10 szuperkönnyen tartható szobanövény: ezekkel még a kezdők sem tudnak hibázni

agrarszektor.hu
Éppen szobanövény vásárlás előtt állsz, de nem tudod milyet válassz? Esetleg nincs elég időd, de szeretnéd, ha a lakásodban azért lenne 1-2 növény? Habár manapság, ahogyan a kertészkedés is, a szobanövények tartása is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sokan nem feltétlenül ismerik azokat a növényeket, amelyeket megvásárolnak. Ezzel nincsen semmi baj, de nem szabad elfelejteni, hogy hiába tűnhet a boltban gyönyörűnek egy növény, ha nem vagyunk tisztában az igényeivel és nem gondozzuk megfelelően, akkor hamar elbúcsúzhatunk tőle. Ugyanakkor számtalan olyan szobanövény van, amely minimális törődést igényel, így a kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele. Íme a 10 legnépszerűbb strapabíró növény, amivel még a kezdők sem lőhetnek mellé.

Annak, aki még új a szobanövények világban, sokszor nehéz döntenie, amikor a megfelelő darabot keresi otthonába. Nem kell azonban kétségbeesni vásárláskor, számtalan olyan növény létezik ugyanis, amelyik csak minimális törődést igényel, és kevés odafigyeléssel is boldogan eléldegél - írja a balconygardenweb.com

1. Szobafikusz

A szobafikusz nemcsak azért népszerű szobanövény, mert jól mutat és levegőtisztító hatása van. Jó választás lehet azoknak is, akik kevés gondozást igénylő, és gyenge fényviszonyok mellett is jól növekedő növényt keresnek. 

2. Szobai szanszeviéria

A szobai szanszeviéria még a kevés öntözést is jól tűri, így egy nagyobb nyaralás során is nyugodtan magára hagyhatjuk a lakásban. Megjelenése miatt ráadásul bármelyik otthonban jól mutat, ráadásul megszűri a levegőt a káros anyagoktól. 

3. Aloe vera

Az aloe vera az egyik legigénytelenebb szobanövény, így bárkinek tökéletes választás lehet. Érdemes kipróbálni a hagyományos fajták mellett a különlegesebbeket is.

4. Sárkányfa

A sárkányfa egy nagyon népszerű szobanövény, nemcsak azért, mert jól mutat a lakásban, de jól tűri az extrémebb körülményeket is, ráadásul még légtisztító hatása is van. Arra kell csak odafigyelnünk, hogy időnként metszeni kell, közvetlen napsütést igényel és mérsékelt öntözésre van szüksége.

5. Zöldike

Ez az egyszerűen termeszthető szobanövény bárkinek jó választás lehet. Ráadásul akár egy vízzel teli pohárban is tarthatjuk, termőtalaj nélkül.

6. Filodendron

A legtöbb filodendron nagyon gyorsan nő, érdemes tehát több fajtát is kipróbálni.

7. Szerencsebambusz

A szerencsebambusz az egyik legkönnyebben tartható szobanövény. Elég csak beleállítanunk egy vízzel teli pohárba, időnként cserélgetni alatta a vizet, és garantáltan folyamatosan nőni fog.

8. Vitorlavirág

A vitorlavirág szintén nagy kedvenc, ráadásul nagyon könnyen és egyszerűen tartható. Ennek a minimális gondoskodást igénylő növénynek mindössze egy kis melegre, illetve viszonylag erős és sok napfényre van szüksége.

9. Agglegénypálma

Ez a nehezen elpusztítható szobanövény nagyon népszerű, hiszen jól bírja a szárazságot és a kevés napfényt is. Az agglegénypálma mérsékelt, közvetett napfényben, valamint porózus szerkezetű talajban érzi magát a legjobban.

10. Hegyescsúcsú futóka

A minimális odafigyelésnek köszönhetően a futóka tökéletes minden kezdő számára. Ráadásul ezt a szobanövényt egy pohár vízben is tarthatjuk, úgy is boldogan elél majd. 

Amire érdemes odafigyelned

  • Az első és legfontosabb lépés, amikor új szobanövényt vásárolunk, a megfelelő hely kiválasztás. 
  • Mindig nézzünk utána, hogy milyen igényei vannak a megvásárolt szobanövénynek. 
  • Olvassunk utána, melyik szobanövény, mekkora cserépben érzi a legjobban magát, nem minden növénynek van ugyanis nagy cserépre szüksége.
  • Kerüljük a túlöntözést. Csak akkor locsoljuk meg a növényeket, amikor már kiszáradt a talajuk felső rétege. 
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?