Ezek a paradicsom betegségei: így működik a paradicsom betegségei elleni védekezés

Ezek a paradicsom betegségei: így működik a paradicsom betegségei elleni védekezés

agrarszektor.hu
A paradicsom betegségei elleni védekezés egyszerű: mutatjuk, mik a paradicsom betegségei és a paradicsom palánta betegségei, ezekkel a praktikákkal védd meg kertedet akár házilag!

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A paradicsom kertjeink egyik kedvenc kultúrnövénye: minden valamire való veteményesben szorítunk egy kis helyet számára, hiszen nincs is jobb nyáron, mint az édes, lédús, házi paradicsom, ami mindannyiunk számára az igazi otthoni ízeket idézi. Azonban sajnos a paradicsomnak is vannak gyenge pontja: akár palántakorában, akár kifejlett termésként számos kórokozó, kártevő megtámadhatja. Cikkünkben leírjuk, mik a paradicsom betegségei és kártevői, melyek lehetnek a paradicsom palánta betegségei és milyen vegyszeres vagy házi praktikákkal küzdhetünk a paradicsom betegségei ellen, hogy befektetett munkánknak leszüretelhessük ízletes gyümölcsét.

A paradicsomról röviden

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, származási helye eredendően Közép- és Dél-Amerika, ahonnan a 17-18. század során hozták be Európába; ma már az egész világon közkedvelt, elterjedt élelmiszer. Habár besorolása szerint gyümölcsnek számít, hazánkban zöldségként tartjuk számon, gasztronómiánkban kiemelt pozícióban van, hiszen rendkívül gyakran használjuk különböző ételek elkészítéséhez, főként a magyaros a receptek lecsós alapjához. Bármilyen formában fogyasztható, gyakran tartósítják konzerv, savanyúság, aszalvány vagy sűrítmény formájában.

A paradicsomnak számos változata van, ennek megfelelően magassága is fajtánként eltérő: 40 cm-től egészen 2,5 m magasságúra nő, terméseinek súlya is változatos, akár 100 dkg súlyú is lehet. Gyökere főgyökér, lágyszárú, leveleivel együtt finom szőrök borítják. A paradicsom virágzata önbeporzó, termése bogyótermés. A paradicsom tápértéke főzve magasabb, mint nyersen fogyasztva, C-vitamin tartalma miatt egészséges, ám héja nehezen emészthető.

Mik a paradicsom betegségei? Mit tehetünk a paradicsom betegségei ellen?

A paradicsom termését, palántáját számos kórokozó megtámadhatja, emiatt kiemelt fontosságú, hogy odafigyeljünk rá kertünkben. Nézzük, mik a paradicsom betegségei és azok mikor támadják meg a növényt!

A paradicsom betegségei:

1. Dohánymozaik vírus

A dohánymozaik vírus gazdanövénye eredendően a dohány, de a növények széles skáláját képes megfertőzni. Jellegzetessége, hogy a leveleken mozaikos elszíneződések jelennek meg, a levéltetvek és egyéb növényi nedvekkel táplálkozó rovarok terjesztik egyik növényről a másikra. A paradicsom betegségei közt ez az egyik legellenállóbb kórokozó, bírja a hideget, a növények szárában áttelelhet. A betegség első tünete a levélerek közti szakaszok elhalványulása, amelyet a sötét és világoszöld mozaikmintázat kialakulása követ. Száraz időben a levelek mozaikos kiégése is megfigyelhető. A mozaikvírus a paradicsom palánta betegségei közt számít veszélyesnek: habár nem öli meg a növényt, az visszamarad a fejlődésben, csenevész lesz.

2. Verticilliumos hervadás

Ezt a betegséget egy talajgomba okozza, ami jellemzően a paradicsom gyökerén keletkezett sérüléseken keresztül jut be a növénybe: a vízben oldott anyagokkal együtt szívódik fel, ám ezután gátolja a növényben a víz és a tápanyagok felszívódását. A betegség kezdeti tünete, hogy sárgás foltok jelennek meg a paradicsom alsó levelein, amelyek a paradicsom szárán keresztül tovább terjednek az egész növényre. A sárga színt a levelek barnulása, lehullása követi. Ha egyszer megfertőződik vele a paradicsom, nincs mit tenni: dobjuk ki a növényt és alkalmazzunk vetésforgót, ugyanis a kórokozó a talajban sokáig elél. Jobb, ha olyan paradicsomfajtát ültetünk, ami ellenáll ennek a betegségnek.

