Elárulta a titkot a szakértő: így űzheted ki a vakondot végleg a kertedből

Elárulta a titkot a szakértő: így űzheted ki a vakondot végleg a kertedből

agrarszektor.hu
Járatokat túr, a növények gyökereit rágcsálja, gyepünkre krátereket fúr. Ki a bűnös, vakond vagy pocok költözött az udvarunkba? Bábel László kertészmérnök szerint a védekezés első állomása, hogy tisztázzuk, mi garázdálkodik kertünkben, mert nagyon nem mindegy, hogyan és mivel védekezzünk ellene.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mielőtt vad üldözésb - a közhiedelemmel ellentétben nem ellensége, hanem barátja a kertészkedőknek, mert elpusztítja a kártevőket. Mindenesetre jelzésértékű, ha megszaporodnak a túrások. A vakond szándékosan nem árt a növényeknek, bár a járatai ásásakor kidönthet palántákat, elcsúfíthatja a pázsitot, és egyéb kellemetlenségeket is okozhat. Ellenben a mezei pocokkal, ami se nem védett, se nem hasznos, kerti zöldségeinket, gyümölcs és díszfáink gyökereit is gyakran megdézsmálva jelentős károkat okoz, mégis nagyon hasonló nyomokat hagy maga után, mint a vakond - írja a HelloVidék

A közhiedelemmel ellentétben a vakond nem alszik téli álmot, csak az élettevékenységei lassulnak le télen. A fagyott felső rétegekből lejjebb húzódik, akárcsak a kártevő rovarok. Mozgása ilyenkor lelassul, aztán tavasszal kezd aktívabb lenni. A vakond könnyedén és gyorsan halad előre a talajban, de a járatokban felhalmozódhat a kikapart föld. Ekkor a vakond függőleges járatot készít a felszín irányába, a kürtőn keresztül erős fejével ki túrnia a földet, így jön létre a jellegzetes vakondtúrás. Figyelem! Itt érdemes megjegyezni, hogy a vakondtúrás a legjobb palántának való föld, ugyanis a kis állatka remekül megdolgozza nekünk a talajt és garantáltan rovar mentes. Bábel László szerint ezért is érdemes összegyűjteni a vakondtúrás földjét, palántázáshoz vagy ültetéshez felhasználni.

A vakond egy indikátorfaj, ugyanúgy, mint a hangya: megjelenése azt üzeni a kertész számára, hogy a kerttel komoly gond van. Tele van talajlakó kártevővel. Ha kertünkben sok a vakondtúrás, jól érzi magát, mert bőségesen el van látva kedvenc táplálékaival: gilisztákkal, lótetvekkel, kártevő lárvákkal. A vakond egyébként képes naponta testtömegének másfélszeresét elfogyasztani ezekből a kerti kártevőkből. Ráadásul, hívta fel a figyelmet rá Bábel László, a vakond, ha útjába akad, előszeretettel fogyasztja a csigákat, így a kertünkben emiatt is jó szolgálatot tehet. Ha esztelen módon elüldözzük, másrészről nem gondoskodunk a kártevők elpusztításáról, akkor azok vakond nélkül túlszaporodhatnak, és még nagyobb kárt tehetnek az ágyásokban, mint maga a vakond.

Ha bajunk van vele: hogyan védekezzünk a vakond ellen?

A vakond Magyarországon 1901-óta védett állat, 25.000.Ft az eszmei értéke. Megölésük bűncselekménynek számít, így vakondirtás helyett csak legfeljebb vakondriasztásról lehet szó. Bár kapni vakond-mérgeket, de ne jusson eszünkbe, ezeket bevetni! Online webshopokban kapható (7000 forintos áron) úgynevezett VAKOND GUILLOTINE, ami egyébként pockok ellen is bevethető. Ez, mit szépítsünk, egyszerűen lefejezi a kertünkben gyanútlanul ténykedő kis négylábúakat. Ennek használata is tilos, mert vakond is lehet az óvatlan áldozat! Bábel László szerint jóval humánusabb, ha már szabadulnánk a (kertépítő) vakondunktól, ha egy élve fogó csapdát szerzünk be, ami nem veszélyezteti az állatot. (Ennek ára, online webshopokban szintén 6000-7000 forint között mozog.) Befogjuk vele a vakondot, majd egy szabad területen elengedjük. Ha így járunk el, semmilyen környezetvédelmi törvényt nem sértünk. Ez pockok ellen is hatásos, a befogott, és erdőszélen kiengedett rágcsálónak örülni fognak a ragadozó madarak és a rókák.

