10 szobanövény, ami jót tesz az egészségnek: ezeket mindenképp szerezd be te is

10 szobanövény, ami jót tesz az egészségnek: ezeket mindenképp szerezd be te is

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, de a szobanövények nem csak a lakás díszítésére alkalmasak, akadnak ugyanis olyan fajok, amelyek számtalan, az egészségre is jótékony hatással rendelkeznek. Egyesek például tisztítják a levegőt, mások segítenek a stressz csökkentésében, de akad olyan is, amely javítja az alvás minőségét, ha a hálószobába tesszük. Össszegyűjtöttünk 10 olyan szobanövényt, amelyeket érdemes beszereznie mindenkinek a jó közérzet javítása érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a szobanövényeket a legtöbben a díszítő értékük miatt veszik meg, akad jó néhány olyan faj, amely nemcsak jól nézki, de az egészségre is jótékony hatással van - írja a balconygardenweb.com. Ezek az úgynevezett gyógyító szobanövények sok szempontból hasznosak, van, amelyik hangulatjavító, de akadnak stresszcsökkentők is, és találunk olyat is, ami javítja az alvás minőségét.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Aloe Vera

Az aloe verának gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van, ezért használhatjuk égési sérülések, és kisebb kiütések kezelésére. Emellett az aloe vera segít a beltéri levegő tisztán tartásában is, így érdemes minden szobába beszerezni egyet. 

2. Bazsalikom

A bazsalikom tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ennek a rengeteg jótékony elemnek köszönhetően a bazsalikom nyugtató hatású, így segít a stressz csökkentésében.

3. Zöldike

A zöldike a NASA Clean Air Study Tanulmánya is tartalmazza, amelyben a kutatók azt vizsgálták, milyen hatással vannak a növények az adott helyiség levegőjére. A jelentés szerint a zöldike 24 óra alatt képes eltávolítani a mérgező vegyületek 95 százalékát a levegőből (egy zárt plexiüveges kamrában vizsgálva). 

4. Levendula

A levendula köztudottan nyugtató és stresszoldó hatással rendelkezik, ráadásul nagyon finom illata is van. Ezt a gyógynövényt ráadásul nem csak kint lehet termeszteni, de beltérben egy déli fekvésű ablakban is nevelhető. 

5. Aranypálma

A szobanövények közül az aranypálmának az egyik legmagasabb a kipárolgási sebessége, így a levegő nedvessé tételével csökkenti az asztmás tüneteket, illetve megakadályozza a száraz, ráncos bőr kialakulását. Egy egészséges, 5-6 méter magas aranypálma 24 óra alatt csaknem 1 liter vízgőzt képes felszabadítani a levegőből. 

6. Szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviéria egy nagyszerű oxigéntermelő szobanövény, emellett képes kiszűrni a káros méreganyagokat a beltéri levegőből. Ha mindez nem lenne elegendő, csökkenti a levegőben lévő allergének előfordulását is.

7. Rozmaring

Ezt a gyógynövényt már évszázadok óta használják a memória és a koncentráció javítására. Érdemes tehát beszerezni egy pár tövet a lakásba is főleg, ha például olyan munkánk van, amely komolyan igénybe veszi az agyat.

8. Vitorlavirág

A vitorlavirág a levegő tisztítása mellett képes kiszűrni a falfestékekben általában előforduló káros anyagokat. Ennek köszönhetően jótékony hatással van az alacsony vérnyomásra, és a fejfájás kialakulásának esélyét is csökkenti.

9. Szobapáfrány

Ez az egyik legjobb levegőtisztító növény, amelyet nevelhetünk a lakásban. A  szobapáfrányt ugyanis természetes párásítónak is nevezik, ráadásul a száraz bőrre is jótékony hatással van. Arra figyeljünk oda, hogy a talaja maradjon mindig nedves, és ha lehet erősen napos helyre tegyük.

10. Kamilla

Kamillát mindenképp érdemes beszerezni otthonra, hiszen a végtelen mennyiségű leveléből és virágából bármikor készíthetünk teát. Ennek a főzetnek ráadásul nyugtató hatása van, emellett segít csökkenteni a szorongást és javítja az alvás minőségét is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?