3. Fuzáriumos hervadás

A paradicsom betegségei közt ebben az esetben is egy gombáról van szó, ami a növény nedvkeringését támadja meg: nem tud tőle felszívódni sem a víz, sem a tápanyag. Onnan ismerhetjük fel, hogy a paradicsom minden látható ok nélkül hervadni kezd, először az egyik oldalán, majd az egész palánta összeesik. Nehéz ellene védekezni, a legjobb, ha vetésforgót alkalmazunk: ahol korábban tapasztaltuk a betegséget, oda ne ültessünk paradicsomot, paprikát!

4. Fuzáriumos gyökérrothadás

A paradicsom palánta betegségei közé tartozik: még zsenge korában ejti el a csírákat és a palántát, amelynek megöli a gyökereit. A paradicsom szövetei összehúzódnak, megpuhulnak, a palánta megdől. Felismerhetjük kezdetben a gyökérből kiinduló vizenyős foltokról. Megfelelő vízelvezetéssel védekezhetünk ellene.

5. Kladospóriumos betegség

A gombás betegség elsősorban a leveleken jelentkezik, amelyeket szabálytalan alakú, sárgászöld foltok lepnek el; ezek ritkán terjednek át a bogyótermésre. A foltok idővel szürkésbarnára váltanak, végül a levelek elszáradnak és lehullanak. A levelek fonákja is megsárgul, majd sötétbarna, bársonyos kinézetű penészgyep borítja be. A paradicsom termésén a bibepont körül fekete pöttyök láthatóak, a szár felkopaszodik. A kórokozó a fényszegény, őszies időt kedveli, vegyszerrel védekezhetünk ellene.

6. Szürke levélfoltosság

Szintén gomba okozza, ami a vízben terjed: a fröccsenő víz és a szél is átragaszthatja egyik növényről a másikra, illetve megjelenhet árvakelésű paradicsom- vagy paprikapalántán is. A betegség a vizet kedveli, de száraz időben is okozhat gondot, a harmatnak köszönhetően. Tünetei a száron, levélen megjelenő foltok, amik kezdetben piros-barnák, majd közepükön fehér vagy zöld középpontok jelennek meg; léziókká alakulnak. Ha sok a lézió, a levelek elhalnak, ám a betegség a gyümölcsöket nem érinti.

7. Korai ragyásodás

Egy olyan gomba okozza, ami a talajban, elszáradt növényekben telel át, de néha máshonnan átültetett zöldséggel is bevihetjük a kertbe. Tünetei a sötét körös foltok megjelenése a leveleken, amelyeket sárgulás vesz körül, az egész növény a terméssel együtt károsul. Ha meg akarjuk fékezni a gombát, távolítsuk el a beteg részeket, illetve permetezzük réz- vagy kénalapú növényvédőszerrel.

8. Paradicsomvész, kései ragyásodás

A paradicsom betegségei közt az egyik legveszedelmesebb: nagyon gyorsan terjed és a termést is károsítja. A leveleken zsíros hatású foltok jelennek meg, amelyeket gyakran fehér penész vesz körül, ha nagyon csapadékos az időjárás. Idővel a foltok kiszáradnak, papírvékonyak lesznek, a szárak pedig elfeketednek. A foltok a termést is beboríthatják. A gomba fagymentes helyen áttelel, de behozhatjuk a kertbe krumpliültetéssel is, ugyanis a paradicsom betegségei más növényeket is kedvelnek.

9. Szeptóriás levélfoltosság

Hasonló tüneteket produkál, mint a paradicsomvész, emiatt gyakran összetévesztjük a kettőt. A levelek ebben az esetben is foltosak lesznek, azok papírvékonnyá száradnak, de ennél a betegségnél a foltokban apró fekete pöttyök is megjelennek. A betegség először az idősebb leveleken jelenik meg, majd a fiatalabb hajtásokat is megtámadja. A betegség ellen védelmet nyújt a permetezés.

Ezek a paradicsom betegségei: így működik a paradicsom betegségei elleni védekezés

10. Sclerotium rolfsii

Ez egy penészgomba, ami a talaj és a szár találkozásánál támadja meg a növényt, így annak megszakad a tápanyagkeringése. A paradicsom palánta betegségei közt veszélyesnek számít, ha nem vesszük észre időben, a palánta elszáradhat. Tünetei a tőn lévő fehér, gombás penész, rothadás. Ha úgy véljük, ez a betegség támadja a növényeket, érdemes megpróbálkoznunk a paradicsom átültetésével, a kalciumos, ammóniás trágyázással a paradicsom betegségei ellen.