Napelemes, ultrahangos vakondriasztó: működik?

Szintén kaphatóak online webshopokban (7000-8000 forintos darabáron) napelemes vakondriasztó eszközök, ami ultrahangos vakondriasztó technológiát használnak, és olyan rezgéseket adnak ki, amelyeket nem szeretnek ezek a kis állatok. (700-1000 Hz közötti hangimpulzusokat bocsájtanak ki, amikre a vakondok nagyon érzékenyek, így ők menekülnek előle, de az embereket és háziállataikat kevésbé zavarja.) Ezekkel azonban az a probléma, hogy akkor érdemes csak bevetni, ha a kertünkben konkrétan egy részt szeretnénk megvédeni, mert a vakond meghallja ezt a hangot, tényleg odébb megy 20 métert, és esetleg ott áll neki túrni.

Vakondháló - biztos jó megoldás?

Vakondhálót tartják a leghatékonyabb módszernek. Gyepesítés előtt kell a talajba elhelyezni és a vakond nem fog tudni ott túrni, de amiért odaköltözne, a talajban lévő rovarok ellen nem véd, sőt a természetes ellenségük hiányában felszaporodásukat segíti.

Olcsóbb és kéznél van: a sörösüveg

Ha mindenáron vakondriasztóban gondolkodunk, akkor sem kell egyből a gazdaboltba rohanni. Ugyan, kinek ne lenne otthon néhány üres sörösüvege, amit azért gyűjtöget, hogy majd egyszer elviszi a szelektív hulladékgyűjtőbe? Ne dobd ki, ugyanis a vakond elleni küzdelemben is segítségedre válhat! A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amelynek hangját a vakond nem viseli el. Érdemes több helyre is üveget ásni a kertbe, főleg a túrások közelébe. Szintén a vakondok szempontjából zajkeltő, ha szélforgókat, botra tűzött üres konzerv vagy sörös dobozokat tűzünk a túrásokba. Miközben a szél mozgatja, hangrezgéseket kelt a talajba, ami a vakondnak nem fog tetszeni. Szintén távozásra késztethetjük a kellemetlenkedőt, ha a túrásait elbontjuk, úgy, hogy a járataiba be tudjon fújni a szél. Ez számára veszélyt jelez és menekülni fog. Sajnos ezzel a módszerrel sem tudjuk terelni, hogy merre menjen és előfordulhat, hogy ott jelenik meg az újabb túrás, ahol még nem volt.

Léteznek vakondriasztó granulátumok is

Bábel László a vakondriasztó granulátumok bevetését sem tartja feltétlenül célravezetőnek. Ezek a vakond szaglására hatnak. A granulátumokat a vakond járataiba kell szórni; ha száraz idő van, vizet kell rá locsolni, hogy elősegítsük vele az oldódását. A vakondok először megpróbálhatnak új utakat törni kertünkben, de ha módszeresen egy pontból kiindulva szorítjuk ki és kétnaponta megismételjük, akkor a vakondriasztás házilag sikeres lehet és az állatok elköltöznek (szomszédaink nagy örömére), vagy a mi bosszúságunkra, mert a költözés irányát így sem tudjuk teljesen befolyásolni. DE legalább ezek a készítmények könnyen lebomlanak és nem mérgezőek, így nyugodtan használhatjuk őket: sem a vakondokat, sem háziállatainkat nem bántják. A probléma ugyanakkor ezekkel a szerekkel is az, mint az összes riasztó módszerrel, hogy nem ad teljes vakond mentességet. Hozzászokhatnak, eleinte lehet, hogy odébb költöznek, a kert másik végébe, aztán szépen újra visszajönnek, hiszen a terített asztal nem ment velük. Másrészt pedig a kártevők, természetes ellenség híján, könnyen elszaporodnak a földünkben - tette hozzá a szakember.

