2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Ezek a trükkök működnek: így űzd ki a kertből a pusztító vakondot

agrarszektor.hu
Habár a vakond védett állat, csúnyán tönkreteheti a kertünket és a pázsitot egyaránt. Számtalan olyan módszer van azonban ellenük, amellyel anélkül felvehetjük velük a harcot, hogy kárt tennénk bennük.

A vakond valójában egy nagyon aranyos állat, és habár védett, mégis óriási károkat és pusztítást képes okozni a kertben. Sokféle trükk van azonban, amellyel távol tarthatjuk őket úgy, hogy az állatban nem teszünk kárt. Így a gyepünk is megmenekül és a vakond is épségben távozik. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy fennáll annak a lehetősége is, hogy egyedül már nem tudunk megbírkózni az állattal, illetve állattokkal, ebben az esetben inkább forduljunk szakemberhez. 

Ilyen bevált módszer például, ha porított molyirtót keverünk a túrások földjéhez, vagy szélpörgőket szúrunk a túrások közepén lévő lyukba, amely a rezgéseivel elijeszti az állatot. Az is műkdőképes módszer lehet, ha borosüvegeket teszünk a lyukakba a szájukkal felfelé, a bennük fütyülő szél hangja ugyanis távol tartja a vakondokat. Léteznek speciális vakondriasztó eszközök is, például a rezgő fémtüskék, amelyeket a földbe kell szúrni, ezek azonban inkább agyagos talajban lehetnek hatásosak, a homokos földben nem sokat érnek. 

Talán az egyik leghatékonyabb módszer a vakond távoltartására a vakondháló alkalmazása, ezt azonban csak a kert füvesítése előtt tudjuk alkalmazni, hiszen az elültetni kívánt fű alá, a földbe kell beásnunk. Így ha gyeptelepítés előtt állunk, ez a módszer biztosan beválhat. Másik működő módszer, hogy vakondcsapdákat helyezünk el a vakond által ásott alagutakba. Ennek a lényege, hogy egy olyan elektromos dobozt ásunk be a földbe, amely impulzusokat bocsájt ki magából. Ezeket csak a vakond hallja, számára azonban taszító, így biztosan távolt tartja majd őket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06