11. Antraknózis

Egy gyakori gomba, ami a paradicsom termésének rothadását okozza: először apró, napégettségre emlékeztető foltok jelennek meg a növényen, majd nőni kezdenek, közepük egyre sötétebb lesz, rothadni kezd. A foltok egyre csak szaporodnak a gyümölcsökön, egyre több növényt tesznek tönkre. A betegség ezesetben is a talajon keresztül jut be a növénybe, a már gombás, más betegségben szenvedő paradicsomot is megtámadhatja. A betegség könnyebben kijön a nedvességgel gyakrabban érintkező, talajközeli terméseken. A réz alapú permetezőszerek meggátolhatják, hogy elterjedjen a növényen.

12. Pszeudomónászos betegség

Bakteriális megbetegedés, amely során a termésen apró, fekete, kipúposodó pöttyök jelennek meg, amelyek hamar növekedésnek indulnak, ezek széle rendszerint fehér. Permetezőszerrel előzhetjük meg, hogy a paradicsom betegségei közt ez a típus elterjedjen, megfertőzve a növényeket.

13. Fitoftóra

A betegség a hideg, esős időt kedveli, különlegessége, hogy az éretlen termést támadja meg. Jellegzetessége, hogy a zöld paradicsom termésen vizenyős jellegű folt jelenik meg, nem sötétedik be, de egyre nagyobb lesz és könnyen felismerhető, gyűrűs formát ölt. A rothadás általában a talaj és a növény találkozásánál jön létre, a felület végig sima marad, nem ragyásodik be. Ha a betegség felüti a fejét, nem kell mást tennünk, mint a beteg paradicsomokat eltávolítanunk, majd ügyeljünk rá, hogy a többi gyümölcs ne érintkezzen a talajjal, például kössük fel.

14. Szeptória

Az idősebb, alsó leveleken aprócska, kerek, vizenyős foltok jelennek meg, amelyeknek a pereme sötét. Ahogy a foltok terjednek, összeolvadnak, majd a levelek elsárgulnak, beszáradnak és lehullnak. A betegség alulról fölfelé fertőz, eléri a szárakat, virágkocsányokat is, ám a termések érintetlenek maradnak. Réz alapú permetezőszerrel védekezzünk ellene.

15. Olajbarna levélfoltosság, korompenész

Egy olyan gomba okozza, amelyet köznyelven korompenésznek hívunk. A levelek fonákján jelenik meg, ahol kezdetben olajzöld, majd egyre barnább, sűrű, bársonyos hatású bevonat képződik, a levelek felső részén pedig világos sárgászöld foltok tűnnek elő, amelyek gyorsan terjednek. A betegség csak a leveleket érinti, a termésre nincs hatása közvetlenül. Súlyos fertőzés esetében az összes levél elszárad, ám azok nem hullanak le. Ültessünk a betegségnek eleve ellenálló fajtákat, gondozzuk őket sűrűn, eszközeinket tisztítsuk gyakran. A permetezés sem árt (réz-, ditiokarbamát- vagy morfolinalapú készítmények)!

16. Vírusos sárga levélsodródás

A paradicsom betegségei közt kifejezetten jellegzetes: a levelek besárgulnak, majd összesodródnak, ennek köszönhetően a palánta visszamarad a fejlődésben. Egy olyan vírus okozza, amelyet a tetvek könnyűszerrel terjeszthetnek egyik palántáról a másikra. Fontos, hogy kiirtsuk a burgonyaféle gyomokat a közelből, használhatunk ásványianyagokban gazdag permetszert is.

17. Fekete foltosság

Egy baktérium okozza: apró, fekete, sárgaszélű foltok létrejöttét eredményezi, amelyek összefolyhatnak, egybefüggő felületté válhatnak. Megjelenhetnek az erezet mentén, a szárakon, kocsányokon és a terméseken is, enyhén kiemelkedő dudorok formájában. A paradicsom permetezőszerek segítségével jól kordában tartható.

18. Alternária

Az idősebb leveleken jelenik meg szabálytalan, sötétbarna foltok formájában, amelyek egyre nagyobb, koncentrikus, sárgaszélű körökké alakulnak. Ha a fertőzés nagyon elterjedt, a közök összefolynak, a levelek elhalnak. A foltok jelentkezhetnek a szárakon is, amelyben törést hoznak létre, így a növény elhal, a virágok és a termések lehullanak. A betegség nem csak a felszínt, hanem mélyen a húst is érinti, elrothasztja azt. A paradicsom betegségei elleni védekezés hangsúlya a megelőzésen van: válasszunk biztosan fertőzésmentes vetőmagot és alkalmazzunk vetésforgót. Ha a betegség megjelent, távolítsuk el a fertőzött részeket, ritkítsuk, hogy jobban szellőzzön, használjunk növényvédőszereket!