Eseti megoldások - vakondriasztók házilag

Ha mégis az elűzésen gondolkodunk, a vakondok érzékeny orrára próbálhatunk hatni egyszerű hozzávalókkal is, nem kell feltétlenül bolti szereket vásárolni:

  • A fokhagyma vagy bors: olyan erős illatot bocsájt ki, hogy a vakondok nem tudják elviselni. Helyezzünk néhány gerezd zúzott fokhagymát a vakondjáratba és kész is a vakondriasztó házilag.
  • A savanyúságok leve is vakondriasztó lehet házilag: az uborka vagy más savanyúságok levét öntsük a vakondjáratba, elkergetheti a vakondokat!
  • Büdös rongy: az egyik legrégebb óta használt praktika a gázolajba vagy petróleumba mártott rongy vakondjáratba helyezése. A kellemetlen, büdös szag ugyanis menekülésre készteti a nem kívánatos állatot. Ez a legkevésbé környezet barát megoldás a házi praktikák közül.
  • A kávézacc is segítségedre válhat a vakondok elleni harcban. Csak öntsd bele a lyukba a zaccot, és a vakondok, valószínűleg az illata miatt, nem fognak többet arra látogatni. A módszerek nem minden esetben válnak be, mert minden vakond külön egyéniség és más a tolerancia szintje. Sajnos sok türelemre és kitartásra van szükség.

Amivel senkinek nem ártunk, ha odafigyelünk és kertünk is szebb lehet tőle: Ültessünk vakondűző növényeket!

A szakember szerint is az egyik leghumánusabb és legcélravezetőbb módszer, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek távol tartják a vakondokat. Melyek ezek?

  • A nagy sárfű, másik közismert nevén vakondűző fű (Euphorbia lathyris): mint vakondriasztó növény 5-10 méteres körzetében fejti ki a hatását. A kutyatejfélék családjába tartozik, gyökerei olyan illóolajokat tartalmaznak, amik bántják a vakond érzékeny orrát, így az állat inkább arrébb áll. Ez a vakondriasztó növény látványnak sem utolsó: magassága elérheti a két métert is, virágai élénksárgák. Vigyázat: mérgező és mivel Euphorbia-ról van szó, a tejnedve bőr irritációt okozhat! Olyan kertbe semmi szín alatt ne telepítsük, ahol gyerek is van.
  • Kerti laboda (Atriplex hortensis L. convar. hortensis): hatása megegyezik a nagy sárfűével, magassága is hasonló, ám, míg az előző mérgező, a kerti laboda bátran fogyasztható! Magas C-vitamin tartalma miatt gyakran szedik, spenóthoz hasonló levél zöldség és főzeléket készítenek belőle.
  • Gyalogbodza (Sambucus ebulus): Ez egy évelő lágyszárú és ne keverjük össze a feketebodzával, ami egy fás cserje és a virágjából bodzaszörp készíthető, valamint a bogyóját is felhasználhatjuk lekvárnak, valamint szörp készítésére. De nem róla van szó! A gyalogbodzát mérgező részei miatt kerülni szoktuk. Vakondriasztó növénynek viszont hatásos lehet: dugjunk levágott bodzaágat a vakondjáratba, az állatok ezt az illatot sem szeretik, így hamarosan távozni fognak! Ha nem vagyunk eléggé óvatosak, akkor vakondok helyet magunk leszünk a károkozók, mert a bodza félék könnyen legyökeresednek.
  • Csillaghagyma, Tulbaghia violacea és a császárkorona (Fritillaria imperialis), melynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, pockokat, ha ásásuk során megsértik a növény gyökerét. Azonban ezt a jellegzetes illatot is megszokhatják.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03