 ezer forint. Az állat elpusztítása védettsége miatt szabálysértésnek számít, ezért csak az elriasztása jöhet szóba. Ám ahogy az Agrárszektor által megkérdezett okleveles kertészmérnök és okleveles növényvédelmi szakmérnök, dr. Némethy Zsuzsanna mondta, a vakond elűzése a kertből a majdnem reménytelen harc kategóriába tartozik. A vakond ugyanis felettébb makacs állat, és ha valahol egyszer sok rovart talált a földben, akkor oda vissza fog térni.

A szakember szerint okosan kell nekilátni a vakond elűzésének, mert ha az ember elszámítja magát, könnyen megjárhatja. A vakond ugyanis felettébb makacs állat, és ha valahol egyszer sok rovart talált a földben, akkor oda vissza fog térni. Az eredménytelen, vagy kellőképpen nem átgondolt elűzési kísérletetek viszont felbosszanthatják.

Ha felidegesítik, megvadul. És ilyenkor sokkal nagyobb károkat okozhatnak, mint amúgy tennék

- mondta dr. Némethy Zsuzsanna.

A növényvédelmi szakmérnök szerint például ezért nem megfelelőak a különféle kellemetlen szagokkal operáló vakondriasztók és növények, mint például a kutyatejfélék közé tartozó nagy sárfű, mert fennáll annak a veszélye, hogy az állat egyszerűen megszokja a szagot, de akár meg is vadulhat tőle, és akkor megint a kert látja a kárát a dolognak. Nem szabad a kiöntéses módszert sem alkalmazni, jelentette ki dr. Némethy Zsuzsanna, mert ekkor ugyanolyan esélye van annak, hogy megfullad az állat, mint annak, hogy elkezd más irányba terjeszkedni. Arról nem is szólva, hogy a vakondjáratok szerteágazósága miatt ez nagyon vízigényes eljárás lenne, amit meg nem biztos, hogy fel tud venni a talaj és a növények.

A szakember szerint megoldás lehet a kertünket övező olyan kerítés, ami alatt nem tud átmenni az állat, de ez magában hordozza annak az esélyét, hogy ha valahogy mégis bejut, akkor nem fog tudni távozni. A vakondhálóval kapcsolatban a növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy az jó lehet, ellenben csak a kert telepítésekor lehet lefektetni, ezért utólag már nagyon munkaigényes lenne ez a védekezési mód.

A legjobbak az ultrahangos készülékek. Ezeknél viszont arra kell figyelni, hogy ne csak egyet vegyünk, mert akkor a vakond fogja magát, és kikerüli. Több ilyen riasztót kell vásárolni, és úgy kell elhelyezni őket, hogy a vakondot a kívánt irányba tereljék. Ha erre nem figyelünk, előfordulhat, hogy az állat épp az ellenkező irányba kezd el vonulni, mint amerre mi szeretnénk

- mondta dr. Némethy Zsuzsanna.

Ezek az ultrahangos készülékek olyan frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, amelyeket az emberi fül már nem hall, de a vakond még igen. Az állat ugyanis érzékeny az 1000 hertz alatti frekvenciájú hangra, így a készülék által kibocsátott 300-400 hertz (más esetben 100-700 Hz) frekvenciájú hangimpulzusok, melyek a földben több tucat méterre terjednek, irritálják az állatot, ezért elhagyja a területet.

Annyi bizonyos, hogy a vakondokok is egyéniségek, nem egyformák. Egyik az egyik, másik a másik módszerre reagál jobban. Ki kell kísérletezni a helynek legjobban megfelelő módszereket

- mondta egyszer a vakondokkal kapcsolatban Bálint gazda.

Tökéletes megoldás tehát, bármennyire is szeretnénk, nem létezik a problémára, mert ami az egyik helyen bevált, az nem biztos, hogy másutt is ugyanolyan hatékony lesz. Éppen azért, ha az egyik módszer nem válik be, ki kell próbálni a következőt. Vagy meg kell tanulni együtt élni a vakonddal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?