Pofonegyszerű: így duplázzák meg a paradicsomtermést a profi kertészek

Pofonegyszerű: így duplázzák meg a paradicsomtermést a profi kertészek

agrarszektor.hu
A paradicsomtermesztés alapvetően nem igényel sok szakértelmet, ahhoz azonban, hogy sok terméssel örvendeztessenek meg minket növényeink, oda kell figyelnünk néhány dologra. Összegyűjtöttünk néhány alapvető szabályt, amelyet ha betartunk, akár kis helyen is megduplázhatjuk a termésmennyiséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

1. Minden évben figyeljünk arra, hogy ne rakjuk ki túl korán a paradicsompalántákat a szabadba, mert a váratlan fagyok, a hideg és a hirtelen jött mínuszok komoly károkat okozhatnak a növényeinkben - írja a balconygardenweb.com. A legoptimálisabb ültetési idő, amikor már tartósan 10 fok felett van a hőmérséklet odakint.

2. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre, akkor érdemes inkább determinált fajtákat választanunk, ezek ugyanis nem foglalnak el nagy területet. Választhatunk különböző koktélparadicsomokat is, arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy ezek általában több műtrágyát, vizet és metszést igényelnek.

3. Ha megoldható, legalább 20 centiméter helyet hagyjunk ki a tövek között, az egymáshoz túl közel ültetett növények ugyanis hajlamosak a gombás megbetegedésekre, és sokkal kevésbé termékenyek. Ültetéskor mindig figyeljünk arra, hogy a paradicsomot mélyen kell ültetni, és bármilyen típust is választunk, minden esetben gondoskodjunk megfelelő támasztékról a növények számára. 

4. Mindig kellően napos helyre tegyük a paradicsomot. Minél több napfényt kap ugyanis a növény, annál finomabb és több lesz rajta a termés. 

5. Ha a paradicsomot konténerben, vagy cserépben termesztjük, akkor minden esetben gondoskodjunk a rendszeres öntözésről. A növényeket inkább a reggeli, vagy késő esti órákban locsoljuk meg, és ha sok napfény éri őket, akkor nyáron ezt minden nap megismételhetjük. A felülről öntözést mindig kerüljük, a nedves levelek ugyanis sokkal könnyebben elkaphatnak különböző betegségeket, így inkább alulról öntözzük a növényeket.  

6. Ültetéskor érdemes tojáhéjat keverni a földbe, tele van ugyanis ásványi anyagokkal, és biztosítja a növények számára a kalciumot, ami pozitív hatással lesz a termések minőségére is. Havonta egyszer adjunk a növények talajához komposztot vagy trágyalevet, ezek ugyanis elegendő mennyiségű tápanyaggal látják majd el őket, és így növényvédő szereket sem kell használnunk. Érdemes talajtakarót is használnunk, de szórhatunk a talajra kávézaccot vagy egyéb szerves anyagokat is, a növényeink biztosan meghálálják majd. A talaj pH-ja sokat számít, így erre figyeljünk oda, a paradicsom ugyanis a 6-6,8-as pH-jú talajokat szereti. 

7. Sose feledkezzünk meg a paradicsom kacsolásáról, vagyis a levelek és a szár közti kis hajtáskezdemények eltávolításáról, letördeléséről. Erre azért van szükség, mert így a főszárra fog összpontosítani a növény, ezáltal pedig sokkal több és egészségesebb paradicsomunk lesz majd. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02