Ezek most a legizgalmasabb magyar paradicsomfajták: itt bárki lecsaphat rájuk

agrarszektor.hu
Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben azokat a nagy népszerűségnek örvendő, tájfajta, öko paradicsompalántákat, amelyek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vizsgálatai alapján legjobbnak bizonyultak és amelyek idén februárban a Highlights of Hungary mezőnyében rangos kitüntetést kaptak. Idén a legfiatalabb kertész generáció bevonására is gondoltak az öko mezőgazdaság kutatói. Az Ovikert program részeként, a fagyosszentek után, ovis gyerekek fogják ültetni és nevelgetni a paradicsompalántákat, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait - derült ki az ÖMKi közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákból idén négyféle áll az egészséges, hazai termékek iránt elkötelezett, saját kertet művelő vásárlóközönség rendelkezésre. Az erős szárú ceglédi tájfajtát a sűrű bokrosodás jellemzi, sárgás-narancsos színű, ropogós, édes termései nyersen fogyasztva a legfinomabbak. A faddi, lilás-rózsaszínes bogyójú tájfajta - kedvező időjárás esetén - akár két méter magasra is megnő, gyümölcsös ízvilágával önmagában és salátákhoz is kiváló. Az aprószemű, édes, üde ízvilágú máriapócsi koktélparadicsommal bármikor feldobható egy saláta vagy hidegtál, míg a tolna megyei tájfajta barázdált, lédús termései ököl méretűre is megnőnek.

Ökotudatosan a legkisebb "palántákkal"

Az elmúlt két évben több ezer kiskertben nevelgették, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek. Sőt, miután a kutatási projekt megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, sokan hallhattak a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről. Az ÖMKi sikeréről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei szezonban a gyerekeket szeretné bevonni és tanítani a bio termesztés alapjaira az ÖMKi. Ezért ajánlottak fel idén először tájfajta paradicsompalántákat az országosan működő Ovikert programnak. A lassan tíz éve sikeresen működő kiskertész "mozgalomnak" köszönhetően ugyanis, ma már 30 óvodában, több mint 10 ezer gyermeket sikerült bevonni többezer palánta ültetésébe és gondozásába. A kiskertész "módszerrel" a gyerekek megtapasztalják, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett, bio zöldség.

Stiller Tamás, séf és az ötlet gazdája a program hátteréről elmondta, hogy azon vannak, hogy amikor a gyerekek meglátják a kertet, akkor abban a friss, egészséges, helyi élelmiszert lássák. Manapság már nem minden családi házba terveznek kamrát, nem nagyon nevelnek zöldségeket, inkább díszkertet ápolnak vagy derékig ér a fű.

Ha egy kisgyerek az első hat évében komolyan megtapasztal valamit, akkor ez az egész életére kihatással lesz. Mi lenne, ha ez az egészség lenne? Mi lenne, ha a zöldség nem ellenség, hanem barát lenne?

- tette fel a kérdést  Stiller Tamás.

Az Ovikert programhoz hasonlóan a Felelős Gasztrohős Alapítvány Gaszrohős Palánták Programja is ilyen célokon munkálkodik. A tájfajta paradicsompalánták az ÖMKi felajánlásaként általuk budapesti és főváros környéki óvodás csoportokhoz fognak kerülni. A tájfajta paradicsom kutatás első éveiben a hazai génbankból 35 paradicsom tételt kért ki az ÖMKi, majd országszerte ökogazdaságokkal és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) együttműködve válogatták ki a legjobb tájfajtákat. A palánták kereskedelmi forgalomba kerülése óriási eredmény, kiválóan szemlélteti a tudományos kutatások, és ezen belül is a részvételi kutatás hasznosulását a gyakorlatban.

Amíg a hazai bio terményeket megfelelő termékpálya modell részeként, minél nagyobb arányban itthon kellene feldolgozni, majd a fogyasztók asztalára juttatni, addig a keresleti oldalon a bio élelmiszer iránti vásárlási vagy éppen háztáji termesztési kedv növelése a cél. Az Ovikert programmal kicsit közelebb visszük a gyerekekhez - és rajtuk keresztül a felnőttekhez is - az egészséges, hazai bio zöldségek és nem utolsó sorban a tájfajták iránti igényt

- mondta el a program sikerében bízva Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Hol szerezhetők be idén a palánták?

A vásárlók tavaly egy országos áruházláncból egy nap alatt több ezer palántát kapkodtak el, ezért a szervezők idén 20 ezer tőre emelték a készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyek május közepétől már hat különböző budapesti átvevőhelyen elérhetőek lesznek. Azok a magyar fogyasztók, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a
kistermelőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?