19. Botrítisz, szürkepenész

Egy gombás megbetegedés, ami a már leszüretelt végeken támadja meg a paradicsomot, majd átterjed szárán keresztül az egész növényre, palántadőlést is okozhat. Több helyen szövetrothadást eredményez, akár a gyümölcsöt is támadhatja. A gomba szaporodása jellegzetes: dús, szürkésbarna, pelyhes bevonat jelentkezik a növényen. Vegyszerrel nem lehet védekezni ellene, ám érdemes odafigyelni a növény sebkezelésére, az elhalt növényi részek eltávolítására.

20. Bronzfoltosság vírus

A növény alsó, középső részén található leveleit érinti, amelyeken apró, narancssárga foltok jelennek meg, amelyek fokozatosan elsárgulnak. A betegség hatására a növény levelei lekonyulnak, majd elhalnak. Gyűrűs foltok is megjelenhetnek a leveleken, a fiatal csúcslevelek is bronzszínűre válthatnak. A termés is befoltosodik, könnyen átterjedhet a paprikára is. Permetezéssel védekezhetünk ellene (abamektin, spinozad, acetimiprid, tiametoxam, klotianidin), ám azt is a megfelelő időben kell tennünk, hogy megmentessük a növényt.

21. Paradicsom lisztharmat

A lisztharmat a paradicsom betegségei között jellegzetes: a levelek felső részén, szárán fehér, lisztes hatású bevonatot képez, amely idővel az egész növényt bevonja. A betegség az alacsony páratartalmat és a magas hőmérsékletet kedveli. A fertőzött részeken lelassul a paradicsom fejlődése, elsárgul, beszárad. Védekezzünk ellene lisztharmat-gombaölő szerrel.

22. Rizoktónia

A növényt csírakorától kifejlett koráig bármikor érintheti: a csíranövény sziklevele, gyökere a talajban megbarnul és elpusztul, ennek köszönhetően a növény sokszor ki sem kel, vagy hiányos lesz a kelés. A paradicsom palánta betegségei közé tartozik leginkább, a gyökérnyaki rész üvegessé válik, bebarnul, befűződik. Habár a betegség a palánta megdőlését okozza, az nem hervad el, zöld marad.

A paradicsom betegségei elleni védekezés

 • Vásároljunk a betegségekre immunis fajtákat, spóroljunk meg ezzel rengeteg pénzt, időt és energiát!
 • Vásároljunk vetőmagot biztonságos helyről, nehogy mi magunk hozzuk be a betegséget kertünkbe!
 • Alkalmazzunk vetésforgót: ha egy betegség már megjelent, az áttelelhet kertünkben, így ne ültessünk ugyanarra a helyre paradicsomot, paprikát!
 • Kémiai védekezés: a paradicsom betegségei elleni védekezés fontos része a permetezés, anélkül a palánta védtelen. Bármelyik szaküzletben megkapjuk a megfelelő betegség ellenszerét.
 • Biológiai védekezés: a Trichoderma hiperparazita egy olyan gomba, ami a paradicsom kórokozóin élősködik, kijuttatásával akár az egész növényt megvédhetjük.

A paradicsom kártevői

A paradicsom betegségei mellett a kártevőknek is az egyik kedvenc céltáblája, számos rovar fogyasztja jóízzel a növény nedveit, szárát, termését. Könnyű őket észrevenni, ha elszaporodtak. A következő kártevőket keressük a növényen és annak környékén, ha arra gyanakszunk, nem betegség károsítja azt:

 • vándorpoloska: a paradicsom palánta nedveit szívogatja;
 • gyökérgubacs fonálféreg: gátolja a tápanyag- és vízfelvételt, fejletlen lesz a palánta;
 • paradicsom aknázólégy: a leveleken fehéres színű, aknaszerű foltok jelennek meg;
 • gyapottok-bagolylepke: lárvái a paradicsom termését károsítják;
 • üvegházi molytetű: levéltorzulást, levélhullást okoz, a mézharmatukon korompenész jelenhet meg;
 • közönséges takácsatka: levéltorzulást, levélhullást okoz, szövedék jelenik meg a levélfonákon;
 • lótetű: elrágja a szár földalatti részeit, elszakítja a gyökereket.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33